Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ντ' Εστέν: Είναι καλύτερο για την Ελλάδα να βγει από το ευρώ

Ενας απο τους πάλαι ποτέ πιο ένθερμους υποστηρικτές της ελληνικής συμμετοχής στην ευρωπαϊκή οικογένεια, πιστεύει πλέον ότι η Αθήνα πρέπει να δει σοβαρά το ενδεχόμενο εξόδου από την κοινή νομισματική περιοχή ώστε να σώσει τους πολίτες της από το πικρό ποτήρι της βίαιας εσωτερικής υποτίμησης.
Ο λόγος για τον Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄Εστέν, που σε σημερινή του συνέντευξη στο Reuters δηλώνει ότι η χώρα μας βρίσκεται ενώπιον μιας δύσκολης επιλογής:
«Η Ελλάδα θα μπορούσε να μείνει στην ευρωζώνη αλλά είναι πολύ δύσκολο να πετύχει οικονομική ανάκαμψη μέσα σε ένα ισχυρό νόμισμα», λέει ο 85χρονος πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας: ....«Τι είναι καλύτερο; Να χρησιμοποιήσεις το εθνικό σου νόμισμα για ένα διάστημα ή να έχεις την ασφάλεια του ισχυρού νομίσματος; Είναι επιλιογή της Ελλάδας».

Ο Ντ΄Εστέν προσθέτει ότι εάν η Ελλάδα είχε κρατήσει τη δραχμή, τώρα το νόμισμά της θα είχε πιθανώς υποτιμηθεί κατά 40 – 50 %. Και φοβάται ότι ο ελληνικός λαός δεν θα αποδεχθεί την εσωτερική υποτίμηση του 40% που τώρα έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία. «Η προσέγγιση αυτή έχει τεράστιο ανθρώπινο, κοινωνικό και πολιτικό κόστος».

Δεν έχει όμως την παραμικρή αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είτε εντός είτε εκτός ευρωζώνης...

«Ο Σαρκοζί κάνει λάθος»

Ερωτηθείς για την πολλάκις διατυπωθείσα άποψη του Νικολά Σαρκοζί ότι η έξοδος μιας χώρας από την ευρωζώνη θα ήταν καταστροφική, ο Ντ΄ Εστέν είναι απόλυτος: «Κάνει λάθος».

Αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, ο Ζισκάρ Ντ΄Εστέν απευθύνει προειδοποίηση στους Ευρωπαίους ηγέτες να ξεχάσουν κάθε προσπάθεια αναθεώρησης των ευρωπαϊκών Συνθηκών.

«Η αναθεώρηση των συνθηκών, κάτι που απαιτεί ομόφωνη ψήφο, είναι αδύνατη. Αναθεώρηση συνθηκών σε επίπεδο των «25» θα παρέτεινε την διάρκεια της κρίσης (...) Αυτό που πρέπει να κάνουν τα 17 μέλη της ευρωζώνης είναι να προχωρήσουν σε μία απλή συμφωνία μεταξύ των μελών της ευρωζώνης. Ανάλογη αυτής της συμφωνίας Σέγκεν. Και αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα».

Οσο για την πιθανότητα ενός μικρότερου και πιο συνεκτικού ευρω-πυρήνα, ο Ντ Εστέν σημειώνει: «Νομίζω στο τέλος αυτό θα συμβεί».

Και επιμένει: «Εάν κάποιες χώρες βρίσκουν τα όρια χρέους και ελλείμματος, υπό τη νέα συνθήκη, πολύ αυστηρά θα πρέπει να γυρίσουν στα εθνικά τους νομίσματα. Είναι αναγκαίο να επιτραπεί η δυνατότητα εξόδου μιας χώρας από το ευρώ. Και αυτό πρέπει να γίνει κάτω από ορθολογικές, όχι τιμωρητικές προϋποθέσεις».
Η Φωτογραφία από την επίσκεψη Ντ' Εστέν στη Θεσσαλονίκη με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

«Αμερικανοί οι κερδοσκόποι»

 
Ο Ντ' Εστέν εκτιμά ότι η Ευρώπη πρέπει να καταπολεμήσει τους κερδοσκόπους του ευρώ, οι οποίοι, όπως ο ίδιος υποπτεύεται, είναι κυρίως Αμερικανοί.
«Η Ευρώπη μοιάζει με πολιορκούμενη πόλη. Μία μεγάλη πόλη, με μεγάλο πληθυσμό και ισχυρή οικονομία. Εάν οι ηγέτες της πράξουν ό,τι πρέπει να πράξουν, η πόλη θα ελευθερωθεί ξανά».

Αλλά η Ευρώπη μπορεί να απελευθερωθεί χωρίς τη βοήθεια των Αμερικανών: «Η επίσκεψη Γκάιτνερ είναι άκαιρη. Δεν θα έπρεπε να ανακατεύεται με τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Οι Γάλλοι ποτέ δεν έλαβαν μέρος σε συνεδριάσεις της FED. Που ακούστηκε αυτό το πράμα;» 
ΕΘΝΟΣ/ Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: