Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

O Ευάγγελος βοσκός, οι λύκοι και τα πρόβατα στο δρόμο για την χρεοκοπία

Παρακολούθησα με ενδιαφέρον την ανακοίνωση του έλληνα υπουργού οικονομικών για τις αποφάσεις του νέου PSI και σας ομολογώ ότι μερικά πράγματα όπως παρουσιάστηκαν αρμοδίως μου φάνηκαν πολύ ανησυχητικά.
Αν προσέξετε τις φυσιογνωμίες των συνεργατών του που κάθονται αριστερά και δεξιά του, την γλώσσα του σώματος τους και τις γκριμάτσες των προσώπων τους ίσως να καταλάβετε τι εννοώ.

Δεν σου δίνουν την εντύπωση χαλαρωμένων ανθρώπων μετά από μία επιτυχία, αλλά αντίθετα θυμίζουν έντονα ανθρώπους σοκαρισμένους και καταπονημένους πνευματικά σε κατάσταση κρίσης.
Ο υπουργός ήταν βέβαια επαγγελματίας στην... παρουσίαση του και φρόντισε με επιμέλεια να κρύψει τα κρίσιμα σημεία.
Το πρώτο κρίσιμο σημείο ήταν η αναφορά του ότι τα ομόλογα του δημοσίου δεν θα γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ ως ενέχυρα χρηματοδότησης ως την ολοκλήρωση του PSI .
Αυτό σημαίνει ότι για διάστημα πάνω από τρεις βδομάδες περίπου αν για κάποιο λόγο προκύψει πανικός και γενικότερη απόσυρση καταθέσεων διεθνώς οι Ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνες τους.
Τέτοια κατάσταση ενδέχεται να υπάρξει σύντομα λόγω διεθνών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή μας.
Όπως γνωρίζουν όλοι οι μελετητές της παγκόσμιας ιστορίας οι πολεμικές συρράξεις ξεσπάνε για πρακτικούς λόγους συνήθως την άνοιξη.
Είναι τόσο σίγουρος ο υπουργός ότι δεν θα έχουμε θερμό επεισόδιο στο Ιράν, στην Συρία ή στην Αίγυπτο μέχρι τα μέσα Μαρτίου?
Εγώ δεν θα ήμουν τόσο σίγουρος και θα σας έλεγα ότι μάλλον κάτι ετοιμάζεται που αφορά το Ιράν.
Αυτό μπορείτε να το καταλάβετε από τις ασκήσεις του στρατού του Ιράν, την παρουσία αξιόλογων ναυτικών και αεροναυτικών δυνάμεων της Αμερικής και της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή και από την θεματολογία των ταινιών που προβάλλονται από την τηλεόραση αυτή την εποχή.
Είναι γνωστός ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης και της βιομηχανίας θεαμάτων από σιωνιστικούς κύκλους.
Οι ασχολούμενοι με ψυχολογικές πολεμικές επιχειρήσεις και με τακτικές προπαγάνδας θα καταλάβουν τον κρίσιμο συσχετισμό όλων των παραπάνω δεδομένων ως στοιχεία προετοιμασίας της κοινής γνώμης για πολεμικές εξελίξεις και κρίσεις.
Σε άλλο πρόσφατο άρθρο μου με τίτλο ΚΑΤΙ ΣΤΡΑΒΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ επισήμανα ότι οι διεθνείς οικονομικοί κύκλοι επεδίωξαν για προφανείς λόγους στο τέλος του 2011 την επίτευξη σημαντικών θέσεων ρευστότητας.
Προσθέστε στα παραπάνω αναφερόμενα ότι φέτος η συγκέντρωση της ομάδας BILDENBERG θα γίνει στην ΧΑΙΦΑ του Ισραήλ στη βίλα των ROTHSCHILD και ότι την χώρα αυτή επισκέφθηκαν σε διαφορετικούς χρόνους πολύ πρόσφατα τόσο ο κος Παπανδρέου όσο και ο κος Σαμαράς και μάλιστα σε προφανώς κρίσιμες για αυτούς περιόδους αποφάσεων.
Τα γεγονότα αυτά δεν είναι τυχαία και σχετίζονται με διαβούλευση με οικονομικούς κύκλους του εξωτερικού και με συνομιλίες σχετικές με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ Κύπρου.
Κάτι σημαντικό ετοιμάζεται στον διεθνή ορίζοντα και η Ελλάδα μπορεί άνετα να παίξει ( αν δεν παίζει ήδη ) ρόλο στον απαραίτητο αντιπερισπασμό.
Ο υπουργός επίσης ισχυρίστηκε ότι η ΕΚΤ θα επιστρέψει στην Ελλάδα ως βοήθεια τυχόν κέρδη από τις συναλλαγές της σε κατεχόμενα ελληνικά ομόλογα.
Το ερώτημα είναι ποιός θα καλύψει τυχόν ζημίες, που μάλλον θα προκύψουν.
Επιπλέον έγινε αναφορά για συνταγματική κατοχύρωση το 2013 της υποχρέωσης της Ελλάδας να επιστρέψει κατά προτεραιότητα τα δανεικά.
Πιστεύουν στα αλήθεια ότι θα έχουν την δύναμη να ελέγξουν αναθεωρητική βουλή το 2013 με τέτοιο καταποντισμό στις δημοσκοπήσεις?
Πως διαβεβαίωσαν τους ευρωπαίους για τέτοια κίνηση αυτοί που δεν έχουν εξουσιοδότηση να κάνουν ούτε ένα δημοψήφισμα?

Έγινε μια γενικόλογη αναφορά στο ότι εκτός από τα ομόλογα θα περικοπούν και δάνεια των ΔΕΚΟ , αλλά δεν έγινε καμία εξειδικευμένη διαβεβαίωση ότι δεν θα περικοπούν τα ομόλογα των ελλήνων ιδιωτών έως και τα 100.000 ευρώ ανά ομολογιούχο.

Θα έχει πάντως ιδιαίτερο νομικό ενδιαφέρον να δούμε πως θα διατυπωθεί η δημόσια πρόσκληση για το PSI για να αποφευχθούν τραγελαφικές περιπλοκές στη διαδικασία ειδικά όσον αφορά στη αντικατάσταση ενεχύρων, στον καθορισμό και τον περιορισμό της δικαιοδοσίας των αρμόδιων δικαστηρίων, στην διαχείριση των ομολόγων και την τιμολόγηση τους από τα αμοιβαία κεφάλαια, στην δεσμευτικότητα και την αναδρομικότητα ρήτρας συλλογικής συμμετοχής σε τίτλους που δεν την προέβλεπαν εξ αρχής , καθώς και στις διπλωματικές περιπλοκές που θα προκύψουν από κατοχή τίτλων από sovereign funds, από ξένες κρατικές οντότητες, αλλά και από ιδρύματα, ασφαλιστικά ταμεία και εκκλησίες ξένων δογμάτων.

Μεγάλη παράλειψη είναι και το ότι δεν έγινε καμία αναφορά για το τι σκοπεύει να κάνει ο υπουργός αν δεν συγκεντρώσει στο τέλος της διαδικασίας το απαραίτητο ποσοστό για την ενεργοποίηση ρήτρας συλλογικής συμμετοχής, όπως επίσης δεν μας εξήγησε πως θα αποφύγει την προσφυγή κερδοσκοπικών funds με αίτημα την ενεργοποίηση των κατεχόμενων cds.

Θεωρητικά μήπως θα ήταν καλύτερα οι εκδότες των cds να εξαγοράσουν οι ίδιοι τα ομόλογα των ιδιωτών ή να μας δανείσουν από το να αποζημιώσουν τους διεθνείς κερδοσκόπους για ανύπαρκτες ζημίες?

Γενικότερα δεν φαίνεται οι αρμόδιοι έλληνες να διαθέτουν εναλλακτικό σχέδιο.

Για όλα τα παραπάνω μέχρι τις αρχές Απριλίου θα ξέρουμε περισσότερα.

Ελπίζω μόνο να μην προκύψει κανένα διεθνές φιάσκο ή άτακτη χρεοκοπία ως τότε.
Γιατί δυστυχώς από αποφάσεις EUROGROUP και από δηλώσεις καθησυχαστικές και θριαμβευτικές έχουμε πικρά εμπειρία.

Μας θυμίζουν το παιχνίδι της κολοκυθιάς: 21% haircut τον Ιούλιο 2011, 50% τον Οκτώβριο 2011, 53,5% τον Φεβρουάριο 2012.

Και το παραμύθι του βοσκού Πέτρου που φώναζε λύκος για πλάκα και κατέληξε να του φάνε τα πρόβατα οι λύκοι χωρίς καμία βοήθεια από τους απηυδισμένους γείτονες του...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: