Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ο Γιώργος “άδειασε” τον Βενιζέλο

Στην… αγγλοσαξωνική παράδοση, η Παρασκευή και όχι η Τρίτη και 13 είναι η μέρα που κουβαλάει πάνω της συσσωρευμένη γρουσουζιά και κακοδαιμονία. 
Ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και ευρύτερα ο πολιτικός Οίκος τον οποίο εκφράζει, φυσικά και γνωρίζει εξαιρετικά καλά την παραπάνω παράδοση.  
Θα ήταν δύσκολο λοιπόν να περιμένει κανείς ότι… θα έχαναν μέσα από τα χέρια τους το ΠΑΣΟΚ, τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
Μετά την αποψινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, το ΠΑΣΟΚ φλερτάρει με τη διάσπαση, τουλάχιστον σε επίπεδο στελεχών.  
Η φημολογούμενη «συμφωνία κορυφής» του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο, αφού η πλευρά των προεδρικών, έχοντας προφανώς δρομολογήσει τις... κατάλληλες παρασκηνιακές κινήσεις, χωρίς οι «βενιζελικοί» και οι υπόλοιποι δελφίνοι να έχουν πλήρη εικόνα, εξασφάλισε εγκαίρως ότι θα περνούσε από το Πολιτικό Συμβούλιο, έστω και οριακά, η όποια πρότασή τους.
Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι πρόκειται για το ίδιο Πολιτικό Συμβούλιο που, πριν από μια εβδομάδα, απέρριψε την εισήγηση του Γιώργου Παπανδρέου, και παρέπεμψε τις εσωκομματικές εξελίξεις για μετά τις εθνικές εκλογές.
Στη συνεδρίαση, η πρόταση που κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός ήταν σύνθετη: 
Εκλογή απευθείας από τη βάση, πριν από τις εθνικές εκλογές, και Συνέδριο μετά τις εκλογές, προκειμένου να συζητηθεί η φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ. Αφού πρώτα… μαζέψει τα συντρίμμια του από την επερχόμενη βαριά ήττα στις κάλπες όπου η κοινωνία θα καταθέσει την ετυμηγορία της για το Μνημόνιο που οδηγεί την Ελλάδα στην κατάρρευση.
Με την πρόταση Παπανδρέου δεν συμφώνησε η πλευρά των «βενιζελικών», που επιθυμεί εκλογή… χθες, και στη διήμερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου που ακολουθεί, προβλέπεται μετωπική σύγκρουση.
Η παπανδρεϊκή πτέρυγα προσέρχεται στο Εθνικό Συμβούλιο με το ισχυρό χαρτί της δέσμευσης του Γιώργου Παπανδρέου να παραιτηθεί μετά την ολοκλήρωση του PSI, μια διαδικασία όμως στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται, και μάλιστα με τον πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Παράλληλα, είναι προφανές ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει προχωρήσει σε παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με άλλα κορυφαία στελέχη, όπως για παράδειγμα τον Ανδρέα Λοβέρδο, που απολαμβάνει μεγάλης δημοφιλίας στην κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ.
Και επίσης, με άλλα ιστορικά στελέχη του Κινήματος, που αναμένεται αύριο να λάβουν τον λόγο στο Εθνικό Συμβούλιο, και να υποστηρίξουν τη θέση του Γιώργου Παπανδρέου ως έναν μεγάλο πολιτικό συμβιβασμό, που στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία προβάλλει ως το «μικρότερο κακό» για το παρόν και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: