Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Κ. Μπάγιερ: Λάθος της ΕΕ βύθισε την Ελλάδα περισσότερο στην κρίση

Δριμεία κριτική στην αποτυχία των Ευρωπαίων πολιτικών να δώσουν αξιόπιστη απάντηση στο πρόβλημα της Ελλάδας, γεγονός που, όπως επισημαίνει, βύθισε ακόμη περισσότερο τη χώρα στην κρίση χρέους, ασκεί ο πρώην διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας Κουρτ Μπάγιερ, σε σημερινή συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας, αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ».
Όπως καταγγέλλει ο κ. Μπάγιερ, το λάθος της ΕΕ ήταν ότι δεν βοήθησε από την αρχή την Ελλάδα, δηλαδή πριν δύο χρόνια, και αυτό λόγω των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων της Γερμανίδας καγκελάριου Άγγελα Μέρκελ που είχε κατά νου τα πολιτικά οφέλη για το κόμμα της από τις τότε τοπικές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία...


Συγχρόνως, ο πρώην διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας καταγγέλλει και την επικράτηση συνθηματολογιών, όπως «δεν πρέπει να δώσουμε στους τεμπέληδες Έλληνες τα χρήματά μας, που αποκτήσαμε με κόπους», καθώς και το γεγονός της αποτυχίας των πολιτικών να βρουν έκτοτε, αξιόπιστη απάντηση για το πρόβλημα, βυθίζοντας την Ελλάδα ακόμη περισσότερο στην κρίση χρέους.

Σε σχέση με τη συζήτηση ως προς τα ευρωομόλογα, ο ίδιος τάσσεται υπέρ της έκδοσής τους και υπέρ της αποδυνάμωσης των χρηματαγορών, επισημαίνοντας πως, παλιότερα τα ομόλογα αποτελούσαν σίγουρη μορφή αποταμίευσης και σήμερα η αξιολόγησή τους αλλάζει κάθε δευτερόλεπτο, ακόμη και εάν δεν υπάρχουν αλλαγές στα οικονομικά δεδομένα κάποιας χώρας.

Ο κ. Μπάγιερ, απορρίπτοντας ως λάθος την έκθεση μιας χώρας στις αναλύσεις μεγάλων τραπεζών, τάσσεται σαφώς υπέρ της μελλοντικής χρηματοδότησης των χωρών όχι από τις λεγόμενες χρηματαγορές αλλά από ένα δημόσιο οργανισμό όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή από ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Η σημερινή κατάσταση είναι όπως μετά από πόλεμο, αναφέρει χαρακτηριστικά και παραπέμπει στην Ελλάδα και στην Ισπανία, όπου η κρίση και η αποδόμηση του κοινωνικού ιστού έχουν οδηγήσει σε εντάσεις και βίαιες διαδηλώσεις, ενώ συγχρόνως προειδοποιεί πως εάν στην τωρινή Σύνοδο Κορυφής δεν υπάρξουν αποφάσεις για αντιμετώπιση της κρίσης, τότε οι χρηματαγορές θα ωθήσουν και την Ιταλία σε αναδιάρθρωση χρέους όπως συνέβη και με την Ελλάδα.
tvxs.gr/ xrimanews

Δεν υπάρχουν σχόλια: