Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Τι συμβαίνει με την διαπραγμάτευση του PSI;

Το πως παίζεται το "παιχνίδι" των διαπραγματεύσεων για την οικειοθελή συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το... καταγράφει στο κείμενό του για την 5η αναθεώρηση του μνημονίου ο κ. Τόμσεν από πλευράς ΔΝΤ:
Aν η συμμετοχή είναι μικρή δηλαδή δεν ξεπεράσει το 75% με τους όρους που έχουν τεθεί, τότε το χρέος δεν μπορεί να μειωθεί σε επίπεδα που μπορούν να το χαρακτηρίσουν βιώσιμο.
Στις αρχές της εβδομάδας όμως η σχετική διαπραγμάτευση με τον κ. Νταλλάρα δεν φαίνεται να οδήγησε έστω και ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Ο διαπραγματευτής του IIF έφυγε απορρίπτοντας τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς και η ελληνική πλευρά απέρριψε τις απαιτήσεις που εκπροσωπεί ο κ.Νταλλάρα...
Διεθνείς αναλυτές που παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις από πολύ κοντά αναφέρουν ότι και οι δύο πλευρές τραβάνε το σχοινί προς την πλευρά τους προκειμένου να πετύχουν το δικό τους αποτέλεσμα.
Η μεν ελληνική πλευρά προς το χαμηλό επιτόκιο του 4% - 4,5% με κούρεμα 50% και ανταλλαγή με ομόλογα ονομαστικής αξίας 35% και με συμπλήρωμα την άμεση αποπληρωμή του 15% της ονομαστικής αξίας.
Η απέναντι πλευρά ζητά κυρίως υψηλότερο επιτόκιο της τάξης του 6,5% και εγγυήσεις για τα νέα ομόλογα από τον EFSF.
Το IIF γνωρίζει ότι χωρίς PSI δεν υπάρχει δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα και κατά συνέπεια έχει ένα ισχυρό εργαλείο πίεσης στα χέρια του.
Η ελληνική πλευρά διατηρεί όμως ακόμα την δυνατότητα εισαγωγής της ρήτρας συλλογικής δράσης (CAC) η οποία της επιτρέπει την υποχρεωτική εφαρμογή της τελικής συμφωνίας -όποια και αν είναι αυτή- και στους "μη πρόθυμους" αρκεί να πιάσει ένα επίπεδο συμμετοχής που θα ξεπερνά το 66% τουλάχιστον.
Αυτή είναι η ...φανερή διαφορά και σ΄ αυτή φαίνεται να παίζεται η διελκυστίνδα των διαπραγματεύσεων με "διακοπές" και νέες συναντήσεις.
Πίσω όμως από αυτή παίζεται το πιο δύσκολο χαρτί που είναι εκείνο της συμφωνίας για το νομικό καθεστώς στο οποίο θα εκδοθούν τα ομόλογα με τα οποία θα αντικατασταθούν τα παλιά.
Το IIF επιμένει να ζητά την έκδοση των νέων ομολόγων υπό το αγγλοσαξονικό δίκαιο έτσι ώστε οι ομολογιούχοι κάτοχοι των νέων ομολόγων να έχουν τα ίδια περίπου δικαιώματα με τα κράτη δανειστές του Α πακέτου στήριξης, δηλαδή να έχουν εγγυήσεις οι οποίες φθάνουν στην εκποίηση δημόσιας περιουσίας για την αποπληρωμή τους...
Ο κ. Παπαδήμος είπε πρόσφατα ότι το θέμα αυτό βρίσκεται σε εκκρεμότητα.
Αυτοί που παρακολουθούν τις διαδικασίας από κοντά λένε ότι οι διαπραγματεύσεις μάλλον αποκλείεται να καταλήξουν πριν από τις 31/12/2011 και θα συνεχισθούν τον Ιανουάριο.

Πηγή:www.capital.gr / parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: