Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

UBS: Η Ελλάδα θα βιώσει κι άλλη χρεοκοπία - Μόνο 27 δις η μείωση του χρέους!

Τουλάχιστον επιφυλακτική – αν όχι απαισιόδοξη - εμφανίζεται η UBS σε ανάλυσή της για τις εξελίξεις στην Ελλάδα μετά από το PSI.
Συγκεκριμένα, σε ανάλυση με χθεσινή ημερομηνία, η UBS τονίζει ότι αν και το haircut του 53,5% της αντικειμενικής αξίας των ομολόγων μειώνει το χρέος της Ελλάδας κατά 105 δισ. ευρώ, η μείωση του καθαρού χρέους για τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των νέων δανείων που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του PSI, θα είναι μόνο 27 δισ. ευρώ, «αφήνοντας τη χώρα με μη βιώσιμο χρέος».
Όπως τονίζει, κλείνει τη σύσταση sell που είχε δώσει το Μάρτιο του 2010 για τα ομόλογα που παύουν να υπάρχουν μετά από το PSI.
«Αναμένουμε περαιτέρω default event»...
για την Ελλάδα στα επόμενα χρόνια, τονίζει η UBS, προσθέτοντας ότι οι πρώτες προσαρμογές στο υπάρχον σχέδιο αναμένεται να είναι αναγκαίες σε έξι περίπου μήνες.
Η UBS επισημαίνει ότι με το PSI και την απόφαση ενεργοποίησης των CACs, η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει επισήμως, τα CDS ενεργοποιήθηκαν.
Έχει διατηρήσει τη σύσταση sell για τα ελληνικά ομόλογα από το Μάρτιο του 2010, «εκφράζοντας πρώτοι την άποψη ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μέχρι το Μάρτιο του 2012, πριν από ένα χρόνο περίπου».
Στην ανάλυσή της στις 17 Οκτωβρίου 2011, καταλήγει ότι θα απαιτηθεί ένα «κούρεμα» 70% στο συνολικό χρέος της Ελλάδας, ώστε η χώρα να επιστρέψει το χρέος της σε βιώσιμη τροχιά.
Τονίζει δε πως η ουσιαστική μείωση του χρέους που προκύπτει από το PSI ανέρχεται σε λιγότερο του 8%, «και καταλήγουμε ότι μια σημαντική επιπρόσθετη μείωση του χρέους θα απαιτηθεί, σε συνδυασμό τόσο με τα διμερή δάνεια από τις ευρωπαϊκές χώρες όσο και στα νέα ελληνικά ομόλογα που εκδόθηκαν από την ανταλλαγή του χρέους στη βάση του PSI».
Όπως προσθέτει, μια τέτοια δεύτερη αναδιάρθρωση του χρέους για την Ελλάδα είναι απίθανο να συμβεί φέτος, αλλά «νομίζουμε πως είναι πιθανό μέχρι το 2013, και μάλλον θα συμβεί πριν από τη λήξη του 2014.
Στην πορεία ενός τέτοιου δεύτερου default event, η Ελλάδα μπορεί ακόμη και να φύγει από την ευρωζώνη».
ΠΗΓΗ: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: