Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011

Ποιούς καίνε στο υπόμνημά τους οι εισαγγελείς

Όλα τα ονόματα αυτών που τους πίεσαν

Σήμερα μάλιστα αναμένεται να καταθέσουν εισαγγελείς Πεπόνης και Μουζακίτης γραπτό υπόμνημα στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα ονόματα αυτών που τους πίεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πεπόνης και ο αναπληρωτής του κ. Μουζακίτης αναφέρθηκαν, μιλώντας στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε και στον προϊστάμενό τους αντιεσαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή, σε τουλάχιστον τέσσερις συγκεκριμένες περιπτώσεις για τις οποίες, όπως υποστηρίζουν, δέχθηκαν πιέσεις - σε ορισμένες περιπτώσεις δε ασφυκτικές. 
Πρόκειται, για τις υποθέσεις:
-Των δανείων που έχουν λάβει τα πολιτικά κόμματα, κυρίως το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, από τράπεζες, προεξοφλώντας την κρατική επιχορήγηση των επόμενων ετών, αλλά και επιπλέον αυτής.
-Των καταγγελιών για το φούσκωμα του ελλείμματος από την Ελληνική Στατιστική Αρχή προκειμένου να «διευκολυνθεί» η έλευση της Τρόικα στη χώρα και η σύναψη του μνημονίου.
-Των καταγγελιών για τις υποθέσεις λαθρεμπορίου καυσίμων στις οποίες φέρεται εμπλεκόμενος ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Ιωάννης Καπελέρης.
-Των δανείων μαϊμού που φέρεται να έχει δώσει η Proton Bank στον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη (ο οποίος ήταν και ιδιοκτήτης της) προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι πωλήσεις εταιρειών του σε τρίτους, φίλους και συνεργάτες του.
-Των συναλλαγών των CDS (ασφαλιστρων κινδύνου) του ελληνικού χρέους που άφησαν την Ελλάδα έρμαιο στους "διεθνείς κερδοσκόπους". Οι εισαγγελείς είχαν αναλάβει να ψάξουν το ποιοί Έλληνες χειραγώγησαν το χρέος και πλούτισαν εν τέλει
Οπως είπαν προφορικά και αναμένεται να καταθέσουν και γραπτώς οι κύριοι Πεπόνης και Μουζακίτης οι παρεμβάσεις ήταν άλλοτε διακριτικές και άλλοτε πιο ευθείες προκειμένου άλλοτε να ξεχάσουν και άλλοτε να καθυστερήσουν έρευνες και εκτελέσεις παραγγελιών για συγκεκριμένα πρόσωπα και υποθέσεις.
Εφόσον οι δύο παραιτηθέντες εισαγγελείς καταγράψουν αυτά τα οποία είπαν προφορικά αναμένεται να προκληθεί σάλος που θα επιφέρει σημαντικές αναταράξεις και στο πολιτικό σύστημα.
Αλλωστε, οι κύριοι Πεπόνης και Μουζακίτης στην επιστολή παραίτησής τους είχαν σημειώσει με νόημα: «δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση, πολλώ μάλλον δε δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε ένα άλλοθι και μία θεσμική κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στην γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος».
Με πληροφορίες από το iefimerida.gr / Parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: