Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Πόκερ για γερά νεύρα!

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα για τα μέτρα που θα συνοδεύσουν την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.  
Ενδεικτικό του θρίλερ που διαδραματίζεται τις τελευταίες ημέρες είναι το γεγονός ότι αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χθες σύσκεψη του Λ. Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς, η οποία και θα πραγματοποιηθεί - εκτός απροόπτου φυσικά - σήμερα. 
Χθες, οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντήθηκαν εκ νέου με τον υπουργό Οικονομίας, Ευ. Βενιζέλο, και τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, για την κατάρτιση του συνολικού πακέτου μέτρων των 3,3 δισ. ευρώ που ζητούν επιτακτικά Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ. Στη συνέχεια, μετέβησαν στο Μέγαρο Μαξίμου ...
(όπως και ο κ. Βενιζέλος), προκειμένου να καθοριστεί το οριστικό πλαίσιο των περικοπών που θα παρουσιαστεί στους πολιτικούς αρχηγούς. Πάντως, μέχρι αργά το βράδυ το τοπίο παρέμενε θολό, γεγονός που καθιστά απρόβλεπτες τις όποιες εξελίξεις.
Στις 3 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκαν στο Μαξίμου, οι συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών μας. Στη συνάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο αναπληρ. υπ. Οικονομικών Φ. Σαχινίδης και ο υπ. Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης.
Σήμερα το απόγευμα, ο κ. Παπαδήμος ενημερώνει τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση - συνάντηση κατά την οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Λάδι στη φωτιά της αβεβαιότητας έριξαν οι δηλώσεις του «τσάρου» αργά χθες το βράδυ. «Κλείνουμε ένα μέτωπο και ανοίγει άλλο. Λερναία Ύδρα η διαπραγμάτευση. Οι θυσίες που απαιτούνται για τη νέα δανειακή σύμβαση είναι πολύ μεγάλες». Επιπλέον, άφησε αιχμές για τη στάση των κ.κ. Σαμαρά και Καρατζαφέρη, τονίζοντας πως με εξυπνακισμούς δεν γίνεται διαπραγμάτευση.
Νωρίτερα, υπήρξαν πολύωρες συνομιλίες μεταξύ εμπειρογνωμόνων της τρόικας με τη γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Αθηνά Δρέττα. Όπως είναι ήδη γνωστό, η τρόικα απαιτεί μειώσεις 35%, με την ελληνική πλευρά να αντιπροτείνει περικοπές 20% αντί του «αρχικού μεσοσταθμικού 15%» και σε βάθος τριών ετών. Δηλαδή σταδιακά 8% το πρώτο έτος και από 6% τα επόμενα δύο έτη. Σημειώνεται πως το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει ως όριο πάνω από το οποίο θα εφαρμοστούν οι μειώσεις την επικουρική σύνταξη των 200 ευρώ.
Στο μεταξύ, Ά. Μέρκελ και Ν. Σαρκοζί, μετά τις συνομιλίες που είχαν στα Ηλύσια Πεδία κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου, ετήσιου κοινού υπουργικού συμβουλίου των δύο χωρών, έστειλαν σαφές μήνυμα προς την Αθήνα πως ο χρόνος... τελειώνει.  
«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει νέο δανειακό πρόγραμμα για τη χώρα, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα. Και όλοι αυτοί που φέρουν την ευθύνη για την Ελλάδα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα παρεκκλίνουμε από αυτή τη θέση. Κάτι πρέπει να γίνει άμεσα» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Πρέπει να τελειώνουμε», συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Παράλληλα, οι δύο ηγέτες σημείωσαν ότι θα δημιουργηθεί ένας «κλειστός λογαριασμός», στον οποίο θα κατατεθούν τα χρήματα για τους τόκους των δανείων που δίνονται στην Ελλάδα. Μέσα σ' αυτό το κλίμα, στην Ευρώπη παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις διαβουλεύσεις κυβέρνησης-τρόικας, με παράγοντες των Βρυξελλών να υπογραμμίζουν ότι «οι Έλληνες έχουν αργήσει χαρακτηριστικά». 
apospasma

Δεν υπάρχουν σχόλια: