Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Ένα βήμα από το Κρεμλίνο, για τρίτη φορά, ο Πούτιν!

Η Ρωσία περιμένει μέσα σε ένα κλίμα νευρικότητας τις αυριανές προεδρικές εκλογές, με τον σημερινό Πρωθυπουργό της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν να υπολογίζει ότι θα επιστρέψει στο Κρεμλίνο, παρά το έντονο κύμα αμφισβήτησης του καθεστώτος του.   
«Ημέρα σιωπής» η...  σημερινή για την Ρωσία, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία που απαγορεύει κάθε μορφή προεκλογικής εκστρατείας την προηγούμενη της ψηφοφορίας. 
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, πριν από λίγες ημέρες, έδιναν στον Πούτιν τη νίκη από τον πρώτο γύρο με ποσοστό περίπου 60%.  
Όμως η αντιπολίτευση έχει κάνει τα πάντα για να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους και να οδηγήσει σε έναν δεύτερο γύρο τον ισχυρό άντρα της χώρας, πρόεδρο από το 2000 ως το 2008, ο οποίος βλέπει την δημοτικότητά του να μειώνεται.  
Ο Πούτιν αντιμετωπίζει αύριο τέσσερις υποψήφιους για την προεδρία. ..

Σε συνέντευξή του σε πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης χθες ο Πούτιν δήλωσε πως είναι σίγουρος ότι έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας, ακόμα και στις μεγάλες πόλεις και στη μεσαία τάξη που αποτελεί τον πυρήνα των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης. 
 
Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, που οργανώνει από τις βουλευτικές- στις οποίες κατήγγειλε μαζική νοθεία- τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη Μόσχα εδώ και δώδεκα χρόνια, θεωρεί ότι η αυριανή ψηφοφορία δεν μπορεί να είναι δημοκρατική και καλεί σε νέα συγκέντρωση στις 5 Μαρτίου στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας. 

Η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίστηκε, σύμφωνα με παρατηρητές της ρωσικής οργάνωσης Golos κυρίως από τη μαζική διάθεση των κρατικών πόρων υπέρ του Πούτιν και από μια πολιτική «εκφοβισμού» προς την αντιπολίτευση και τις οργανώσεις που θέλουν να στείλουν παρατηρητές στην ψηφοφορία.  

Ο Πούτιν έχει κατηγορήσει τους αντιπάλους του ότι υπηρετούν τη Δύση, ότι προετοιμάζουν αυτοί οι ίδιοι εκλογική νοθεία, ακόμα και ότι θέλουν να δολοφονήσουν έναν από τους υποψήφιους για να επιρρίψουν την ευθύνη στο καθεστώς.
 
Σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν τόνισε ότι οι εκλογές είναι «μια νέα μάχη για τη Ρωσία».
  
Στην πρώτη συμμετοχή του στις προεδρικές εκλογές, μετά τον Μπόρις Γέλτσιν, ο ρώσος Πρωθυπουργός συγκέντρωσε ποσοστό 53%. 
Επανεξελέγη θριαμβευτικά το 2004 με 71% των ψήφων.
Η απότομη άνοδος του βιοτικού επιπέδου στην Ρωσία, λόγω της ανόδου των διεθνών αγορών πετρελαίου και μια πολιτική που θεωρήθηκε ότι έχει στόχο την τοποθέτηση της χώρα στην διεθνή σκακιέρα, αύξησαν την δημοτικότητα του Πούτιν, σύμφωνα με 
κοινωνιολόγους.   
Ο Πούτιν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Κρεμλίνο το 2008, αφού δεν μπορούσε να διεκδικήσει και τρίτη θητεία.

Παράμεινε ο ισχυρός άντρας της Ρωσίας, προωθώντας στην προεδρία τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ έναν από τους υφιστάμενους του, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει την πρωθυπουργία, μετά τις εκλογές.  
Σύμφωνα με συνταγματική μεταρρύθμιση η προεδρική θητεία από τέσσερα γίνεται έξι χρόνια και ο Πούτιν θεωρητικά μπορεί να παραμείνει πρόεδρος για δύο νέες θητείες ως το 2024.
«Δεν έχω αποφασίσει ακόμα. Θα ήταν φυσικό, αν όλα πάνε καλά, αν ο κόσμος είναι ευχαριστημένος», τόνισε στην χθεσινή του συνέντευξη.  

Πολλοί αναλυτές πάντως τονίζουν πως αν και η νίκη του Πούτιν στις αυριανές εκλογές φαίνεται εύκολη, η θητεία του θα είναι δυσκολότερη από τις προηγούμενες.  

Περίπου 109.000 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες.
Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 08:00 της Κυριακής τοπική ώρα στην ρωσική Άπω Ανατολή (22:00 ώρα Ελλάδας του Σαββάτου) και οι πρώτες εκτιμήσεις θα γίνουν γνωστές στις 21:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας την Κυριακή) μόλις κλείσουν και οι τελευταίες κάλπες στο Καλίνινγκραντ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: