Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Συναγερμός στη Ν.Δ. για Καμμένο

Γενικός συναγερμός έχει σημάνει στη Νέα Δημοκρατία η ίδρυση του κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες καθώς από την πρώτη κιόλας δημοσκόπηση το κόμμα του Πάνου Καμμένου ξεπερνά το 6,5% και την απομακρύνει ακόμη περισσότερο από το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας που έτσι κι αλλιώς ήταν ένας δύσκολος στόχος.
Με βάση νέα δημοσκόπηση της Public Issue για τον Σκάι, το κόμμα της Ν.Δ. βρίσκεται τον τελευταίο μήνα σε ελέυθερη πρώτη χάνοτνας μέσα σε ένα μήνα 6%. 
Από το 31% έχει πέσει ήδη στο 25% κάτι που σημαίνει ότι ο πονοκέφαλος στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά στη Λεωφόρ Συγγρού μεγαλώνει ακόμη περισσότερο κάνοντας τον αγώνα του πολυμέτωπο. 
Μέχρι τώρα είχε στοχοποιήσει εκτός από το ΠΑΣΟΚ και την αριστερά...


Τώρα θα πρέπει να διαμορφώσει στρατηγική και απέναντι σε στελέχη της λαϊκής δεξιάς που έως πριν λίγους μήνες σήκωναν το βάρος της αντιμνημονιακής ρητορείας μέσα στο ίδιο του το κόμμα. 
Στελέχη ιδιαιτέρως προβεβλημένα όπως ο τέως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Μαρκόπουλος και ο «άρχων του συνδικαλισμού» Γιάννης Μανώλης.
Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ που εξακολουθεί, πάντα σύμφωνα με την ίδια εταιρεία, να βρίσκεται στην πέμπτη θέση εμφανίζει μεν μια αξιοσημείωτη άνοδο της τάξης του 3% στο ίδιο διάστημα, αλλά με σημείο εκκίνησης το 8% φτάνει στο 11%.  
Αυτό προφανώς έχει πολύ μικρή σημασία για το σημερινό κόμμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας που βλέπει τη Δημοκρατική Αριστερά με 15,5%, τον ΣΥΡΙΖΑ με 12% και το ΚΚΕ με 11,5% να το ξεπερνούν.
Υπάρχει όμως για το ΠΑΣΟΚ ένα πραγματικά ελπιδοφόρο μήνυμα στην προσπάθειά του να περισώσει ότι είναι δυνατόν, τις επόμενες προεκλογικές εβδομάδες: Η δημοτικότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι μεγαλύτερη κατά 2 μονάδες από αυτή του Αντώνη Σαμαρά, στο 30% έναντι 28%.
Αυτό όμως που πραγματικά αλλάζει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι συνολικά 9 κόμματα εμφανίζονται να ξεπερνούν το κατώφλι το 3% και να εξασφαλίζουν την είσοδό τους στην επόμενη Βουλή. Οι πρωτοεμφανιζόμενοι σε δημοσκοπήσεις Ανεξάρτητοι Ελληνες του Πάνου Καμμένου φτάνουν το 6.5%. Με σφήνα τον ΛΑΟΣ στο 4%, δύο ακόμη κόμματα συμπληρώνουν το παζλ: Οι Οικολόγοι και η Χρυσή Αυγή με 3,5% το καθένα.
Η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη για μια ακόμη φορά αποτυγχάνει να ξεπεράσει το 3%, ενώ δεν έχει μετρηθεί ακόμη η Κοινωνική Συμφωνία των Λούκας Κατσέλη και Χάρη Καστανίδη. Εαν και αυτή ξεπεράσει το 3% τότε τα κόμματα της νέας Βουλής γίνονται 10 και όχι μόνον δεν θα υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση αλλά και μια συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ θα στηρίζεται σε οριακή πλειοψηφία.
Τα υπόλοιπα ευρήματα της δημοσκόπησης
Η απαισιοδοξία κυριαρχεί μεταξύ των πολιτών της χώρας. Το 87% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τη σημερινή κατάσταση της ζωής του. Το 91% υποστηρίζει ότι η προσωπική του οικονομική κατάσταση έχει χειροτερέψει τους τελευταίους 12 μήνες.
Παρ' όλα αυτά, έχει μειωθεί το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η χώρα οδηγείται σε χρεοκοπία. Από το 60% τον Σεπτέμβριο του 2011 στο 36% τώρα.
Ομως, το 84% εκτιμά ότι μέσα στο 2012 η ανεργία θα αυξηθεί.
Τέλος, σε σχέση με τη σημερινή κυβέρνηση, το 86% δηλώνει δυσαρεστημένο. Η δημοτικότητα του σημερινού πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου πέφτει στο 49% και για πρώτη φορά οι αρνητικές γνώμες σε βάρος του φτάνουν στο 48%.
Σε σχέση με το βαθμό εμπιστοσύνης στην οικονομική του διακυβέρνηση το 66% δηλώνει ότι δεν τον εμπιστεύεται.
Πηγή iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: