Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

Πέρα από κάθε προσδοκία το "κούρεμα" - Έφτασε το 95,7% μαζί με την ενεργοποίηση των CACs - Σε άπταιστα... αγγλικά η ανακοίνωση του υπουργείου!

* - Ακριβώς στις 08:00 έγινε η ανακοίνωση του υπουργείου!
* - Στο 85,8% η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών - 105,27 δισ. ευρώ μειώνεται το χρέος
* - Στα 152 δισ. ευρώ οι προσφορές για τα ομόλογα
* - Στις 15:00, την ίδια ώρα με την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, η συνεδρίαση της ISDA για την πιστοποίηση ή μη πιστωτικού γεγονότος
* - Παντελής Καψής: Ιστορική στιγμή για τη χώρα - Πολύ επιτυχημένη η ανταλλαγή των ομολόγων
* - Λαγκάρντ: Αποφεύχθηκε η διάσπαση της ευρωζώνης
* - Συνεδριάζει και το υπουργικό, συνέντευξη Τύπου του Ευ. Βενιζέλου στις 13:00
* - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Μόλις τα ρολόγια έδειξαν 08:00 ακριβώς, ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σε άπταιστα αγγλικά, για το ποσοστό συμμετοχής στο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους...

Η συμμετοχή στην ανταλλαγή των ομολόγων υπό το ελληνικό δίκαιο, ξεπέρασε τις προσδοκίες και "έκλεισε" στο 95,7% μετά την ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CACs). Το εθελοντικό "κούρεμα" των ομολόγων που είχαν στη διάθεσή τους οι ιδιώτες πιστωτές έφτασε στα 85,5%.

Τα 177 δισ. ευρώ ομόλογα που κουρεύτηκαν ανήκουν στο ελληνικό δίκαιο, δηλαδή ποσοστό 85,8% και το 69% ανήκει σε ξένο δίκαιο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg δόθηκε παράταση έως τις 23 Μαρτίου για τη συμμετοχή ομολογιούχων άλλου δικαίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, το 5,3% των ομολογιούχων που συμμετείχε στη διαδικασία, αντιτάχθηκε στις προτεινόμενες τροποποιήσεις.

Όλα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μιλούν για συμφωνία άνευ προηγουμένου.
«Είναι μια ιστορική στιγμή, για την πολύ επιτυχημένη ανταλλαγή των ομολόγων. Μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στην ανάπτυξη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA.

"Καλωσορίζουμε τα αποτελέσματα της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων από την Ελλάδα. Το ελληνικό αποτέλεσμα επιτεύχθηκε μέσω συνεργασίας και καλής πίστης", αναφέρει η πρώτη επίσημη αντίδραση του IIF.

Θετική ήταν και η πρώτη αντίδραση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με την Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώσει ότι "ο πραγματικός κίνδυνος μιας κρίσης, μιας σοβαρής κρίσης, προς το παρόν αποφεύχθηκε".

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα
Στις 13:00 ο υπουργός Οικονομικών θα δώσει συνέντευξη Τύπου, θα ακολουθήσει στις 15:00 η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, όπου θα αποφασιστεί αν τελικά θα ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CACs) αλλά και το τί θα γίνει με όσους τελικά δε δήλωσαν συμμετοχή στο PSI, ενώ το απόγευμα στις 17:00 συνεδριάζει ξανά και το υπουργικό συμβούλιο.

Στις 12 Μαρτίου, θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων σε ελληνικό δίκαιο και στις 20 Μαρτίου, αφού προηγηθεί συνεδρίαση του Eurogroup για το τυπικό «πράσινο φως» στο νέο δάνειο των 130 δισ., θα μπουν στα ελληνικά ταμεία και τα πρώτα χρήματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: