Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Βουλή με 10 κόμματα - Και η "Χρυσή Αυγή" στο Κοινοβούλιο

Την πλήρη «ιταλοποίηση» της Ελλάδας 
προβλέπει μια νέα δημοσκόπηση που δείχνει ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα στην επόμενη Βουλή το φράγμα του 3% θα πιάσουν 8 κόμματα, μεταξύ των οποίων και η Χρυσή Αυγή. 
Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Pulse που δημοσιεύεται σήμερα στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» η αυτοδυναμία φαντάζει άπιαστο όνειρο για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας το οποίο είναι μεν με διαφορά πρώτο κόμμα με 27% -αν γίνει αναγωγή- αλλά πολύ μακριά από τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση.
Το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται δεύτερο κόμμα με 13,5% αλλά στα όρια του στατιστικού λάθους καθώς το ακολουθούν κατά πόδας το ΚΚΕ με 12,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 12% και η Δημοκρατική Αριστερά με 11,5%. 
Από εκεί και πέρα, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση ο...
ΛΑΟΣ συγκεντρώνει ποσοστό 5,5%, οι Οικολόγοι 3,5% και στο όριο του 3% βρίσκονται η Δημοκρατική Συμμαχία, το Αρμα Πολιτών του Γιάννη Δημαρά και η Χρυσή Αυγή.
Ποιος θα συνεργαστεί με ποιόν;
Από την δε πρόβλεψη για την κατανομή των εδρών γίνεται σαφές ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας θα είναι απαραίτητο συστατικό της πολιτικής μας ζωής και μάλιστα με τη συμμετοχή περισσότερων των δύο κομμάτων. Με βάση τα συγκεκριμένα αποτελέσματα όπου η Ν.Δ. καταλαμβάνει 121 έδρες για να αποτελέσει το κορμό της επόμενης κυβέρνησης χρειάζεται είτε τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ, είτε το άθροισμα των δυνάμεων του ΛΑΟΣ, της Δημοκρατικής Συμμαχίας και της Χρυσής Αυγής, κάτι το οποίο θεωρείται απίθανο. Επίσης, σχεδόν απίθανο είναι να δημιουργηθεί κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας.
Σφαγή για μια από τις ελάχιστες έδρες
Η μεγάλη σφαγή που έτσι κι αλλιώς προβλέπεται να γίνει στο ΠΑΣΟΚ για μια από τις ελάχιστες έδρες οι οποίες θα του απομείνουν προφανώς θα φέρει ηχηρά ονόματα της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας στην... ανεργία ή στη σύνταξη. Αν μάλιστα επιβεβαιωθεί η δημοσκόπηση στο τμήμα που αναφέρεται στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, τότε θα μιλάμε για πραγματική σφαγή.
Σύμφωνα με αυτή, το ΠΑΣΟΚ στην Α' Αθήνας θα έχει μόλις έναν βουλευτή από 8 σήμερα, στη Β' μόλις 5 από 20, στην Α' Πειραιά καμία από 2, στη Β' Πειραιά 1 από 3, στην Α΄Θεσσαλονίκης 1 από επτά, στη Β΄ Θεσσαλονίκης καμία από 2 και στην Περιφέρεια Αττικής 1 από 6 σήμερα.
Σύμφωνα με το σημείωμα της εταιρείας που διενήργησε τη δημοσκόπηση:

Η αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου, δηλαδή η αφαίρεσή της από την «εκτίµηση πρόθεσης ψήφου» (ή η κατανοµή της σε όλα τα κόµµατα), ώστε να προκύψει «εκλογικό» αποτέλεσµα, είναι µια διαδικασία που αντιµετωπίζεται µε επιφυλακτικότητα από την εταιρεία µας, όσον αφορά την επαλήθευσή της στις εκλογές. Γι' αυτόν τον λόγο προτιµάµε την παρουσίαση της απλής «εκτίµησης πρόθεσης ψήφου» (µε όλες τις απαντήσεις: λευκό, αποχή, αναποφάσιστος, δεν απαντώ κ.λπ.).
Παρουσιάζουµε «εκτίµηση πρόθεσης ψήφου µε αναγωγή», εφόσον µας ζητηθεί και όταν πλησιάζουµε σε εκλογές, ως αφορµή δηµοσιογραφικού σχολιασµού, αλλά και διότι µόνο µε «εκλογικά ποσοστά» µπορούµε να έχουµε «εκτίµηση κατανοµής εδρών». Χρησιµοποιούµε την απλή (και συνήθη) αναγωγή (αφαίρεση των ποσοστών της αδιευκρίνιστης ψήφου και επανυπολογισµός των υπόλοιπων ποσοστών που ισοδυναµεί µε την κατανοµή της αδιευκρίνιστης ψήφου σε όλα τα κόµµατα, αναλογικά µε το ποσοστό τους) για ενδεικτικούς και µόνο λόγους. Σε καµία περίπτωση, αυτή δεν αποτελεί πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσµατος.

Τα αποτελέσματα χωρίς αναγωγή

Η σημερινή έρευνα της Pulse RC καταγράφει μονοψήφιο ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ (9,5%) και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από το ΚΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δημοκρατική Αριστερά. Η πάλαι ποτέ «μεγάλη δημοκρατική παράταξη» δείχνει σημάδια διάλυσης, χωρίς ταυτόχρονα η Ν.Δ. (19%) να μπορεί να εμφανίσει δυναμική αυτοδυναμίας. Τα τεράστια ποσοστά των αναποφάσιστων, του Λευκού / Αποχής και του Άλλου (σύνολο 33,5%) δείχνουν εικόνα ρευστοποίησης του πολιτικού συστήματος.
Η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ αποτυπώνεται στην εκτίμηση της κατανομής των εδρών του στις επτά εκλογικές περιφέρειες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Η εικόνα είναι κυριολεκτικά τραγική στην Α' και τη Β' Αθήνας, στις οποίες χάνει 22 βουλευτές! Στην Α' Πειραιώς και τη Β' Θεσσαλονίκης δεν εκλέγει... κανέναν!
Η κατανομή των εδρών στη νέα Βουλή, αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση πρόθεσης ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, δείχνει εικόνα λεηλασίας του ΠΑΣΟΚ ως δεύτερου κόμματος με βάση τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου, ο οποίος προφανώς δεν είχε προβλέψει την πλήρη κατάρρευση του δεύτερου κόμματος..
.
Η ταυτότητα της έρευνας
Η έρευνα έγινε στο διάστημα 30 Ιανουαρίου έως 1 Φεβρουαρίου από την εταιρεία Pulse RS για το Ποντίκι, ήταν τηλεφωνική, με πανελλαδικό δείγμα 1.784 ενηλίκων. 
Βάσεις: Ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ 2009: 648, 
Ψηφοφόροι ΝΔ:448, 
Υπόλοιποι Ψηφοφόροι: 453 (και 67 άτομα δεν απάντησαν τι είχαν ψηφίσει), 
168 δεν ψήφισαν στις εκλογές του 2009 (απείχαν ή δεν είχαν δικαίωμα ψήφου). Περίπου οι μισές τηλεφωνικές επικοινωνίες της έρευνας, πραγματοποιήθηκαν πριν από την ανακοίνωση της «συμπόρευσης» Ευάγγελου Βενιζέλου και Ανδρέα Λοβέρδου και οι υπόλοιπες μισές μετά από αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: