Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Το γύρο του κόσμου κάνει το «ενοικιαστήριο» της Ακρόπολης


Η πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού ότι σκοπεύει να ξεκινήσει την ενοικίαση αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας με στόχο τη συλλογή πόρων για τη συντήρησή τους κάνει το γύρο του κόσμου.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, με υπουργική απόφαση και με τη σύμφωνη γνώμη του ΚΑΣ, το υπ. Πολιτισμού βάζει στη λίστα 117 μνημεία της Ελλάδας που μπορούν να αξιοποιηθούν διαφημιστικά έναντι, βεβαίως, αδρού τιμήματος. 
Το σύνολο σχεδόν των φινλανδικών ΜΜΕ αναδημοσιεύουν τηλεγράφημα του Φινλανδικού Πρακτορείου Ειδήσεων STT από την Αθήνα...
Τα δημοσιεύματα με τίτλους όπως: «Η Ακρόπολη των Αθηνών σύντομα προς ενοικίαση», αναφέρουν ότι στόχος του ελληνικού κράτους είναι να προσελκύσει διαφημιστικές εταιρείες.

Συγκεκριμένα για την Ακρόπολη αναφέρεται ότι θα ενοικιαστεί έναντι του ποσού των 1.600 ευρώ την ημέρα. Επισημαίνεται δε ότι έως τώρα, η ενοικίαση αρχαιολογικών μνημείων για εμπορικούς σκοπούς γινόταν με ευθύνη του Αρχαιολογικού Συμβουλίου της Ελλάδας, το οποίο υπήρξε εξαιρετικά προσεκτικό στην επιλογή των ενοικιαστών. Για παράδειγμα, την Ακρόπολη έχουν καταφέρει να ενοικιάσουν ελάχιστοι-μεταξύ των οποίων- η ελληνοκαναδέζα σκηνοθέτης Nia Vardalos και ο αμερικανός σκηνοθέτης Francis Ford Coppola.

Επιπλέον, ρεπορτάζ του δικτύου ABC με τίτλο «Greece to rent out ancient sites» αναπαράγει είδηση του AFP, η οποία με τη σειρά της παραπέμπει σε ενημέρωση συντακτών από το Υπουργείο Πολιτισμού στα τέλη Δεκεμβρίου ότι «πρώτη η Ακρόπολη από σειρά αρχαιολογικών μνημείων και χώρων θα είναι πλέον διαθέσιμη προς ενοικίαση, παρά τις αντιδράσεις των Ελλήνων πολιτών και κυρίως των αρχαιολόγων που θεωρούν ιεροσυλία μια τέτοια πρωτοβουλία».

Η είδηση αναφέρει ότι «το κόστος ενοικίασης της Ακρόπολης, για επαγγελματική φωτογράφιση, θα ανέρχεται στο ευτελές ποσό των $1950 ημερησίως, ενώ ακόμα και διαδηλωτές θα δύνανται να τη νοικιάσουν, προκειμένου να πραγματοποιήσουν εκεί τη διαμαρτυρία τους».

To ρεπορτάζ καταλήγει υπενθυμίζοντας ότι «η εκμετάλλευση του βράχου της Ακρόπολης για εμπορικούς σκοπούς ήταν εξαιρετικά περιορισμένη ως τώρα» και πλαισιώνεται από φωτογραφικό στιγμιότυπο της Ακρόπολης με λεζάντα «Προς ενοικίαση ο Παρθενώνας».
tvxs.gr
xrimanews

Δεν υπάρχουν σχόλια: