Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Πουλήθηκε το 50% της αδιάθετης πατάτας από το λεκανοπέδιο Κ. Νευροκοπίου

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ 
της καθημερινής εφημερίδας "Πρωϊνός Τύπος" της Δράμας
* - Πέφτουν οι τιμές στις λαχαναγορές
* - Λάδι από την Κρήτη πατάτες από το Νευροκόπι
* - Στο παιχνίδι και τα αμνοερίφια;

 Του Θανάση Πολυμένη
ΟΛΟΕΝΑ και μεγαλύτερη δυναμική αποκτά το λεγόμενο «κίνημα της πατάτας», καθώς από τη μια άκρη της Ελλάδας μέχρι την άλλη, ξεφυτρώνουν καθημερινά αυτοσχέδιες λαϊκές, κοινωνικά παζάρια για να πωληθεί φθηνή πατάτα Νευροκοπίου προς 0,25 λεπτά το κιλό.  
Στη Δράμα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κατερίνη, αυτές τις ημέρες στην Χαλκιδική και στον Βόλο, αλλά και σε πολλά σημεία της Αττικής.
Στο μεταξύ, έχει ήδη ξεκινήσει και η διάθεση και άλλων προϊόντων, όπως...
ρύζι «νυχάκι», γλασέ, Καρολίνα και Μπονέτ καθώς και φασόλια.
Για παράδειγμα, ρύζι σε συσκευασίες των 5 κιλών σε τιμές από 0,74 έως 1 ευρώ το κιλό ανάλογα με την ποικιλία, θα διαθέσουν οι ρυζοπαραγωγοί του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας...
Στο … κίνημα της πώλησης προϊόντων σε τιμές παραγωγών, άρχισε ήδη να μπαίνει και το λάδι, το αλεύρι και οι φακές, καθώς ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών, επέλεξε να διαθέσει πατάτες, λάδι, αλεύρι, ρύζι, φακές και φασόλια. «Τα πρώτα μηνύματα που καταφθάνουν» είναι θετικά, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών. Οι αρμόδιες υπηρεσίες συλλέγουν πληροφορίες από τους παραγωγούς, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από το ενημερωμένο δίκτυο των κοινωνικών υπηρεσιών, ενημερώνουν τους πολίτες για τη συγκέντρωση παραγγελιών.
Χρ. Γκόντιας: «Πέφτουν οι τιμές…»GKONTIAS_XRHSTOSΗ εφημερίδα μας επικοινώνησε χθες με το μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Αγροτών και αντιπρόεδρο των Αδέσμευτων Αγροτών Ν. Δράμας κ. Χρήστο Γκόντια, ο οποίος αναφέρθηκε στο ζήτημα της πτώσης των τιμών στα οπωροκηπευτικά. Σε ερώτησή μας, κατά πόσο επηρεάστηκε τελικά η αγορά και αν άρχισαν να πέφτουν οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα που διατίθενται στους καταναλωτές, ο κ. Χρ. Γκόντιας επεσήμανε: «Αυτό ήταν και το ζητούμενο. Να γίνει ένα ξεκίνημα και να χαμηλώσουν οι τιμές από το χωράφι στο ράφι. Αυτό ξεκίνησε ήδη από την λαχαναγορά της Αθήνας, όπου άρχισαν να πέφτουν οι τιμές στα προϊόντα που προέρχονται από παραγωγούς γύρω από την Αθήνα που δεν έχουν βαρύ τιμολόγιο ώστε να μεταφερθούν, μαρούλια, χόρτα, κρεμμύδια κτλ., βγαίνουν ήδη σε 20%-30% φθηνότερες τιμές απ’ ό,τι τα έδινε η κεντρική λαχαναγορά της Αθήνας.»
«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια πρόταση», λέει ο κ. Γκόντιας, «να ανεβάσουμε στη Δράμα πιστοποιημένο λάδι, και να γυρίσει πίσω το φορτηγό φορτωμένο με πατάτες. Θα πουληθεί το λάδι εδώ και μετά θα φορτώσει πατάτα με συμβολική τιμή για κατέβει Κρήτη να την πουλήσει.»
 
Τιμολόγια και αποδείξειςΕρωτώμενος για το ζήτημα των τιμολογίων και των αποδείξεων που έχει δημιουργηθεί, ο κ. Γκόντας απαντά στην εφημερίδα μας: «Η τιμή που πωλείται σήμερα η πατάτα με 0,24 ή 0,25 λεπτά είναι πραγματική, γιατί καλύπτει ίσα-ίσα στο κοστολόγιο. Μην νομίζεται ότι βγάζουν τίποτα κέρδη οι αγρότες μ’ αυτή την κίνηση. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Κάποιοι προσπαθούν να μπερδέψουν τη δουλειά. Και βέβαια κόβουν αποδείξεις. Αυτοί που κρατάνε βιβλία και είναι σε κανονικό καθεστώς κόβουν κανονικά αποδείξεις. Ρωτήστε εδώ στη Δράμα να δείτε ότι όλοι πήραν αποδείξεις. Αυτοί που δεν κρατάνε βιβλία ως παραγωγοί και είναι στο ειδικό καθεστώς φορολόγησης, αυτοί δεν είναι υποχρεωμένοι να κρατάνε βιβλία, αλλά και δεν πουλάνε την πατάτα τους με 0,23 και όχι με 0,25 λεπτά. Αφαιρούν τον ΦΠΑ.»
Ερωτώμενος για το πόσοι τόνοι πατάτας έχουν πωληθεί μέχρι σήμερα, ο κ. Γκόντιας επισημαίνει ότι, όταν ξεκίνησε το «κίνημα της πατάτας», υπήρχαν περίπου 50.000 – 60.000 τόνοι πατάτας σε όλο το λεκανοπέδιο Κ. Νευροκοπίου. «Αυτοί τη στιγμή έχουμε περίπου 25.000 τόνους, που σημαίνει ότι έχει πωληθεί το 50% περίπου της αδιάθετης παραγωγής. Μιλάμε πάντα για το λεκανοπέδιο Κ. Νευροκοπίου και όχι για μεμονωμένους παραγωγούς ή για συγκεκριμένα χωριά. Τα στοιχεία αυτά είναι από την καταγραφή των αποθηκών τους που κάνουν καθημερινά οι παραγωγοί μας.» 
amnoerifia
Και τα αμνοερίφια στο κίνημα; 
Πολλά ακούγονται τις τελευταίες ημέρες, επίσης, ότι υπάρχει περίπτωση να μπουν στο «κίνημα της πατάτας», δηλαδή να διατεθούν με χαμηλότερη τιμή αμνοερίφια εν’ όψη των εορτών του Πάσχα. Το πρόβλημα όμως με τα αμνοερίφια είναι πιο δύσκολο απ’ όσο φαίνεται, καθώς πρόκειται για ένα ευπαθές προϊόν και δεν μπορεί να σταθεί σε αποθήκες ή να διατεθεί σε αυτοσχέδιες λαϊκές αγορές και χρειάζεται μεγάλη οργάνωση.
LivaditisΗ εφημερίδα μας επικοινώνησε με τον πρόεδρο Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας και αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων κ. Λιβαδίτη, ο οποίος τόνισε ότι «το θέμα με τα αμνοερίφια είναι διαφορετικό από αυτό της πατάτας. Θέλει μεγάλη οργάνωση, θέλει υποδομές και αυτή τη στιγμή το συζητάμε. Δεν απέχουμε βέβαια από αυτό το λεγόμενο κίνημα της πατάτας… αλλά είναι μεγάλο ζήτημα για μας, το πώς θα προστατεύσουμε το προϊόν, τους καταναλωτές και το πώς αυτό θα διατεθεί στην αγορά».
«Έχει πολύ μεγάλη διαδικασία. Πού θα σφαγούν, πώς θα σφαγούν τα ζώα, πώς θα διατεθούν, θα αντιμετωπίσουμε καταστάσεις με σαμποτάζ από τα ίδια τα σφαγεία, τα οποία θα μας πουν ότι χρόνια δουλεύουμε με τα εμπορικά, το θέμα είναι πολύ λεπτό με τα αμνοερίφια… Το ζήτημα είναι κυρίως το πώς θα σφαγούν και πότε θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε στη σφαγή. Είναι πολλά τα ζητήματα που γεννώνται. Το θέμα είναι κυρίως οργανωτικό.»
Ερωτώμενος ο κ. Λιβαδίτης, αν τελικά καταφέρουν να φτάσουν στο σημείο και μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να συντονίσουν όλες τις διαδικασίες και μπορέσουν τα αμνοερίφια να διατεθούν κατευθείαν από τους παραγωγούς, σε ποια τιμή θα πωληθούν, απάντησε ότι «… δεν μπορούμε να το προβλέψουμε αυτό, είναι απρόβλεπτο. Ως συνήθως, για παράδειγμα, εάν πήγαινε 11 ευρώ στο κρεοπωλείο, 2 ευρώ πιο κάτω στα 9 ευρώ το κιλό. Αν πήγαινε 10 ευρώ θα πάει στα 8 ευρώ. Δεν μπορούμε να το προβλέψουμε.»
Οι κτηνοτρόφοι πάντως, αυτές τις ημέρες βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις για να δουν τι μπορεί να γίνει τελικά με το ζήτημα αυτό και αν μπορούν να ενταχθούν κι αυτοί στο κίνημα με τη διάθεση προϊόντων με χαμηλότερη τιμή από τους παραγωγούς απευθείας στους καταναλωτές.
Σε δηλώσεις του, επίσης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων κ. Καμπούρης επεσήμανε: «Οι κτηνοτρόφοι το συζητάμε και θα επιδιώξουμε να διαθέσουμε φθηνά αμνοερίφια, έστω σε μικρές ποσότητες, σε τιμές 7-8 ευρώ/κιλό. Ωστόσο, τα κατσικάκια δεν είναι πατάτες. Είναι ένα ευπαθές προϊόν, που χρειάζεται την κατάλληλη υποδομή για τη μεταφορά και συντήρησή του, δηλαδή ειδικά οχήματα μεταφοράς, ψυγεία κτλ., οπότε η διάθεσή του έχει αυξημένες δυσκολίες. Θα προσπαθήσουμε όμως να το πετύχουμε, έστω σε μικρές ποσότητες και σε τοπικό επίπεδο».
Πρωϊνός Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: