Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

UBS: Αφελείς όσοι πιστεύουν ότι θα είναι μόνο η Ελλάδα

Για σύνθετες προκλήσεις στην ευρωζώνη που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάνει λόγο η UBS σε ανάλυσή της, προειδοποιώντας ότι η κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ δεν είναι κάτι που πρέπει να παίρνει κανείς αψήφιστα, τονίζοντας παράλληλα ότι «είναι στενάχωρο το ότι αυτό δεν απέτρεψε πολλούς από το να προτείνουν κάποιες ανόητες ιδέες».
Σύμφωνα με τον αναλυτή της UBS, Larry Hatheway, η ευρωζώνη έκανε λάθη από την αρχή, εντάσσοντας σε αυτή λάθος χώρες, ενώ όπως επισημαίνει «είναι εμφανής η έλλειψη κατάλληλου πλαισίου για τη διαχείριση των ανισορροπιών, την απουσία ανάπτυξης».

Παρόλα αυτά, ο κ. Hatheway εμφανίζεται αντίθετος με τη πιθανότητα διάσπασης της ευρωζώνης, προτείνοντας τη...

διόρθωση των προβλημάτων, «χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι η διάσπαση δεν μπορεί να συμβεί. Οι χώρες, όπως και οι άνθρωποι, συχνά παίρνουν αποφάσεις που μετά τις μετανιώνουν. Όταν το πάθος (λαϊκισμός ή εθνικισμός) κυριαρχήσει, αυτά μπορεί να συμβούν».

Ωστόσο, σε περίπτωση διάσπασης της ευρωζώνης, ο αναλυτής της UBS εκτιμά ότι οι μέχρι τώρα προβλέψεις (ακόμη και από συναδέλφους του στη UBS), είναι συντηρητικές, «τα πραγματικά κόστη θα είναι μεγαλύτερα. Και αυτό διότι όταν η Ευρώπη (και η παγκόσμια οικονομία) βρεθεί σε ύφεση, οι τακτικές δεν θα μπορούν να συγκρατήσουν την πτώση. Τα κατεστραμμένα χρηματοοικονομικά συστήματα και οι οικονομίες, θα πρέπει να συνδυαστούν με έναν παρατεταμένο αποπληθωρισμό ή και χειρότερα».


Απαντώντας στο ερώτημα «είναι μόνο η Ελλάδα, γιατί ανησυχείτε;», ο κ. Hatheway τονίζει ότι «η Ελλάδα αποκλείεται να είναι καλύτερα εκτός ευρωζώνης. Θα χρειαστεί υποχρεωτική μετατροπή των τραπεζικών καταθέσεων και αυστηροί έλεγχοι των κεφαλαίων για την πρόληψη της μαζικής φυγής κεφαλαίων στην περίπτωση που επιβληθεί μια «νέα δραχμή».

Κάνει ακόμη λόγο για υποτίμηση της δραχμής στις αγορές συναλλάγματος («για αυτό το λόγο άλλωστε θα εκδοθεί»), και ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας θα υποστεί μεγάλες και συνεχείς χρεοκοπίες. «Και αυτό διότι μετά από μια δεκαετία ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, οι Έλληνες πολίτες χρωστούν πολλά στον υπόλοιπο κόσμο».


Επίσης, υπογραμμίζει πως εκτός από τις ζημιές που θα προκαλέσει στην Ελλάδα μια έξοδο από το ευρώ, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει «με αφέλεια» ότι θα είναι «μόνο» η Ελλάδα.


«Μόλις μια χώρα βγει από το ευρώ, οι κάτοικοι σε άλλες υποψήφιες χώρες με προβλήματα θα σκεφτούν λογικά πως ίσως έρθει και η σειρά τους. Η λογική υπαγορεύει ότι θα στείλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα ένα bank run και σε άλλες χώρες, οδηγώντας σε κατάρρευση και άλλων χρηματοπιστωτικών κλάδων και οικονομιών»
.


Πηγή:parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: