Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Αλαλούμ με τους φόρους και τα... πατάρια

Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να επιμένει στην απόφασή της να μην ξαναπάει στον διάλογο για την αναμόρφωση του φορολογικού, το υπουργείο Οικονομικών όμως προωθεί την ολοκλήρωση του διαλόγου την προσεχή Πέμπτη και σχεδιάζει μάλιστα να εκδώσει και πόρισμα με τις θέσεις στις οποίες «συγκλίνουν» τα κόμματα και οι φορείς.
Η Νέα Δημοκρατία κατέστησε χθες σαφές ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στον διάλογο, δίνοντας ραντεβού στις κάλπες. 
Από την πλευρά του, κορυφαίο στέλεχος της Καραγιώργη Σερβίας θεωρεί ότι, εφόσον η Ν.Δ. συμμετείχε στο μεγαλύτερο μέρος του διαλόγου, το κείμενο της Πέμπτης σε μεγάλο μέρος έχει συνδιαμορφωθεί. 
«Δεν υπάρχει συμφωνία σε τίποτα. Αν συγκλίνουν στις δικές μας απόψεις, καλοδεχούμενες οι προτάσεις», σημειώνουν στελέχη της Ν.Δ.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι η Ν.Δ. επιθυμεί αφενός να κατέβει στις κάλπες κρατώντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερες αποστάσεις ...
από τις επιταγές του μνημονίου και του ΔΝΤ (κατάργηση φοροαπαλλαγών, κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ κ.λπ.) και αφετέρου να μείνει στις δικές της θέσεις, που είναι σαφώς πιο φιλολαϊκές -αλλά απορρίπτονται από την τρόικα- καθώς αφορούν κατάργηση χαρατσιών και έκτακτων εισφορών και μειώσεις φόρων. 

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί -δεδομένου ότι τα επέβαλε- να τάξει σε αυτό το επίπεδο… Επομένως θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι επικοινωνιακά θα ήταν καλύτερο να εμφανιστεί με συναινετικές θέσεις όχι για μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά για την αναμόρφωση του συστήματος σε απλές, δίκαιες και σταθερές βάσεις.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, την Πέμπτη, και αφού προηγηθεί η τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής διαλόγου (στη χθεσινή μετείχαν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Μαγκριώτης και από την πλευρά του ΛΑΟΣ ο Μανούσος Ντουκάκης), θα ανακοινωθεί ένα κείμενο συμπερασμάτων βασικών κατευθύνσεων.
«Δεν θέλουμε να μπούμε σε λεπτομέρειες μειώσεων φόρων, όπως για παράδειγμα στον ΦΠΑ, για να μη θεωρηθεί ότι θα έχει προεκλογικό χαρακτήρα», επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Στο κείμενο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, κεντρικό σημείο αναφοράς θα αποτελεί η καθιέρωση δύο μόνο φόρων στα ακίνητα, που θα αντικαταστήσουν το τέλος ακινήτων και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ο ένας και όλους τους δημοτικούς φόρους και τέλη ο δεύτερος.
Ακόμα και σε αυτό το επίπεδο, όμως, το υπουργείο Οικονομικών όπως εκφράζεται διά του αρμόδιου υπουργού Παντελή Οικονόμου, φαίνεται να μη συμφωνεί με το όλο ΠΑΣΟΚ, στελέχη του οποίου επισημαίνουν ότι η ενοποίηση όλων των δημοτικών φόρων δεν μπορεί να προχωρήσει.
Θα υπάρχει αναφορά και στην προοπτική κατάργησης των φοροαπαλλαγών -που έχει υποδείξει η τρόικα- με την πρόβλεψη αντικατάστασής τους από κοινωνικά επιδόματα για τους ασθενέστερους οικονομικά.

Το αλαλούμ με τους ημιυπαίθριους

Εν τω μεταξύ, σοφίτες, πατάρια και υπόγεια δύο… φορολογικών ταχυτήτων κατάφερε να δημιουργήσει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι τηλεοπτικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου επέτειναν το αλαλούμ.
Το... γαϊτανάκι άρχισε την περασμένη Πέμπτη όταν σε διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέφθηκε ότι σοφίτες, πατάρια και υπόγεια που νομιμοποιήθηκαν με τον νόμο για τα αυθαίρετα θα μετρούν κατά τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος με 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ως βοηθητικοί χώροι.
Η διάταξη αυτή έδωσε αφορμή στη Ν.Δ. να εγκαταλείψει τον διάλογο για το φορολογικό και το υπουργείο Οικονομικών σε δείγμα «καλής θέλησης», προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος και να υπάρξει συναίνεση, ανακοίνωσε ότι την αποσύρει.
Μάλιστα, ο Π. Οικονόμου, μιλώντας χθες στο Mega, είπε ότι «δεν θα επιβαρυνθούν όσοι δήλωσαν τους ημιυπαίθριους. Εγώ θα θέσω αυτό το θέμα στην αρμόδια επιτροπή και θα ανακοινώσω την πρόθεσή μου να αποσυρθεί η διάταξη αυτή για λόγους προστασίας της αξιοπιστίας του κράτους».
Η διάταξη που αποσύρθηκε, όμως, αφορά σοφίτες, πατάρια και υπόγεια που νομιμοποιήθηκαν με τον νόμο 4014/2011 για τα αυθαίρετα και όχι χώρους που έχουν τακτοποιηθεί με βάση τον νόμο 3842/2010 για τους ημιυπαίθριους.
Οι ημιυπαίθριοι χώροι που «τακτοποιήθηκαν» θα πρέπει να δηλωθούν κανονικότατα στη φετινή φορολογική δήλωση, αφού μετράνε για τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος.
Δηλώνονται στον πίνακα 5 του Ε1 όχι ως βοηθητικοί χώροι αλλά ως χώροι κύριας χρήσης και προσαυξάνουν τη συνολική επιφάνεια των κύριων χώρων της κατοικίας και κατά συνέπεια το τεκμήριο διαβίωσης.
Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας ορίζεται κλιμακωτά για τα πρώτα 80 πρώτα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής με 40 ευρώ το τ.μ., για τα επόμενα 81 έως 120 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων με 65 ευρώ το τ.μ., για τα επόμενα 121 έως 200 τ.μ. κύριων χώρων με 110 ευρώ το τ.μ., για τα επόμενα 201 έως 300 τ.μ. κύριων χώρων αυτής με 200 ευρώ το τ.μ. και για τα πλέον των 300 τ.μ. κύριων χώρων αυτής με 400 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζονται τα 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Για παράδειγμα, για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. με 30 τ.μ. ημιυπαίθριους χώρους το τεκμήριο διαβίωσης θα υπολογιστεί για τη συνολική επιφάνεια των 130 τ.μ.
Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, το εισόδημα που προκύπτει βάσει του τεκμηρίου αυξάνεται από 5.700 ευρώ (4.500 ευρώ για τα 100 τ.μ. + 1.200 ευρώ για τα 30 τ.μ.) σε 6.900 ευρώ για τη συνολική επιφάνεια των κύριων χώρων της κατοικίας.
Εδώ φαίνεται να τελειώνει το σίριαλ με τους ημιυπαίθριους που τακτοποιήθηκαν. Δεν τελειώνει όμως το σίριαλ με τα πατάρια, τις σοφίτες και τα υπόγεια που νομιμοποιήθηκαν με το νόμο για τα αυθαίρετα. Η διάταξη για τα 40 ευρώ το μέτρο αποσύρθηκε, όμως τα υπόγεια, οι σοφίτες και τα πατάρια εξακολουθούν να υπάγονται στο τεκμήριο διαβίωσης, αφού προβλέπεται στον νόμο 4014/2011 περί αυθαιρέτων που ισχύει.
Σύμφωνα με το άρθρο 24, για την εφαρμογή του τεκμηρίου στους συγκεκριμένους χώρους λαμβάνεται υπόψη το 50% του τεκμηρίου που ισχύει για τους κύριους χώρους της κατοικίας.

Η συνέχεια από το υπουργείο Οικονομικών προσεχώς…  

Eyro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια: