Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

"Ακατανόμαστος" vs "κατουρημένου αρουραίου"


Απαντώντας στις αναρτήσεις του συγγραφέα Πέτρου Τατσόπουλου, που απάντησε στις αναρτήσεις του Πιτσιρίκου, που απάντησε σε προηγούμενες αναρτήσεις του πρώτου.... με αφορμή κείμενο του blogger, ο τελευταίος πήρε θέση, με ένα νέο κείμενο που δημοσίευσε στο blog του.
Στην ανάρτησή του ο Πιτσιρίκος αναφέρθηκε στην από 1997 δικαστική διαμάχη μεταξύ Νταλάρα - Πανούση, κατά την οποία απαγορεύτηκε στον δεύτερο να χρησιμοποιεί με τεχνικά μέσα τη φωνή και την εικόνα του Γ. Νταλάρα, επειδή έκρινε ότι αυτό αποτελούσε προσωπική επίθεση εναντίον του...
Ο Τζίμης Πανούσης αναφερόταν στον Γιώργο Νταλάρα με τον χαρακτηρισμό 'ο ακατονόμαστος'. Το 2004, η δικαστική αναμέτρηση έληξε.
Δανειζόμενος τον χαρακτηρισμό, ο Πιτσιρίκος δημοσίευσε το πρώτο του κείμενο, με το οποίο πήρε ουσιαστικά θέση στους χαρακτηρισμούς που εξαπολύει εναντίον του ο συγγραφέας, Π. Τατσόπουλος.
"Πριν από δυο ημέρες, ένας ακατονόμαστος με απείλησε –μέσω της σελίδας του στο Facebook- με αγωγή. Η απειλή για αγωγή είχε να κάνει με το κείμενό μου 'Οι πιο πουτάνες από τις πουτάνες'.Βέβαια, εγώ δεν είμαι ο Τζίμης Πανούσης, ούτε ο ακατονόμαστος είναι ο Γιώργος Νταλάρας. Υπάρχει, όμως, μια μεγάλη εξέλιξη από το 1997 έως σήμερα", αναφέρει.
Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κάποιος, έχει το δικαίωμα αυτός που εξοργίζεται με κάτι που γράφεται ή λέγεται εναντίον του –σοβαρά ή σατιρικά- να κινηθεί δικαστικά, για να αποκαταστήσει την τιμή του και την υπόληψή του. (Εγώ δεν θα το έκανα αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).
Η διαφορά, λοιπόν, από το 1997 είναι πως σήμερα δεν χρειάζεται να αναφερθείς προσωπικά σε κάποιον για να θεωρήσει πως θίγεται και να νομίζει πως μπορεί να κινηθεί δικαστικά εναντίον σου.
Ο ακατονόμαστος –του οποίου το όνομα δεν υπάρχει στο επίμαχο κείμενο- ήταν ο μόνος που θίχτηκε και άρχισε να με βρίζει και να με απειλεί με αγωγή. Μάλιστα, ζητούσε να …ανακαλέσω – μου έδινε και διορία.
Προφανώς, κάποια στιγμή συνειδητοποίησε -ή τον ενημέρωσαν- ότι είναι εντελώς παράλογο και δεν στέκεται νομικά να κάνεις αγωγή σε κάποιον που δεν έχει γράψει ή πει ούτε το όνομά σου και –αφού έκανε μια μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα- ενημέρωσε τους αναγνώστες του πως δεν θα μου κάνει αγωγή. Πολύ γενναιόδωρη κίνηση. Μάλλον κάποιος θα τον πληροφόρησε πως η μόνη αγωγή που θα έστεκε σε ένα δικαστήριο θα ήταν η δική μου εναντίον του.
Μάλιστα, γράφει πως εγώ ανακάλεσα έμμεσα –δηλαδή, τον …φοβήθηκα. Δεν ανακάλεσα ούτε έμμεσα, ούτε άμεσα. Και να ήθελα, δεν θα μπορούσα να ανακαλέσω. Για να ανακαλέσεις, πρέπει να έχεις «καλέσει» πρώτα. Κι εγώ δεν τον κάλεσα. Μόνος του πετάχτηκε στη μέση του δωματίου. Μέχρι να συνειδητοποιήσει πως πετάχτηκε μόνο αυτός• για ένα κείμενο που δεν περιείχε κανένα όνομα (εκτός από το όνομα ενός πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ για μια δήλωσή του).
Δεν ξέρω γιατί κάποιος απειλεί με αγωγή κάποιον άλλον, χωρίς να έχει κάνει καμία αναφορά στο όνομά του. Ούτε ξέρω γιατί μπορεί ο ακατονόμαστος να αναγνωρίζει τον εαυτό του στο κείμενό μου. Πάντως, ήταν ο μόνος. Ήταν ο μόνος που θεώρησε ότι τον αφορούσε. Το γιατί το γνωρίζει μόνο ο ίδιος.
Μιας και δεν έχω βρεθεί ποτέ στη ζωή μου σε δικαστήριο –ούτε καν ως μάρτυρας-, ρώτησα έναν φίλο δικηγόρο τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Το μόνο που θα αναφέρω είναι ότι έτριψε τα χέρια του. Ειδικά, όταν διάβασε τις ατελείωτες βρισιές και τις απειλές του ακατονόμαστου προς εμένα (που δεν έχω αναφέρει καν το όνομά του). Ε, δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό.
Τα δικαστήρια δεν είναι Facebook. Και οι δικαστές δεν είναι αργόσχολες χαζογκόμενες. Ακόμα.
Τελικά, για να επιστρέψω στην ουσία, ποιοι είναι οι δημοσιογράφοι και οι συγγραφείς που είναι στο payroll; Ας περιμένουμε άλλα 15 χρόνια, όπως με το κύκλωμα στη Θεσσαλονίκη, όπου κανείς δεν είχε την παραμικρή ιδέα και κανείς δεν είχε καταλάβει τίποτα. Αλίμονο.
(Με εντυπωσιάζει το πόσοι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν στοιχειώδη λογική και καταπίνουν αμάσητο ό,τι διαβάζουν στο διαδίκτυο. Κοπάδια. Και κανείς -ακόμα και επαγγελματίες δημοσιογράφοι που έγραψαν κείμενα για το θέμα- δεν σκέφτηκε πως, απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρχει μια κόντρα ή μια διαμάχη, είναι να συμμετέχουν δυο. Έγραφε ο ακατονόμαστος τα δικά του, με απειλούσε, με έβριζε και τσακωνόταν μόνος του – εγώ δεν συμμετείχα σε αυτό. Ουσιαστικά, αυτό είναι το πρώτο κείμενό μου για το θέμα –και δεν έχω αναφέρει ούτε μια φορά το όνομά του. Κανείς δεν σκέφτηκε ότι είναι κάπως περίεργο να βρίζεις και να απειλείς με αγωγή κάποιον, χωρίς να έχει αναφέρει ούτε μια φορά το όνομά σου. Περαστικά, παιδιά. Το τυρί το είδατε, την φάκα δεν την είδατε.)
"Περιστέρι-καμικάζι... Εριξε μια κουτσουλιά στα τυφλά και την έκανε"
Και λίγη ώρα μετά, ο Π. Τατσόπουλος δημοσίευσε νέο σχόλιο στην προσωπική σελίδα του στο facebook, όπου έγραψε:
"Hλίθιε Πιτσιρίκο (το Ηλίθιε ειδικά αφιερωμένο για να το συμπεριλάβεις στην αγωγή σου εναντίον μου). Δεν φτάνει που είσαι ένα θρασύδειλο σκουλήκι [για τον αυτό λόγο ο χαρακτηρισμός, να μην επαναλαμβανόμαστε] που σπιλώνεις υπολήψεις στο φλου και όταν σου ζητούν συγκεκριμένα στοιχεία κάνεις τη συκοφαντία σου γαργάρα και την καταπίνεις, αλλά είσαι και τόσο μ@λ...κας ή έχεις τόσο χάλια δικηγόρο (ή και τα... δύο) που να νομίζεις ότι θα την σκαπουλάρεις επειδή με "φωτογράφισες" αλλά δεν με κατονόμασες. Μ@λ..κα μου την π...σες.
Προσπαθείς να διορθώσεις κάθε μ@λ...κία που κάνεις με νέα μεγαλύτερη μ@λ...κία. Σου ζήτησα να κατονομάσεις ποιοί συγγραφείς χρηματίζονται από μεγαλοεπιχειρηματίες και δεν κατονόμασες ΚΑΝΕΝΑΝ. Υπάρχει λόγος σοβαρός. ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ. Είσαι ένας καφενόβιος παπ...λ@κας που ισχυρίζεται Ο,ΤΙΔΗΠΟΤΕ για να τραβήξει την προσοχή ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ.
Σου ζήτησα κατόπιν να δηλώσεις ότι ΔΕΝ ΕΝΝΟΟΥΣΕΣ ΕΜΕΝΑ και απάντησες στους φίλους σου στο Φέισμπουκ ότι ΔΕΝ ΜΕ ΓΝΩΡΙΖΕΣ ΚΑΝ (μη σβήνεις τα σχόλιά σου από τη σελίδα σου, ηλίθιε, είναι ήδη καταγεγραμμένα -διαφορετικά, παράσιτα σαν και σένα, θα συκοφαντούσαν όποιον ήθελαν και μετά θα έκαναν το κουνέλι σβήνοντάς τα).
Σήμερα ανέβασα ένα ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟ, κατουρημένε αρουραίε, που αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας πως, όχι μόνο με γνώριζες ως συγγραφέα, αλλά και είχες γράψει κολακευτικά για μένα.
Μετά από αυτή τη θρασύδειλη έστω παραδοχή ότι ΔΕΝ ΕΝΝΟΟΥΣΕΣ ΕΜΕΝΑ είχα πράγματι αποφασίσει να μην σου κάνω αγωγή -στο κάτω κάτω δεν είσαι παρά ένας φοβισμένος κακομοίρης- και περίμενα, όπως και οι θαυμαστές σου, Πιτσιρομαλάκα, να μας ενημερώσεις ΠΟΙΟΥΣ ΕΝΝΟΟΥΣΕΣ. Ποιοί συγγραφείς ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ. Ποιοί συγγραφείς είναι ΟΙ ΠΙΟ ΠΟΥΤΑΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΥΤΑΝΕΣ.
Τίποτε. Ακρα του τάφου σιωπή ο Πιτσιρίκος. Περιστέρι-καμικάζι. Εριξε μια κουτσουλιά στα τυφλά και την έκανε για άλλα μέρη. Αλλά τον έτρωγε ο κ...λος του. Του έλειπαν τα χειροκροτήματα των θαυμαστών του. Αναγεννήθηκε λοιπόν ως... Φόρεϊν Οφις. Μας πληροφόρησε ότι θα μάθουμε τα ονόματα μετά από 15 χρόνια, όταν θα αποχαρακτηρίσει τα... αρχεία του. Οχι, μ@λ...κα. Δεν θα τα μάθουμε μετά από 15 χρόνια. Θα μας τα πεις εσύ στο δικαστήριο. Εκεί που εγώ θα υπερασπιστώ την τιμή μου κι εσύ το δικαίωμα να αφοδεύεις στο λαγούμι σου.
Αριβεντέρτσι".
247

Δεν υπάρχουν σχόλια: