Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ;

Κρίση στην Ευρώπη: Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ;
Με αυτόν τον τίτλο και φωτογραφίες από τα προχθεσινά επεισόδια στο Σύνταγμα η  Huffington Post της Βρετανίας δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της άρθρο, που περιγράφει ένα εφιαλτικό σενάριο.
Το τέλος του ευρώ δεν είναι πια «ακαδημαϊκή άσκηση, είναι ένα μεγάλο ρίσκο» παραδέχονται πια ακόμα και οι τελευταίοι αισιόδοξοι, μετά τη Σύνοδο Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στο άρθρο φιλοξενείται η άποψη του οικονομολόγου Γκάμπριελ Στερν που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα γίνει μια νέα Αργεντινή... Συνεχίζει όμως με την εκτίμηση ότι η επόμενη μέρα της επιστροφής στη δραχμή θα είναι ακόμη πιο εφιαλτική από την Αργεντινή της περασμένης δεκαετίας, καθώς η Ελλάδα είναι περισσότερο ασταθής από την Αργεντινή εκείνης της εποχής.
Βεβαίως εμφανίζεται αισιόδοξος πως η χώρα μας θα ωφεληθεί από το νέο υποτιμημένο νόμισμα στον τομέα του τουρισμού και των επενδύσεων, αφού όμως βιώσει την κρίση για τουλάχιστον τρία ακόμα έτη. Σημειώνει όμως πως η Ελλάδα θα είναι η μοναδική χώρα στη σύγχρονη ιστορία που θα έχει βρεθεί σε ύφεση περισσότερα από επτά συνεχή χρόνια.
Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές και οικονομολόγοι στο άρθρο της βρετανικής Huffington Postη Ελλάδα θα καταρρεύσει και η καταστροφή θα ξεκινήσει από την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα που θα προκαλέσει τη διάλυση των τραπεζών.
Οι Έλληνες θα σπεύσουν να τραβήξουν τις καταθέσεις τους  και οι τράπεζες θα χρεοκοπήσουν.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Γκάμπριελ Στερν «Το εντυπωσιακό δεν είναι ότι το 25% των ελληνικών νοικοκυριών έχει βγάλει τα λεφτά του στο εξωτερικό. Το εντυπωσιακό είναι ότι το 75% δεν το έχει κάνει ακόμα. Αυτό δεν έχει καμία λογική. Γιατί να κρατάς τα λεφτά σου σε μια ελληνική τράπεζα; Ακόμα και αν η πιθανότητα εξόδου από το ευρώ έχει ποσοστό 20% και πάλι δεν αφήνεις τα λεφτά σου εκεί».
Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο επικεφαλής της βρετανικής κεντρικής τράπεζας Μέρβιν Κινγκ που κατακρίνει την εταιρεία Nothern Rock που έχει ακόμα επενδύσεις στην Ελλάδα.
http://www.ipop.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: