Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Ο πόλεμος χάθηκε Έλληνες. Είμαστε όλοι ηττημένοι

H συμφωνία για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση  

δίνει μια ανάσα, αλλά είναι μόνο ένας σταθμός στο Γολγοθά που έχει η χώρα μπροστά της, για τα επόμενα τουλάχιστον 10 χρόνια. 
Τίποτα δεν θα είναι ίδιο στη διαδρομή του μαρτυρίου. 
Και πρώτα απ΄ όλα θα αλλάξει ριζικά το πολιτικό σύστημα.
Οι 45 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που διεγράφησαν για τα «όχι» τους και τα 7-8 κόμματα που μοιράζονται στις δημοσκοπήσεις ποσοστά που δεν μπορούσαν να φανταστούν είτε προς τα κάτω, είτε προς τα πάνω, αποτελούν την πλέον κραυγαλέα απόδειξης της ανατροπής του υπάρχοντος πολιτικού σκηνικού.
Κάποιοι βουλευτές...
-ιδιαίτερα της ΝΔ που συνεχίζει να είναι πρώτο κόμμα παρά τις απώλειες που καταγράφει – δρομολογούν την επιστροφή τους στο «μαντρί» γιατί η προοπτική της εξουσίας, ακόμη κι αν φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη, λειτουργεί ως συγκολλητική ουσία. Ο Βενιζέλος, επίσης, θα πάρει κάποιους πίσω.
Οι περισσότεροι, όμως, ψάχνονται. Άλλοι κλείνουν το μάτι σε πρώην μικρά κόμματα. Άλλοι προσδοκούν μία θέση σε νέους πολιτικο-τεχνοκρατικούς σχηματισμούς με ή χωρίς τον Λουκά Παπαδήμο. Άλλοι αναζητούν πολιτικούς μέντορες, όπως είναι και ο sir Βασίλειος Μαρκεζίνης, ο οποίος προτείνει την «απαλλαγή από την Τρόϊκα» και καταγοήτευσε τον διεγραμμένο βουλευτή Λάρισας Χρήστο Ζώη, μετά το τετ α τετ που είχαν στο Λονδίνο.
Ποτέ άλλοτε στην ιστορία δεν μεταλλάχτηκε τόσο δραματικά η σύνθεση του σώματος της Βουλής των 300, μέσα σε μόλις δύο χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ έμεινε με 130 βουλευτές και η ΝΔ με 62. Ο αριθμός των ανεξάρτητων ξεπερνάει τους 50! Tα κόμματα ήταν πέντε, τώρα είναι οχτώ. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία, δεν συγκέντρωσαν τόσο υψηλά ποσοστά και τα κόμματα της Αριστεράς. Θα τους επέτρεπαν να κάνουν κυβέρνηση αν συμφωνούσαν…
Είναι σαφές ότι ζούμε το «τέλος εποχής» των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας αλλά και των παραδοσιακών ψηφοφόρων
Το νέο πολιτικό σύστημα που διαμορφώνεται ελάχιστη σχέση έχει με ιδεολογίες. Στην Ελλάδα του Μνημονίου με ακάλυπτη επιταγή μοιάζει, πλέον, ο σοσιαλισμός. Το ΠΑΣΟΚ που θα μείνει στον Βενιζέλο θα είναι αυτό που θα στηρίξει και την Μνημονιακή πολιτική που είναι (και) δικό του έργο. 
Το λεγόμενο «πατριωτικό» θα πάει για άλλες πολιτείες ή σπίτι του. Τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά την εγκαταλείπει η λαϊκή Δεξιά, πάει και εκείνη προς Καμμένο ή Ψωμιάδη, ή σπίτι της.
Στη νέα σκληρή πραγματικότητα, στην οποία θα ζει ο Έλληνας μεγαλώνοντας τις ουρές στα δημόσια συσσίτια, θα υπάρχουν οι εξής κατηγορίες:
-Οι αντιμνημονιακοί και οι μνημονιακοί.
-Οι πατριώτες και οι «προδότες».
-Οι αποτελεσματικοί και οι αναποτελεσματικοί.
-Οι διαπραγματευτές και οι «yes sir».
Ποιοι θα κυριαρχήσουν κανείς δεν ξέρει. Ούτε και έχει μεγάλη σημασία. Ο πόλεμος χάθηκε για όλους. Και άφησε πίσω του μόνο ηττημένους που θα πρέπει τώρα να μαζέψουν τα κουρέλια τους και να επιζήσουν μέχρι να βγει η χώρα από το Μνημόνιο…
Follow on twitter:@christina korai


aixmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: