Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Ιδού πως λειτουργούσε το κύκλωμα...


Και αυτοκτονίες επιχειρηματιών εξαιτίας της πίεσης από την εγκληματική οργάνωση;Επί οκτώ μήνες πάνω από 50 άτομα «υπεράνω υποψίας», βρέθηκαν στο στόχαστρο των διωκτικών Αρχών για  να διερευνηθεί τυχόν ρόλος τους στις τέσσερις εγκληματικές ομάδες. 
Ο εφοριακός φέρεται στη δικογραφία να δέχεται, εξαιτίας της θέσης του στο ΣΔΟΕ, καταγγελίες σε βάρος άλλων μελών του κυκλώματος τις οποίες ποτέ δεν ερευνούσε.
Ο  δημοσιογράφος, φέρεται να μεσολαβούσε προς υποψήφιους πελάτες με το αζημίωτο, άλλοι φέρονται να έχουν αναλάβει τον εκφοβισμό όσων δεν πλήρωναν...
Ανοιξαν όμως και άλλες υποθέσεις, ιδίως επιχειρηματιών, όπως αυτή ενός πολύ συγκεκριμένου και ιδιαίτερα γνωστού επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης που αυτοκτόνησε πρόσφατα... μετά από πιέσεις που λεγόταν ότι του ασκούσαν για άμεση πληρωμή οφειλών του.
Σήμερα οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για την απαγγελία των κατηγοριών που βαρύνουν τον καθένα ξεχωριστά.

Καταθέσεις στην Ελβετία


Καταθέσεις στο όνομα τους διατηρούσαν στην Ελβετία μέλη ενός από τα τέσσερα κυκλώματα τοκογλυφίας που εξαρθρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Οι κατηγορούμενοι  εμφανίζονται να έχουν καταθέσεις 5 εκατομμυρίων ευρώ σε Ελβετική Τράπεζα, ενώ την ίδια στιγμή, άλλο κύκλωμα στο οποίο ως επικεφαλής φέρεται  επιχειρηματίας και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης, έχει στην κατοχή του 40 εκατομμύρια ευρώ.

Στις 52 οι συλλήψεις - Δεν είχαν που να τις βάλουν


Ο συνολικός αριθμός των συλληφθέντων ανέρχεται στις 52, ενώ κατασχέθηκαν 19 πολυτελή αυτοκίνητα, 4 δίκυκλα, εκατοντάδες συναλλαγματικές και επιταγές, 100.000 ευρώ μετρητά και εκατοντάδες  ιδιωτικά συμφωνητικά δανείων.

Οι αστυνομικοί δεν μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια τα εκατομμύρια που έχουν διακινηθεί μέσω τοκογλυφίας και περιμένουν την άρση απορρήτου για να ελέγξουν τις καταθέσεις των συλληφθέντων. Ο αριθμός των συλληφθέντων είναι τόσο μεγάλος που το κτήριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης δεν τους χωράει. Γι' αυτό χθες «φιλοξενήθηκαν» στο αμφιθέατρο του κτηρίου. Στα χέρια της αστυνομίας, εκτός από τις εκατοντάδες τηλεφωνικές συνομιλίες των εμπλεκομένων οι οποίες έχουν καταγραφεί από το βαλιτσάκι της ΕΥΠ, βρίσκονται επώνυμες καταγγελίες θυμάτων του κυκλώματος

Διευκρινήσεις από το ΣΔΟΕ και κατεπείγουσα έρευνα


Οσον αφορά στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη για την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων που ενέχονται σε πολυάριθμες υποθέσεις εκβιάσεων, τοκογλυφίας, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ανακοινώνονται τα εξής, σχετικά με τη συμβολή του στην διερεύνηση των παραπάνω υποθέσεων:

Στις 26-5-2011 δόθηκε σχετική παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, για συνδρομή στο 3ο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, περί άρσης του φορολογικού απορρήτου των οικονομικών στοιχείων συγκεκριμένων προσώπων.

Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας συνέλεξε άμεσα από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) τα στοιχεία που της ζητήθηκαν και τα παρέδωσε στα γραφεία της σε εντεταλμένο αστυνομικό.

Στις 29-7-2011 η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας παρέδωσε στην Ελληνική Αστυνομία, μετά από αίτημά της την ίδια μέρα, στοιχεία που αφορούσαν βεβαιώσεις κερδών της ΟΠΑΠ ΑΕ για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Επιπλέον συμπληρωματικά στοιχεία, παρέδωσε το ΣΔΟΕ σε εντεταλμένους αστυνομικούς στις 8-8-2011, 10-8-2011, 17-8-2011, 6-9-2011, 23-9-2011 και 30-11-2011, ενημερώνοντας παράλληλα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Ήδη, ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννης Διώτης διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για την διερεύνηση της νομιμότητας χορήγησης βεβαιώσεων κερδών της ΟΠΑΠ ΑΕ. Υπενθυμίζεται ότι πέραν των ερευνών που διεξάγει ως διωκτική αρχή, το ΣΔΟΕ συνδράμει άμεσα τις προσπάθειες κάθε άλλης διωκτικής αρχής και επικουρεί πάντα την ελληνική Δικαιοσύνη, με αυτονόητο σεβασμό στους χειρισμούς της.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΣΔΟΕ συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο του για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος και κάθε συναφούς έκνομης δραστηριότητας, με στόχο την αποκατάσταση και εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης στην ελληνική κοινωνία και πίστης ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Αυτό αφορά και στελέχη του ίδιου του ΣΔΟΕ, εφόσον παραβιάζουν το νόμο και το καθήκον τους. Και αυτό φάνηκε και στις συγκεκριμένες υποθέσεις.

ΣΚΑΙ 


 

1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Στη γλώσσα του αστυνομικού ρεπορτάζ περιγράφεται κάπως έτσι: κύκλωμα πενήντα ατόμων, αρκετά εξ αυτών υπεράνω κάθε υποψίας, εξαρθρώθηκε από τις αστυνομικές αρχές στη Θεσσαλονίκη. Το κύκλωμα ελέγχεται για τοκογλυφία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και πλήθος φορολογικών παραβάσεων με τη συνεργασία τουλάχιστον ενός επίορκου δημοσίου λειτουργού. Μία δικογραφία είναι ο πιο σύντομος δρόμος για να πέσεις από τα σύννεφα και να τσακιστείς έκπληκτος στο έδαφος. Πώς είναι δυνατόν ένας κορμός ευυπόληπτων πολιτών να αποκτά τα μακριά χέρια του υποκόσμου και την κεφαλή της νύχτας; Είναι. Διότι για αρκετούς από αυτούς μπορεί να δοκιμάζεται η σχέση τους με τον νόμο, αλλά όχι και η σχέση με τα ήθη της Πόλης μας. Εντάξει, δεν σας λέω για τον Εφοριακό που τα έπιανε. Θα σας πω, όμως, για τον τύπο που άκουσε πως γίνονται διευθετήσεις αν λαδώσεις το σωστό πρόσωπο και κανόνισε να γίνει η επαφή. Δίπλα του θα βάλω τον άλλον που έστελνε πελάτες στον τοκογλύφο επειδή-και αυτός-εξυπηρέτηση έκανε. Και λίγο πιο κάτω εκείνος με τις επαφές στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, να αγοραστούν δελτία που ξεπλένουν χρήμα της νύχτας αφού, εντάξει, όλοι κλέβουν πια την Εφορία.

Μη νομίζετε ότι υπάρχουν πενήντα άνθρωποι που λειτουργούν κάτω από ένα κοινό κέντρο.
Φανταστείτε διαφορετικά κομμάτια από παζλ που, απλώς, ταιριάζουν το ένα με το άλλο.
Και η Θεσσαλονίκη είναι ένα ιδανικό θερμοκήπιο για να ανθίσει το λουλούδι της διαφθοράς.
Αρκετά μικρή για να είναι «λειτουργική» και αρκετά μεγάλη για να τηρούνται τα προσχήματα.
Μεταξύ μας, είναι μία πόλη όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, οι αμοιβαίες «εξυπηρετήσεις» θεωρούνται απαραίτητες για να κινηθούν τα γρανάζια και όταν η έννοια του ελέγχου εξαντλείται στην παράνομη στάθμευση, τότε ένα παράλληλο σύστημα αρχίζει και λειτουργεί.
Δεν είναι ούτε παραοικονομία, ούτε παρακράτος.
Είναι παρακοινωνία.
Και αν θέλετε, είναι το πραγματικό πρόβλημα που έχει να λύσει αυτή η χώρα.
Ζούμε σε μία πατρίδα που κάνει διπλή ζωή. Σκεπάζει με σεντόνια τους καθρέφτες της και λέει ψέματα στον εαυτό της.
Όμως αυτός ο κόμπος δεν λύνεται στο Μαξίμου. Λύνεται σπίτι σου.