Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Ομόλογα: Ο ξενοδόχος και το PSI Plus!


Η ελληνική κυβέρνηση αλλά και Έλληνες τραπεζίτες διαμηνύουν εδώ και καιρό ότι η συμφωνία για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων είναι κοντά.
Όμως, οι ξένοι πιστωτές της χώρας ισχυρίζονταν μέχρι πρότινος το ακριβώς αντίθετο.
Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συνέβη την Τετάρτη.
Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος διαμήνυε προχθές το βράδυ ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος στις συνομιλίες για το PSI, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί.
Ο ίδιος αγνοούσε ότι λίγες ώρες νωρίτερα ο Τσαρλς Νταλάρα του IIF, ο οποίος κάθεται επίσης στο steering committee, ανέφερε σε συνομιλητή του ότι μεγάλη απόσταση χώριζε τις δύο πλευρές.

Ο Τ. Νταλάρα τόνιζε ότι το μεσοσταθμικό επιτόκιο στα νέα 20ετή και 30ετή ομόλογα διαμορφωνόταν κοντά στο 5,25% και άνω, όταν η ελληνική πλευρά μιλούσε για επιτόκια μεταξύ του 4% και του 5% στα νέα ομόλογα.
Φυσικά, ίσως δεν ευθύνεται...
ούτε η ελληνική πλευρά, ούτε η επιτροπή που εκπροσωπεί τους πιστωτές για την καθυστέρηση, αλλά η τρόικα, και πιο συγκεκριμένα το ΔΝΤ, που κρατά πιο σκληρή στάση.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ελληνική πλευρά είναι σε συνεχή επαφή με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για το θέμα. 

Αναμφισβήτητα, ο χρόνος πιέζει και οι Ευρωπαίοι εταίροι επιθυμούν οι συνομιλίες να ολοκληρωθούν το ταχύτερο, καθώς αντιλαμβάνονται ότι η εκκρεμότητα του PSI Plus συνιστά πηγή αβεβαιότητας για τις αγορές.

Φυσικά, οι ίδιοι δεν είχαν την ίδια εντύπωση το διήμερο 26 και 27 Οκτωβρίου όταν συμφωνούσαν πρώτα να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το νέο οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011 και μετά να ξεκινήσει η διαδικασία για το PSI Plus.
Πλέον, η σειρά έχει αλλάξει.

Η συμφωνία επί των βασικών παραμέτρων που θα διέπουν το PSI Plus φαίνεται να προηγείται, αν και θα μπορούσε να τρέχει παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για το νέο οικονομικό πρόγραμμα με την τρόικα.

Εναλλακτικά, θα μπορούσε να προκύψει μία συμφωνία στις βασικές παραμέτρους του PSI Plus πριν από την προσεχή άφιξη της τρόικας στην Αθήνα και να συνεχιστούν οι συνομιλίες για τεχνικά θέματα όσο η τρόικα θα είναι στην Ελλάδα.

Σημειωτέον ότι το οικονομικό πρόγραμμα έχει δύο σκέλη:
Αφενός το χρηματοδοτικό, στο οποίο εντάσσεται το PSI Plus, και αφετέρου εκείνο για τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές, γνωστό διεθνώς ως conditionality.

Οι βασικές παράμετροι του PSI θα βοηθήσουν στον υπολογισμό των αναγκών χρηματοδότησης της χώρας μέχρι το 2015, που θα πρέπει να καλυφθούν από επίσημες πηγές, π.χ. EFSF.

Όμως, κλειδί είναι το αποκαλούμενο conditionality, που προσδιορίζει τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα δοθούν τα λεφτά του β΄ πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα.

Χωρίς συμφωνία επί του conditionality δεν μπορεί να υπάρξει καμία ροή χρημάτων από το β΄ πακέτο προς τη χώρα και επομένως να γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων στο πλαίσιο του PSI Plus, αφού απαιτούνται 30 δισ. ευρώ είτε υπό μορφή ρευστού είτε ως εγγυήσεις για το κεφάλαιο των νέων ομολόγων στη λήξη.

Είναι λοιπόν σημαντικό να υπάρξει συμφωνία για τους όρους του PSI Plus, αλλά θα είναι κενή περιεχομένου αν δεν συμβεί το ίδιο στο σκέλος του conditionality, αφού δεν πρόκειται να υλοποιηθεί η ανταλλαγή ελλείψει χρηματοδότησης από το EFSF.

Γι’ αυτό ισχυριζόμαστε ότι άλλος είναι ο ξενοδόχος στην προκειμένη περίπτωση.
Dr. Money 
Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια: