Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Στην τελική ευθεία το νέο "Μνημόνιο - φωτιά"

Σχεδόν έτοιμο είναι το κείμενο της τρόικας, που περιλαμβάνει τα νέα επώδυνα μέτρα που ζητούν οι δανειστές και το οποίο θα τεθεί προς έγκριση από τους πολιτικούς αρχηγούς που συμμετέχουν στην κυβέρνηση στη σύσκεψη που θα έχουν, πιθανότατα στις 9 το βράδυ, υπό τον Λουκά Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στην κορυφή της λίστας των παρεμβάσεων στις οποίες θα πρέπει να συμφωνήσει η κυβέρνηση είναι η μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα κατά 20-25%, ενώ όπως όλα δείχνουν προς το παρόν διασώζονται ο 13ος και 14ος μισθός, οι οποίοι θα επανεξεταστούν τον Ιούνιο. Σε εκκρεμότητα παραμένει εάν η παραπάνω μείωση θα αφορά όχι μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, αλλά και όσους ήδη εργάζονται. Εάν ισχύσει το δεύτερο θα...
σηματοδοτήσει ένα κύμα μειώσεων στα ειδικά επιδόματα, τις ωριμάνσεις και τα κλιμάκια.
Παραμένει το δικαίωμα του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων για έξι μήνες μετά τη λήξη τους, παραμένει σε ό,τι αφορά το βασικό μισθό και τα βασικά επιδόματα, όπως ορίζονται από την ΕΓΣΣΕ.
Σύμφωνα με όσα ζητεί η τρόικα, μετά τη λήξη των κλαδικών συμβάσεων θα ακολουθούν διαπραγματεύσεις για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, οι δανειστές ζητούν τη μείωση των κύριων συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ κατά περίπου 20%, καθώς και τη μείωση των επικουρικών άνω των 150 ευρώ μεσοσταθμικά, από 20% έως 30%, προκειμένου να καλυφθεί μέρος της μαύρης τρύπας που δημιουργείται από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, λόγω της αυξημένης ανεργίας και της συρρίκνωσης του κατώτατου μισθού.
Για το Δημόσιο, ζητείται να καταργηθεί με νόμο η μονιμότητα στις ΔΕΚΟ, καθώς και να υπάρξουν απολύσεις σε στρατό, υγεία και παιδεία.
Η τρόικα ζητεί ακόμη την άμεση απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων και των ωραρίων, χωρίς καμία εξαίρεση και τη θέσπιση ειδικών οικονομικών ζωνών με φορολογικά κι εργασιακά κίνητρα για επενδύσεις.

Τρύπα 700 εκατ. ευρώ

Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ αναζητάει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να εγκριθεί τόσο το νέο δανειακό πρόγραμμα, ύψους 130 δισ. ευρώ όσο και το PSI.

Μέχρι στιγμής κυβέρνηση και τρόικα έχουν έρθει σε συμφωνία για μέτρα 2,5 δισ. ευρώ, μέσω της δραστικής περικοπής δαπανών και συγκεκριμένα, 1,1 δισ. ευρώ από την υγεία, 400 εκατ. ευρώ από την άμυνα,  400 εκατ. ευρώ από τις  καταναλωτικές και ελαστικές δαπάνες του Δημοσίου, 400 εκατ. ευρώ από τη νέα μείωση του ΠΔΕ, 75 εκατ. ευρώ από το εκλογικό επίδομα και 45 εκατ. ευρώ από τα πολυτεκνικά επιδόματα.
Παραμένει για την ώρα μια τρύπα ύψους 700 εκατ. ευρώ, με το υπουργείο Οικονομικών να αναζητεί, υπό τις πιέσεις του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος, το ιδανικότερο μέτρο.

Πηγή:Voria
parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια: