Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Το παρασκήνιο του ανασχηματισμού – Η... ΝΔ έστειλε τη Διαμαντοπούλου στο Ανάπτυξης – Πότε έγινε η πρόταση στον Γ. Μπαμπινιώτη

* - Μετά από 17 μήνες επιστρέφει (για τρίτη φορά) στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
* - Τι ζήτησε η Άννα Διαμαντοπούλου πριν αποδεχτεί τη μετακίνηση στο υπουργείο Ανάπτυξης
* - Στις 15:30 η ορκωμoσία.
Με τις εκλογές να έχουν «κλείσει» για τις 29 Απριλίου ή τις 6 Μαΐου, 
ένα εύλογο ερώτημα είναι γιατί έγινε τελικά μίνι ανασχηματισμός και όχι απλή αντικατάσταση του Χρήστου Παπουτσή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Ένα δεύτερο ερώτημα είναι γιατί ...
χρειάστηκαν 10 ολόκληρες μέρες για να βρεθεί ο αντικαταστάτης στο ακέφαλο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετά την απόφαση του Χρήστου Παπουτσή να παραιτηθεί για να είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Σχεδόν δυο μήνες πριν λήξει (επισήμως) η θητεία της, λοιπόν, η κυβέρνηση Παπαδήμου έκανε τον πρώτο της ανασχηματισμό. Που δεν ξεκίνησε για εκεί, αλλά οδηγήθηκε από τις... καραμπόλες. Γιατί έτσι φτάσαμε στον μίνι ανασχηματισμό, με καραμπόλες! Και οι ανακοινώσεις έγιναν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Πέρασαν μέρες συζητήσεων και ζυμώσεων στο επιτελείο του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου για να φτάσουμε στα εξής: υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που αντικαθίσταται στο υπουργείο Ανάπτυξης από την Άννα Διαμαντοπούλου, την οποία διαδέχεται στο υπουργείο Παιδείας ο εξωκοινοβουλευτικός ακαδημαϊκός, Γιώργος Μπαμπινιώτης!

Στον ανασχηματισμό υπάρχει και ο Λευτέρης Οικονόμου, πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., που τοποθετήθηκε στη θέση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, με τον νυν υφυπουργό Μανώλη Όθωνα να παραμένει στη θέση του. Ακόμη ένα ερώτημα χωρίς απάντηση: γιατί πρέπει να υπάρχουν δυο υφυπουργοί;

Δεν αποκλείεται ο κ. Οικονόμου να τοποθετήθηκε στη θέση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη μετά από αίτημα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αφού χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης μεταξύ των αστυνομικών. Και δεν αποκλείεται επίσης να γίνει υπηρεσιακός υπουργός όταν φτάσουμε στις εκλογές...

Είχε «κλειδώσει» από τη Δευτέρα ο Χρυσοχοΐδης
Το πρώτο όνομα που ακούστηκε μόλις παραιτήθηκε ο Χρήστος Παπουτσής από το υπουργείο ΠΡΟΠΟ ήταν του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Έχει άλλωστε το know how στο συγκεκριμένο υπουργείο. Ο Λουκάς Παπαδήμος του έκανε την πρόταση το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, εκείνος την αποδέχτηκε αλλά κρατήθηκε... μυστικό γιατί δεν είχε καταλήξει το επιτελείο του πρωθυπουργού ποιος θα αντικαθιστούσε τον κ. Χρυσοχοΐδη.

Το Μάξιμου ήθελε στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας να μπει στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά η απάντηση της Συγγρού δεν ήταν θετική. «Είναι συνταγματικό δικαίωμα του πρωθυπουργού να επιλέξει τους υπουργούς του, η ΝΔ δεν θα δώσει όμως άλλα στελέχη στην κυβέρνηση», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα προς το Μάξιμου.


Έτσι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το μεσημέρι της Τρίτης έγινε η πρώτη κρούση στην Άννα Διαμαντοπούλου. Και έγινε λίγο αφού η -πρώην πια- έδωσε στη δημοσιότητα το πολιτικό της μανιφέστο.

Αργά το απόγευμα, η κα Διαμαντοπούλου συζήτησε την πρόταση με τον κ. Παπαδήμο, δεν την απέρριψε αλλά του ζήτησε να «κλείσει» και ο αντικαταστάτης της στο υπουργείο Παιδείας, πριν γίνει οποιαδήποτε ανακοίνωση.

Και έτσι φτάσαμε στις 23:00 το βράδυ της Τρίτης. Αφού ο Λουκάς Παπαδήμος και οι συνεργάτες του εξέτασαν διάφορα ονόματα, κατέληξαν στον πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητή Γλωσσολογίας, Γιώργο Μπαμπινιώτη. Εκείνος απάντησε θετικά στην πρόταση να γίνει υπουργός Παιδείας λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ.

Και μισή ώρα πριν από τα μεσάνυχτα, ήρθε και η ανακοίνωση από τον Παντελή Κάψη για τον τριπλό ανασχηματισμό.

Η ορκωμοσία θα γίνει στις 15.30 στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: