Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Νίκησαν την Ελλάδα οι κερδοσκόποι!

Η Ελλάδα είναι πλέον επισήμως χρεοκοπημένη
μετά την απόφαση της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποτελεί πιστωτικό γεγονός λόγω της ενεργοποίησης των ρητρών συλλογικής δράσης. 
Η απόφαση της ISDA σηματοδοτεί την ενεργοποίηση και πληρωμή των CDS. 
Οσοι δραστηριοποιούνται στο χώρο του fiannce επισημαίνουν πως η πληρωμή των CDS αποτελεί νίκη των hedge funds, που όλους τους προηγούμενους μήνες είχαν αγοράσει ασφάλιστρα κινδύνου και επιδίωκαν να υπάρξει πιστωτικό γεγονός για να πληρωθούν τα CDS.
Όμως το ερώτημα που προκύπτει είναι τι σημαίνει το πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα...

Καταρχήν η σοβαρότερη συνέπεια είναι πως η Ελλάδα θεωρείται χρεοκοπημένη, οπότε θα χρειαστούν 4 περίπου χρόνια για να ξαναβγεί η χώρα στις αγορές
Από την άλλη πλευρά, εάν η Αθήνα δεν προχωρήσει βάσει του χρονοδιαγράμματος τις μεταρρυθμίσεις που ορίζονται από το νέο μνημόνιο και υπάρξουν καθυστερήσεις, είναι  πολύ πιθανό το 2013 να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας.
Τέλος οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν πως η πληρωμή των CDS στην περίπτωση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μπορεί να ανοίξει την όρεξη σε κάποιους και να προκαλέσει νέο κύμα κερδοσκοπίας έναντι του επόμενου θύματος, που, όπως όλα δείχνουν  θα είναι η Πορτογαλία.
Αμαλία Κάτζου

Δεν υπάρχουν σχόλια: