Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Κομοτηνή: To ρεπορτάζ του Reuters για την ανεργία - ''Βιομηχανικό νεκροταφείο η πόλη''!

Μέσα από συνεντεύξεις και στοιχεία το Reuters αποτυπώνει την κατάσταση στην περιοχή και την ψυχολογία των κατοίκων...
Αφορμή για το ρεπορτάζ τα όσα έγιναν στο εργοστάσιο της Helesi, όταν απολυμένος εργάτης μπήκε μέσα, πυροβόλησε δύο άτομα και κράτησε άλλα δύο σε ομηρεία για 12 ώρες. 
Το πρακτορείο τονίζει ότι η οικονομική έκρηξη των τελευταίων δεκαετιών έσκασε σε μια επώδυνη φούσκα για τους κατοίκους της Κομοτηνής, που πλέον ''βυθίζονται'' στην φτώχεια και την ανεργία.
Εμείς θα συμπλρώναμε λέγοντας...
ελάτε να δείτε την κατάσταση και στην Δράμα 
με την μεγαλύτερη ανεργία της χώρας, το κύμα μετανάστευσης, την αποβιομηχάνιση της περιοχής τα τελευταία δέκα (10) χρόνια τουλάχιστον και τη ΒΙΠΕ της, που εϊναι και η πρωτοιδρυθείσα, από το 1979, στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, σε τι κατάσταση είναι σήμερα..!

Όλο και περισσότεροι βλέπουν σαν λύση, τον δρόμο της ξενιτιάς. Ο κ.Σεϊτανίδης, που έφτασε πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία, σήμερα προτρέπει τα εγγόνια του, να μεταναστεύσουν: ''Έχω πέντε εγγόνια και τα τρία από αυτά είναι άνεργα. Τους λέω να φύγουν από δω. Να πάνε στη Γερμανία ή την Αυστραλία. Τι κάνουν εδώ; Περιμένουν το τέλος'';
Το Reuters περιγράφει μια άλλοτε ακμάζουσα βιομηχανική ζώνη που εργάζονταν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι στα περίχωρα της Κομοτηνής που τώρα μοιάζει με μία έρημο ή ένα βιομηχανικό νεκροταφείο. ''Μέχρι τη δεκαετία του 90’ η πόλη που έχει Μουσουλμάνους και Έλληνες πρόσφυγες από την πρώην Σοβιετική Ένωση και τη Μικρά Ασία άκμαζε'' γράφει χαρακτηριστικά το πρακτορείο και αναφέρεται σε προσωπικές ιστορίες χριστιανών και μουσουλμάνων κατοίκων οι οποίοι βλέπουν πλέον την Κομοτηνή να βουλιάζει διαρκώς στην ύφεση και την συρρίκνωση της τοπικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: