Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Το ΔΝΤ τραβάει το χαλί από την συμφωνία

Του Γιάννη Αγγέλη 
Σε μία χωρίς προηγούμενο αντιπαράθεση μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ εξελίχθηκε η χθεσινή συνάντηση της προπαρασκευαστικής του Eurogroup επιτροπής, της European Working Group (EWG) με αφορμή τα όρια βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Παράλληλα, στην EWG
έχουν κατατεθεί από τους αρμόδιους νομικούς οίκους επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει η συμφωνία του PSI και να αρχίσει να υλοποιείται στις προβλεπόμενες ημερομηνίες εάν προηγουμένως δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εγκρίσεις της συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια. Οι νομικοί οίκοι που κατέθεσαν τις επιφυλάξεις αυτές επιμένουν ότι το όλο εγχείρημα μπορεί να αντιμετωπίσει για τους λόγους αυτούς πολύ σοβαρά προβλήματα υλοποίησης.
Το ΔΝΤ έχει καταθέσει την δική του Έκθεση βιωσιμότητας η οποία διαφέρει από εκείνη της Κομισιόν κατά 4 - 5 μονάδες του ΑΕΠ στην προβολή τους για το 2020. 
Και οι δύο Εκθέσεις βλέπουν ότι με το παρόν πακέτο...
μέτρων (PSI 50% και νέα δανειακή σύμβαση) το χρέος της Ελλάδας το 2020 θα κινηθεί μεταξύ 124% και 128% του ΑΕΠ με το ΔΝΤ να τραβάει το σχοινί προς το ανώτατο όριο διακύμανσης και της Κομισιόν προς το κατώτατο.

Η διελκυστίνδα αυτή όμως, όπως τονίζουν στελέχη της Κομισιόν, είναι εξαιρετικά επισφαλής καθώς η είσοδος της Ευρώπης σε περίοδο οικονομικής αστάθειας και ύφεσης καθιστά τις προβολές αυτές πολύ αμφίβολες.

Πολύ περισσότερο μάλιστα που στην Ελλάδα οι επιπτώσεις τους δεν μπορούν ακόμα να αξιολογηθούν με ακρίβεια αφού κάθε έτος οδηγεί σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το προηγούμενο. Έτσι άλλωστε συμβαίνει και για το 2011 η ύφεση στο οποίο θα ξεπεράσει το προβλεπόμενο 6% (τα νέα στοιχεία δείχνουν 6,8%) και θα επηρεάσει προς το χειρότερο και την ύφεση το 2012.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η πίεση που ασκεί το ΔΝΤ σε ακραίο πλέον βαθμό στα ευρωπαϊκά όργανα για να αυξηθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. όπως την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες στο κούρεμα, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ επικίνδυνο σημείο τις διαπραγματεύσεις. 

Άλλωστε όπως είχε προειδοποιήσει από την Δευτέρα το Capital.gr η πίεση αυτή είχε πάρει την μορφή της αμφισβήτησης της δυνατότητας να ληφθούν αποφάσεις σήμερα στο Eurogroup το οποίο τελικά κάτω από την ασφυκτική πίεση του κ. Σόϊμπλε αναβλήθηκε παρά τις προσπάθειες να διασωθεί η συνάντηση έστω και τυπικά από τον κ. Γιουνκέρ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός που παρακολουθεί για προφανείς λόγους με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις στο ελληνικό μέτωπο υποστήριξε ότι δεν υπήρχαν για σήμερα οι προϋποθέσεις για μια επιτυχή συνάντηση και συμφωνία και για τον λόγο αυτό ο κ. Γιουνκέρ υποχρεώθηκε να υποκύψει στην απαίτηση του κ. Σόϊμπλε ο οποίος επιμένει να ζητά αυστηρότερο "κούρεμα", άμεση δημοσιονομική εποπτεία της Ελλάδας και διασφάλιση της "πολιτικής σταθερότητας" στην Αθήνα...  

Χαρακτηριστικό των διεργασιών που γίνονται ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι ότι ο κ. Σόϊμπλε έχει αρχίσει να διακινεί το Plan B για την Ελλάδα το οποίο είναι μια Έκθεση του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών στην οποία καταγράφονται οι εκτιμήσεις για τις συνέπειες που θα είχε ο εξαναγκασμός σε εξοστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. και την επιστροφή της μετά από ένα χρονικό διάστημα σ΄ αυτή με την υποστήριξη ενός δανειακού προγράμματος από την Ευρωζώνη!

Στην "τάση" αυτή ο κ. Σόϊμπλε έχει βρει αντιμέτωπους τους Γάλλους (οι οποίοι ζητούν την άμεση ενεργοποίηση του PSI), αλλά στηρίζεται από τις χώρες της "ομάδας των τεσσάρων" με εξαίρεση τον κ. Γιουνκέρ ο οποίος ως πρόεδρος του Eurogroup επιχειρεί να διατηρήσει μαζί με την Κομισιόν την γραμμή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου...

Η τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί πάντως σήμερα θα φέρει σαν αφορμή της αναβολής στην συζήτηση την καθυστέρηση στην λήψη των συμπληρωματικών μέτρων (325 εκατ. ευρώ) και την μη αποστολή μέχρι χθες βράδυ των επιστολών συμφωνίας από τους δύο αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. 

Χαρακτηριστικό των πιέσεων που έχουν ασκηθεί τα τελευταία 24ωρα είναι το γεγονός ότι ορισμένες κυβερνήσεις έριξαν ακόμα και την ιδέα να ζητηθεί η συμφωνία όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων (!) σαν προϋπόθεση για την νέα σύμβαση αλλά η τερατώδης αυτή απαίτηση δεν βρήκε ευρύτερη υποστήριξη.

Πάντως από την Κυριακή μέχρι και χθες βράδυ έχουν μεσολαβήσει αλλεπάλληλες επικοινωνίες μεταξύ του Λ. Παπαδήμου με Ευρωπαίους ηγέτες σε Βρυξέλλες, Παρίσι, Βερολίνο και Λουξεμβούργο στις οποίες διαπιστώθηκε ότι παρά την υπερψήφιση του νέου δανειακού πακέτου από τα 2/3 της βουλής εκφράζεται έντονα η επιφύλαξη για το κατά πόσο η απόφαση αυτή θα μπορεί να υποστηριχθεί και μετά τις εκλογές.

Πολύ περισσότερο μάλιστα μετά τις μεγάλες απώλειες που έχουν υποστεί τα κόμματα που στηρίζουν το Μνημόνιο...




Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: