Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Το εναλλακτικό νόμισμα του Βόλου στο BBC

Εκτενές ρεπορτάζ για την Τοπική Εναλλακτική Μονάδα
Με την Ελλάδα και συγκεκριμένα με την περιοχή του Βόλου ασχολείται σήμερα το βρετανικό ειδησιογραφικό δίκτυο BBC
Αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον των βρετανών δημοσιογράφων είναι η Τοπική Εναλλακτική Μονάδα ( ΤΕΜ) την οποία χρησιμοποιούν σε διαφορές γειτονιές του Βόλου αντί για το ευρώ. 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο απεσταλμένος του BBC, Mark Lowen, «Την ώρα που η Ελλάδα αναρωτιέται εάν θα βγει από το ευρώ, η οικονοµική κρίση και η έλλειψη ρευστότητας, γέννησαν ένα δίκτυο ανταλλαγών και µια νέα μονάδα: την ΤΕΜ»
Η νέα μονάδα δεν τυπώνεται σε χάρτινη µορφή ούτε κόβεται σε νόµισµα. 
Οι κάτοχοί της όµως τη χρησιµοποιούν ως µέσο για να αγοράσουν και να πουλήσουν...


Το δημοσίευμα εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι ΤΕΜ λέγοντας πως «ένα πράγμα δεν θα χρειαστείτε αν περιπλανηθείτε στην αγορά του Βόλου και αυτό είναι τα χρήματα!».
«Από τα κοσμήματα και τα τρόφιμα μέχρι τα ηλεκτρικά είδη και τα ρούχα όλα εδώ είναι προς πώληση μέσω του εναλλακτικού τοπικού νομίσματος που ονομάζεται ΤΕΜ» λέει το BBC.
Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται συνεντεύξεις πολιτών του Βόλου οι οποίοι φέρνουν παραδείγματα των «ανταλλακτικών πωλήσεων». 
«Μπορούμε να αγοράσουμε ψωμί και κρέας σε αντάλλαγμα με τα προϊόντα μας» λέει η Πέρη Μαντζαφλέρη η οποία διευθύνει έναν συνεταιρισμό.
Το ρεπορτάζ κλείνει λέγοντας ότι αυτή η μικρή κοινότητα έχει αναπτύξει ένα νέο εργαλείο για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης. «Το ευρώ δεν μπορεί εξαφανισθεί αλλά ο Βόλος έχει βρει έναν τρόπο αντιμετώπισης του με εναλλακτικά μέσα. Ένα απλό σύστημα αντιπραγματισμού, ανταλλαγής της απελπισία με την ελπίδα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέχρι στιγμής το δίκτυο μετρά περί τα 800 μέλη, αλλά ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί μέσα στους επόμενους μήνες.  
Η μείωση της βιομηχανίας όπως και τα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας έχουν κάνει πολλούς κατοίκους του Βόλου να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες. 
Το ρεπορτάζ φιλοξενεί δηλώσεις του δημάρχου κ Πάνου Σκοτινιώτη, καθώς και κατοίκων του Βόλου, που όλοι συμφωνούν ότι η ΤΕΜ έχει καταφέρει να δώσει μια ανάσα στους πολίτες της περιοχής

Δεν υπάρχουν σχόλια: