Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Τρέμουν τις επιπτώσεις από το “αντάρτικο” στα κόμματα – Θα πει το “ναι” στο δάνειο το Eurogroup ;

* - Μετά τις υπογραφές θέτουν ζήτημα “δύναμης” των κομμάτων
* - Ζητούν δεσμεύσεις για τα μέτρα και μετά τις εκλογές
* - Νέα τελεσίγραφα από τη Γερμανία
Μπορεί το νέο μνημόνιο να πέρασε με τα 2/3 από την Ελληνική Βουλή οι εταίροι και δανειστές μας όμως θέτουν θέμα... βάθους χρόνου στα μέτρα που επέβαλλαν.
Εμμένουν στις έγγραφες δεσμεύσεις των αρχηγών για τα νέα μέτρα ενώ παράλληλα αναμένεται να θέσουν θέμα αποδυνάμωσης των κομμάτων και να απαιτήσουν επιπλέον διαβεβαιώσεις.
Οπως είπε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ώς αύριο πρέπει να δοθούν οι έγγραφες δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών, αλλά δεν ήταν σε θέση να δηλώσει αν θα...
πρόκειται για ξεχωριστές επιστολές από Παπανδρέου - Σαμαρά ή θα υπάρξει κοινή επιστολή.
Παρά το γεγονός ότι τόσο η Άγκελα Μέρκελ, αλλά και ο Όλι Ρεν χαιρέτησαν την ψήφιση του νομοσχεδίου το Βερολίνο έσπευσε χθες να στείλει νέο τελεσίγραφο δια στόματος Σόιμπλε.
Για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες ο υπουργός επανέλαβε πως η Ευρώπη θέλει, αρκεί και η Ελλάδα να επιθυμεί τη διάσωσή της στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι οι δανειστές μας δεν θα ανεχθούν την παραμικρή απόκλιση.
Από την Ελληνική πλευρά στο eurogroup θα προσπαθήσουν να εξηγήσουν ότι η υπερψήφιση από 199 βουλευτές εν μέσω αντιδράσεων είναι ένα σαφές μήνυμα ότι η ελληνική Βουλή έκανε μια ευρωπαϊκή επιλογή, να μείνει η χώρα εντός ευρώ.
Τονίζεται μάλιστα ότι μετά το... μεγάλο ξεκαθάρισμα της Κυριακής και τις διαγραφές οι κοινοβουλευτικές θα είναι πιο “συμπαγείς” ως προς τη στήριξη των μέτρων.
Ωστόσο το “αντάρτικο” στα κόμματα ίσως δώσει μια ακόμη λαβή για πιέσεις καθώς οι Βρυξέλλες επιμένουν σε δεσμευτικά μέτρα, όπως ο διαβόητος λογαριασμός που θα δεσμεύει τα χρήματα της βοήθειας προς τη χώρα μας και που αναμένεται να πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την ερχόμενη Τετάρτη πριν δοθεί το πράσινο φως για το νέο δάνειο.
Παράλληλα προειδοποιούν ότι πρέπει τα μέτρα να υλοποιηθούν άμεσα και κυρίως να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τα 325 εκατομμύρια που απειλούν να τινάξουν τη συμφωνία στον αέρα.
NewsIt

Δεν υπάρχουν σχόλια: