Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

«Εφαρμόστε τις συμφωνίες, αλλιώς...»

Σχεδόν μία εβδομάδα πριν από τη νέα άφιξη της τρόικας στην Αθήνα, οπότε και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα συζητήσουν με την κυβέρνηση για τις λεπτομέρειες σχετικά με τη νέα δανειακή σύμβαση, η Γερμανία σε ανώτατο δυνατό επίπεδο άσκησε εκ νέου πιέσεις στην Ελλάδα να επιταχύνει όλες τις διαδικασίες σχετικά με το νέο μνημόνιο αλλά και το «κούρεμα» του δημοσίου χρέους.

«Επιταχύνετε, αλλιώς…»
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το τέλος της χθεσινής συνάντησής τους στο Βερολίνο -με κύριο θέμα της την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής στο τέλος Ιανουαρίου- η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αναφέρθηκαν εκτενώς στην Ελλάδα και ..

προειδοποίησαν ότι δεν πρόκειται να εκταμιευθεί η επόμενη δόση από το μηχανισμό στήριξης της χώρας αν δεν υπάρξει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις σχετικά με το δεύτερο πακέτο βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της εθελοντικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες.
Η κ. Μέρκελ ήταν απολύτως σαφής επί του θέματος, λέγοντας ότι «πρέπει να δούμε πρόοδο στην εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Από τη σκοπιά μας, το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης, πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα. Διαφορετικά, δεν θα είναι δυνατόν να πληρώσουμε την επόμενη δόση», προσθέτοντας ότι «πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία στην Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα πρέπει να ξαναγίνει ανταγωνιστική. Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά θέλουμε η Αθήνα να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην τρόικα» και τονίζοντας ότι «το PSI είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να φέρει την Ελλάδα στο δρόμο της λογικής, αλλά από μόνο του δεν αρκεί, χρειάζονται μέτρα».

Πιέσεις και από Σόιμπλε
Λίγο νωρίτερα, σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίσπευσης των διαπραγματεύσεων για το νέο πακέτο βοήθειας. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα αίτια της κρίσης, βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις. Αλλά θα μπορούσε να επισπευθούν. Προσπαθούμε σκληρά γι’ αυτό».
Παράλληλα, ξεκαθάρισε χωρίς περιστροφές ότι «η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει αυτά που έχει υποσχεθεί. Ακόμη και όλα τα πακέτα διάσωσης του κόσμου δεν μπορούν να βοηθήσουν εάν δεν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα αίτια της κρίσης».
Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τσεχίας Μίροσλαβ Σίνγκερ σε συνέντευξή του σε ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας υποστήριξε ότι «αν δεν υπάρχει βούληση να δοθεί στην Ελλάδα ένα σημαντικό ποσό από τα ευρωπαϊκά ταμεία, δεν βλέπω άλλη λύση παρά την αποχώρησή της από την Ευρωζώνη και τη μεγάλη υποτίμηση του νέου ελληνικού νομίσματος».
Δημήτρης Χρυσικόπουλος 
citypress

Δεν υπάρχουν σχόλια: