Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Άστραψε και βρόντηξε ο Κουρουμπλής στην εξεταστική! - Η επιστολή Γεωργίου προς Τόμσεν...

«Μίλα. Πες ποιος σε έβαλε να τα κάνεις όλα αυτά;» ρώτησε με ένταση ο Π. Κουρουμπλής προκαλώντας την αντίδραση του Π. Ρήγα, ο οποίος ζήτησε από το Χρ. Πρωτόπαπα που προήδρευε να προστατεύσει το μάρτυρα και να μην καταγραφεί τίποτα στα πρακτικά.
«Εσένα τι σε βάλαμε; Δικηγόρο του Γεωργίου; Εδώ πρέπει να βρούμε την αλήθεια» 
απάντησε ο Κουρουμπλής, με τις φωνές να ακούγονται μέχρι το διάδρομο. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Κουρουμπλή μας είπε ότι...
«Δημιουργείται μείζων πολιτικό πρόβλημα και μεγάλη ταραχή. 
Ο κ. Γεωργίου είναι δημόσιος λειτουργός και πληρώνεται από τον ελληνικό λαό πρέπει να δώσει λόγο σε αυτόν. Γιατί κατά την διάρκεια της εξεταστικής δεν απευθύνθηκε καθόλου στον πρόεδρο της βουλής, αντιθέτως στην επιστολή του απευθύνετε στον Πωλ Τόμσεν στον ενικό δείχνοντας την φιλική σχέση που υπάρχει μεταξύ τους»!
ΑΠΟ: ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΤΡΕΑ
ΠΡΟΣ: pthomsen@imf.org
ΘΕΜΑ: Τροποποίηση του νόμου 3832
Αποστολή: Σάββατο, 16/10/2010, 2:35 πμ
Αγαπητέ Πόουλ,
Όπως γνωρίζεις η έντονα ανώμαλη κατάσταση με μερικά μέλη του Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ έχει δημιουργήσει την ανάγκη της διαμόρφωσης πρότασης για την τροποποίηση του στατιστικού νόμου 3832, με την προοπτική της διευκρίνησης του ρόλου του Συμβουλίου (περιλαμβανόμενου και του ρόλου του αντιπροέδρου). Αυτό ήταν η σύσταση του νομικού εμπειρογνώμονα που χρηματοδοτείται από την Eurostat, κ. Σάμουελσον, καθώς και του υψηλού επιπέδου εμπειρογνώμονα στην ΕΛΣΤΑΤ, κ. Σνόρρασον. (Οι γνώμες των κκ Σάμουελσον και Σνόρρασον επισυνάπτονται στην επιστολή αυτή προς ενημέρωσή σας).
Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω, οι δύο ειδικοί της Eurostat και ο έλληνας ειδικός στη νομοθεσία της Δημόσιας Διοίκησης, κατά τον προηγούμενο μήνα, συγκρότησαν μία πρόταση για τροποποίηση του νόμου 3832, την οποία υπέβαλα χθες στον Υπουργό Οικονομικών. Η προτεινόμενη τροποποίηση, περιλαμβανομένης της αναγκαίας νομικής εισαγωγής (και στα Ελληνικά και στα Αγγλικά) επισυνάπτονται για ενημέρωσή σας. Τα κείμενα αυτά αποστέλλονται και στον Γενικό Διευθυντή της Eurostat, κ. Radermacher.
Σ’αυτό το πλαίσιο, πρέπει να σημειωθεί ότι η Eurostat  έχει ξαναανοίξει το θέμα του διορισμού του Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ στο Ενοποιημένο Συνολικό Στατιστικό Ελληνικό Πρόγραμμα Δράσης (JOSGAP) ως πρόβλημα που ενέχει υψηλό κίνδυνο για την μεταρρύθμιση του συνολικού στατιστικού συστήματος και απαιτεί μεταξύ άλλων την τροποποίηση του νόμου με σκοπό να λύσουμε το πρόβλημα. Αυτό το σημείο που αποτελεί «κόκκινη σημαία» αναμένεται να φθάσει στην ECOFIN στις αρχές Νοεμβρίου εκτός εάν η Ελληνική πλευρά το λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της, οπότε δεν θα πάει στην ECOFIN.
Όπως θα δεις από τα συνημμένα, η τροποποίηση του νόμου είναι λεπτομερής. Αυτό ίσως θεωρηθεί ως υπερβολικά λεπτομερές, αλλά δικαιολογείται στην βάση των εξής επιχειρημάτων: (α) ο νόμος 3832 είναι και αυτός πολύ λεπτομερής, (β) είναι απόλυτα αναγκαίο να διευκρινιστεί ο ρόλος του προέδρου και των μελών του Συμβουλίου (περιλαμβανομένου του ρόλου του αντιπροέδρου) με δεδομένο ότι υπάρχει συνεχής παρερμηνεία του υπάρχοντος νόμου από ορισμένα μέλη του Συμβουλίου, με καταστροφικές συνέπειες στην λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ και διακινδυνεύοντας ολόκληρη την διαδικασία της μεταρρύθμισης των ελληνικών στατιστικών στοιχείων. Μπορεί να θέλεις να συζητήσεις αυτό το θέμα με τον κ. Σνόρρασον, ο οποίος ως μόνιμος εκπρόσωπος της Eurostat γνωρίζει από προσωπική εμπειρία την κατάσταση.
Το έργο μπροστά μας είναι να περάσουμε αυτή την πρόταση «όπως ακριβώς είναι» όσον το δυνατόν νωρίτερα, καθώς κάθε μέρα που περνάει χειροτερεύει η κατάσταση.
Ο κίνδυνος είναι ότι η τροποποίηση (στην περίπτωση που η κυβέρνηση την προωθεί) μπορεί να αλλάξει, με την δικαιολογία ότι πρέπει να συμβιβαστούμε, και τότε η κατάσταση μπορεί να παραμείνει κρίσιμη και μη-λειτουργούσα, πράγμα που κανείς δεν μπορεί να το ανεχτεί.
Εγώ και ο Έλληνας ειδικός, και είμαι σίγουρος ότι και ο κ. Σνόρρασον και ο κ. Σάμουελσον προς τους οποίους στέλνω αντίγραφο αυτής της επιστολής, θα είναι στην διάθεσή σου για να απαντήσουν σε ερωτήσεις σου όσον αφορά τις τροποποιήσεις και την διαδικασία που ακολουθήθηκε στην διαμόρφωση της πρότασης.
Θα σε πάρω και τηλέφωνο για να συζητήσουμε το πρόβλημα.
Με τις καλλίτερες ευχές μου
Αντρέας  

Δεν υπάρχουν σχόλια: