Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Η χρεοκοπημένη Ελλάδα παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων

Πράγματι η κρίση στην χώρα οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην διαφθορά, στην φοροδιαφυγή και στον υπερμεγέθες δημόσιο τομέα. 
Όμως ακόμα και έτσι, η Ελλάδα δεν θα είχε χρεοκοπήσει, αν δεν ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων, και από τους καλύτερους πελάτες της γερμανικής και γαλλικής βιομηχανίας όπλων. 
Το “παράδοξο” είναι ότι η τρόικα δεν δείχνει μεγάλη ευαισθησία για την μείωση αυτών των δαπανών, και προκρίνει την μείωση των κοινωνικών δαπανών.
Η χώρα δεν θα είχε χρεοκοπήσει αν οι στρατιωτικές δαπάνες της ήταν ανάλογες με τον μέσο όρο των δαπανών στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Ακόμα και με το όργιο διαφθοράς και σπατάλης που επικράτησε τα τελευταία χρόνια.
Ασφαλώς οι...
γερμανικές και γαλλικές εφημερίδες αποσιωπούν το παραπάνω γεγονός, ενώ οι κυβερνήσεις τους συνεχίζουν να πιέζουν την χώρα μας για νέες παραγγελίες όπλων.
Τα παραπάνω περιγράφονται αναλυτικά στο παρακάτω άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian.
_________
“Ενώ οι Έλληνες υποφέρουν από την λιτότητα, η χώρα συνεχίζει να ξοδεύει σε όπλα τα περισσότερα (ως ποσοστό του ΑΕΠ) από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ.
Στον απόηχο του PSI που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν να πιέζουν την Ελλάδα για μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και την κοινωνία. Το τρέχον πακέτο διάσωσης από  ΕΕ και ΔΝΤ,  εξακολουθεί να συναρτάται από τη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας , συμπεριλαμβανομένων της μείωσης των συντάξεων, του κατώτατου μισθού και των δημοσίων υπαλλήλων. Ωστόσο, ένα μέρος του ελληνικού προϋπολογισμού δεν φαίνεται να λαμβάνεται ιδιαίτερα υπόψιν: οι τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες.
Προκαλεί απορία το γεγονός ότι η Ελλάδα, μια σχετικά μικρή και δημοκρατική χώρα, με όχι ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες,  πρέπει να δαπανάει τόσο πολλά για τον στρατό της. Το 2006, και ενώ η οικονομική κρίση ήταν προ των πυλών, η Ελλάδα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων μετά την Κίνα και την Ινδία . Τα τελευταία 10 χρόνια ο προϋπολογισμός για  τον στρατό ήταν, κατά μέσο όρο, 4% του ΑΕΠ, πάνω από £ 900 ανά κάτοικο. Εφόσον η Ελλάδα έχει ανάγκη από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τότε το πιο λογικό είναι να ξεκινήσει από τις υπερμεγέθεις στρατιωτικές δαπάνες
Αν τα τελευταία 20 χρόνια,  οι στρατιωτικές δαπάνες της Ελλάδας αποτελούσαν μόνο το 1,7% του ΑΕΠ,  όσο δηλαδή είναι και ο μέσος όρος της ΕΕ,  θα είχε εξοικονομήσει συνολικά το 52% του ΑΕΠ, και προφανώς δεν θα χρεοκοπούσε.
Η υποτιθέμενη απειλή από την Τουρκία αναφέρεται συχνά ως ο βασικός λόγος για το τόσο υψηλό στρατιωτικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, το επιχείρημα αυτό δεν ευσταθεί για πολλούς λόγους. Πρώτον, γιατί και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ και έχουν κοινούς συμμάχους (συμπεριλαμβανόμενης της Αμερικής), οπότε πόλεμος μεταξύ τους είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί. Δεύτερον, η Τουρκία έχει επανειλημμένα προτείνει αμοιβαία μείωση των δαπανών σε όπλα , που όμως η Ελλάδα έχει επανειλημμένα αρνηθεί να συμφωνήσει. Τέλος, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, οπότε η τεράστια συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων, φαντάζει ακόμα πιο περιττή. Οι στρατιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα πετυχαίνουν μόνο να πολώνουν τις σχέσεις  με την Τουρκία και οδηγούν τις δύο χώρες σε κούρσα εξοπλισμών.
Η δεύτερη δικαιολογία που δίνεται από την ελληνική κυβέρνηση, είναι ότι οι στρατιωτικές  δυνάμεις χρησιμεύουν για την υπεράσπιση των συνόρων της από την παράνομη μετανάστευση. Δεν είναι όμως πειστική. Ενώ αυτός ο λόγος μπορεί να δικαιολογεί  κάποια αύξηση στις δαπάνες, δεν είναι κατανοητό σε τι εξυπηρετούν τα μαχητικά αεροσκάφη και τα υποβρύχια και πως θα μπορούσε να ανακόψουν το κύμα των μεταναστών που καταφθάνουν είτε με τα πόδια είτε με μικρές βάρκες. Οπότε γιατί η Ελλάδα συνεχίζει να δαπανάει τεράστια ποσά για το στρατό της;
Ένας σημαντικός παράγοντας είναι ότι η Γαλλική και Γερμανική βιομηχανία όπλων έχουν επωφεληθεί κατά πολύ από αυτή την σπάταλη σε στρατιωτικές δαπάνες, οπότε ωθούν τις κυβερνήσεις τους να ασκούν πιέσεις στην Ελλάδα ώστε να μην ακυρώσει τις προσοδοφόρες παραγγελίες όπλων. Τα τελευταία πέντε χρόνια μέχρι το 2010, η Ελλάδα αγόρασε από την Γερμανία περισσότερα όπλα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Συνολικά προμηθεύτηκε το 15&% των εξαγωγών της Γερμανίας σε όπλα. Την ίδια περίοδο, η Ελλάδα υπήρξε ο τρίτος μεγαλύτερος πελάτης της βιομηχανίας όπλων της Γαλλίας, και ο κορυφαίος πελάτης από την Ευρώπη.
Είναι αξιοσημείωτο ότι το 2019 και ενώ η χώρα βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για το πρώτο πακέτο βοήθειας, δαπάνησε 7.1 δις ευρώ για το στρατό, ενώ το 2007 είχε δαπανήσει 6.24 δις. Δαπανήθηκε 1 δις ευρώ για γαλλικά και γερμανικά όπλα, βυθίζοντας τη χώρα ακόμα περισσότερο στο χρέος,  και ενώ τον ίδιο χρόνο  οι κοινωνικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 1,8 δισ. ευρώ. 
Πολλοί θεωρούν ότι αυτό δεν ήταν τυχαίο, και ότι η ΕΕ συνέδεσε την βοήθεια με την αγορά όπλων. Ειδικότερα, γίνεται αναφορά σε συντονισμένες πιέσεις από τη Γαλλία για να αγοραστούν φρεγάτες stealth. Εν τω μεταξύ, η Γερμανία πούλησε 223 οβιδοβόλα και ολοκλήρωσε την αμφιλεγόμενη συμφωνία για τα ελαττωματικά υποβρύχια, κάτι που οδήγησε σε έρευνα σχετικά με κατηγορίες για δωροδοκία Ελλήνων αξιωματούχων.
Βέβαια οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες έχουν μειωθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, αν και δεν μειώθηκαν όσο οι κρατικές δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη ή την κοινωνική πρόνοια. Παρ ‘όλα αυτά,η Ελλάδα εξακολουθεί να ξοδεύει τα περισσότερα στην ΕΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ, και παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων στον κόσμο. Μάλιστα τους τελευταίους μήνες,  κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την τρέχουσα συμφωνία διάσωσης,  συνεχίστηκε η πίεση από Μέρκελ και Σαρκοζί για να τηρήσει η Ελλάδα τις συμφωνίες για  αγορά όπλων.
Η σημασία του παγκόσμιου εμπορίου όπλων καταδεικνύεται σε μια πρόσφατη έκθεση που δείχνει ότι οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί κατά ένα τέταρτο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κυρίως λόγω της αυξανόμενης ζήτησης από την Ασία. Εν μέσω οικονομικής στασιμότητας στην Ευρώπη και την δύση, η στρατιωτική τεχνολογία παραμένει ένας από τους βασικούς τομείς στους οποίους διατηρούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις αναδυόμενες οικονομίες. Ωστόσο, αυτή η αύξηση ωφελεί σημαντικά χώρες που εξάγουν όπλα, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ βαθαίνει ακόμη περισσότερο το οικονομικό χάσμα στο εσωτερικό της Ευρώπης . Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η  Πορτογαλία – άλλη χώρα με μεγάλα οικονομικά προβλήματα - αποτελεί για τη Γερμανία το δεύτερο μεγαλύτερο πελάτη όπλων μετά την Ελλάδα .
Είναι εύκολο να ρίχνουμε το φταίξιμο για όλα τα προβλήματα στην Ελλάδας,  στη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή και τον υπερμεγέθη κρατικό τομέα της. Ωστόσο, μπορούμε να υποθέσουμε βάσιμα, ότι αν είχαν περιοριστεί νωρίτερα οι στρατιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα, δεν θα αντιμετώπιζε τη δραματική κρίση που περνάει τώρα. Και οι Έλληνες, αντί να υφίστανται τα μέτρα λιτότητας που έχουν μειώσει το βιοτικό επίπεδο τους κατά 30%, θα ήταν σε θέση να ακολουθήσουν  μια πιο ήπια και βιώσιμη μεταρρυθμιστική πορεία.”
by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: