Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Τέτοια πρότυπα χρειαζόμαστε!


Ιδού ποιοι αξίζει να διαμορφώνουν το μέλλον μας!

Φώτης Καφάτος: Ο επιστήμων που άλλαξε την ιστορία της χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων. Ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερευνών (2005-2011) διεκδίκησε και  πέτυχε να χρηματοδοτούνται επιστήμονες αποκλειστικά με βάση την αριστεία! 

Ταυτόχρονα, νίκησε τα γραφειοκρατικά κωλύματα της Ε.Ε. και εξασφάλισε κονδύλια 7,5 δις ευρώ για τους επιστήμονες της Ευρώπης. Τον τελευταίο χρόνο έχει αφοσιωθεί στην καταπολέμηση της ελονοσίας.

Εχει διατελέσει καθηγητής στο Χάρβαρντ (1965-1994), Αθηνών (1972-1982) και στο Παν. Κρήτης (1982-1993), Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (1993-2005) και επίτιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης. Είναι επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και 5 Ελληνικών ΑΕΙ!  
Δείτε τη σημαντική συνέντευξη


http://www2.imperial.ac.uk/imedia/content/view/1734
 
Αν και ο διαπρεπής έλληνας επιστήμων δεν είναι πλέον πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), καθώς παρέδωσε οικειοθελώς τη θέση του το 2010, παραμένει Επίτιμος Πρόεδρος. Ακόμα, συνεχίζει να εκτελεί τα διδακτικά και ερευνητικά καθήκοντά του στο τμήμα Επιστημών της Ζωής στο Imperial College του Λονδίνου, όπου είναι καθηγητής από το 2005. 

Ο καθηγητής Φώτης Καφάτος υπήρξε πρωτεργάτης στην ανάπτυξη βασικών τεχνικών Μοριακής Βιολογίας (κλωνοποίηση και αλληλούχιση γονιδίου σφαιρίνης μέσω cDNA σε συνεργασία με Α. Ευστρατιάδη και Τ. Μανιάτη, εφεύρεση του Dot Blot, πρόδρομης μορφής των μικροσυστοιχιών - microarrays), στο συνδυασμό Μοριακής και Αναπτυξιακής Βιολογίας (σύστημα χορίου), και στο πρόγραμμα γονιδιωματικής της Δροσόφιλας και του Ανωφελούς. 

Πρόσφατα έλαβε το Χρυσό Μετάλλιο Robert Koch 2010 και το Μετάλλιο Leibniz 2011, καθώς και το Βραβείο συνολικής προσφοράς BioMalPar/EviMalaR για το 2011


Η προσφορά του στο European Research Council 

Ο καθηγητής Καφάτος ουσιαστικά προώθησε την 1η πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την χρηματοδότηση της βασικής έρευνας στην Ε.Ε. σε τομείς αιχμής, με βάση αποκλειστικά την αριστεία των ερευνητών.

Σε συνεργασία με τα υπόλοιπα 21 μέλη του επιστημονικού συμβουλίου του ERC, συνέβαλε, ώστε να διασφαλιστεί ένας 7ετής προϋπολογισμός ύψους 7,5 δισ. ευρώ, που έχει ήδη χρηματοδοτήσει περισσότερα από 1.000 ερευνητικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 1,7 δισ. ευρώ

Βοήθησε επίσης στην προσέλκυση διακεκριμένων επιστημόνων από άλλα μέρη του κόσμου, ενώ έπεισε τα ευρωπαϊκά κράτη να επενδύσουν πιο πολλά χρήματα στην έρευνα. 

Σήμερα, το ERC έχει προσωρινό καθεστώς, πράγμα που σημαίνει ότι ενδέχεται να μη λάβει χρηματοδότηση από το επόμενο 8ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα, που πρόκειται να αρχίσει το 2013. Ο καθ. Καφάτος, πριν παραχωρήσει τη θέση του, απηύθυνε έκκληση να υπάρξει ευρωπαϊκή νομοθεσία που θα εγκαθιδρύσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας ως μόνιμο θεσμό. 



Το βιογραφικό του καθηγητού Φώτη Καφάτου 

Γεννήθηκε στις 16 Απριλίου του 1940 στο Ηράκλειο Κρήτης. 

Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών ΗΠΑ, της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, και της Ποντιφικής Ακαδημίας. Ακόμα, είναι ετερόχθον μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Λονδίνου και της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών. 

Εχει διατελέσει καθηγητής των Πανεπιστημίων Χάρβαρντ (1965-1994), Αθηνών (1972-1982) και Κρήτης (1982-1993). Ακόμα, είναι ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (1993-2005) και επίτιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης. 

Εχει τιμηθεί με τα παράσημα Ταξιάρχου του Φοίνικος (από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας) και Σταυρού Αξίας 1ης τάξεως (από τον Πρόεδρο της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γερμανίας). 

Εχει λάβει μετάλλια Αριστείας της Ακαδημίας Αθηνών, της Ακαδημίας της Τσεχίας και του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. 

Είναι επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και 5 Ελληνικών Πανεπιστημίων (Γεωργικού, Αριστοτέλειου, Δημοκρίτειου, Ιωαννίνων, Πατρών). 


Η σελίδα του κ. Καφάτου στο Πανεπιστήμιο Imperial
http://www3.imperial.ac.uk/people/f.kafatos 

Η ανακοίνωση του Imperial για πρόσφατη βράβευση του κ. Καφάτου: 
http://www3.imperial.ac.uk/newsandeventspggrp/imperialcollege/newssummary/news_24-6-2011-17-50-1 

Αναφορά του EviMalar για τη βράβευση με το Lifetime Achievement Award του 2011 
http://www.evimalar.org/news-2011/prof-fotis-c-kafatos-honoured-with-lifetime-achievement-award.html 

Παλαιότερη συνέντευξη του κ. Καφάτου
http://cordis.europa.eu/greece/el/interviews_new29.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: