Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Βρήκαν τα 325 εκατομμύρια!Δείτε πόσα παίρνουν από την Άμυνα και τα Ειδικά Μισθολόγια


Από τις νέες μειώσεις των δαπανών στους τομείς της Υγείας και της Άμυνας (περίπου 100 εκατ. ευρώ) και από τις πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις (περίπου 45 εκατ. ευρώ από τις κύριες και 20- 30 εκατ. ευρώ από τις επικουρικές συντάξεις) και τα πολυτεκνικά επιδόματα (περίπου 40 εκατ. ευρώ), αλλά και από την ταχύτερη εφαρμογή των ειδικών μισθολογίων σε γιατρούς του ΕΣΥ, ένοπλες δυνάμεις, κ.λπ. (εξοικονόμηση περίπου 90 εκατ. ευρώ) και την περικοπή λειτουργικών δαπανών, θα καλυφθεί το κονδύλι των 325 εκατ. ευρώ, που αποτέλεσε ένα από τα βασικά «σημεία τριβής» μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης. 

   
Αυτό ανέφερε ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος, υπό την αίρεση ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα εγκριθούν το PSI και η νέα δανειακή σύμβαση, δήλωσε ότι οι επόμενες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου έχουν ως εξής:

 

  

- Την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός με τα πρόσθετα μέτρα των 3,2 δισ. ευρώ (θα συμπεριλαμβάνεται το κονδύλι των 325 εκατ. ευρώ)

   

- Την ερχόμενη εβδομάδα, επίσης, θα γίνει η δημόσια πρόταση για το PSI, ενώ θα εγκριθούν από τη Βουλή οι «ρήτρες συλλογικής δράσης» (υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο «κούρεμα» και την ανταλλαγή ομολόγων) χωρίς, κατ' ανάγκη, να ενεργοποιηθούν άμεσα



- Έως τις 29 Φεβρουαρίου θα ψηφισθεί από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τον εφαρμοστικό νόμο.

   

Ο ίδιος παράγοντας θεωρεί, εξάλλου, ότι τελικά οι δανειστές θα επιτύχουν την επιβολή του «ειδικού λογαριασμού» για την προτεραιότητα στην αποπληρωμή του δανείου, αλλά και τη δημοσιονομική εποπτεία.



Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και των δανειστών, και το 2013 αναμένεται να είναι χρονιά ύφεσης (η 6η κατά σειρά), καθώς θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ προβλέπεται μόνον από το τέλος του συγκεκριμένου έτους.

Υπό τις δεδομένες συνθήκες, καθίσταται δύσκολη έως αδύνατη η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ, με βάση την έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους που θα συζητηθεί τη Δευτέρα στο Eurogroup, το δημόσιο χρέος της χώρας θα βρίσκεται το 2020 στο 129% του ΑΕΠ, αντί του 120% που ήταν ο στόχος με βάση το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.


on alert

Δεν υπάρχουν σχόλια: