Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Η δίκη των 39 στελεχών της ΜΥΑ/ΛΣ

Του Σάββα Δ. Βλάσση*

Την ποινή των 3 μηνών φυλάκιση με αναστολή, αποφάσισε σήμερα 20 Δεκεμβρίου το Ναυτοδικείο Πειραιώς, για 2 από τους 39 άνδρες της ΜΥΑ/ΛΣ που κατηγορούντο για εκφώνηση απρεπών συνθημάτων στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2010.
Η έδρα έκρινε ότι στο επίμαχο βίντεο τα 2 συγκεκριμένα στελέχη διακρίνονται καθαρά να αναφωνούν τα συνθήματα, σε αντίθεση με τους λοιπούς συναδέλφους του ουλαμού για τους οποίους η εικόνα δεν είναι σαφής. 
Έτσι, οι 37 υπόλοιποι άνδρες απαλλάχθηκαν των κατηγοριών.
Έμπειροι Ναυτοδίκες οι οποίοι παρακολουθούσαν την δίκη, σχολίαζαν ότι σύμφωνα με την εκτίμησή τους, στην έφεση που ζήτησαν τα 2 στελέχη που καταδικάσθηκαν είναι βέβαιο ότι τελικώς θα...
αθωωθούν.
Η αίσθηση που αποκόμιζε κάποιος παρατηρητής ήταν ότι οι Ναυτοδίκες προσπάθησαν να «ισορροπήσουν» τα πράγματα, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζει η απόφασή τους. Εξάλλου και η αρχική εντολή του προέδρου την περασμένη Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου να ζητήσει την κράτηση του κυρίου μάρτυρα κατηγορίας (ο οποίος είχε υποπέσει σε σοβαρές αντιφάσεις) με την κατηγορία της ψευδορκίας ώστε την Δευτέρα να περάσει αυτόφωρο, ανακλήθηκε και τελικώς είχε αφεθεί ελεύθερος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην διαδικασία, δεν εμφανίσθηκε κανείς από την πλευρά της πολιτικής αγωγής.
Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε η κατάθεση του Επιτίμου Α/ΓΕΣ Στρατηγού ε.α. Φραγκούλη Φράγκου, ο οποίος ζήτησε εθελοντικώς να καταθέσει ως μάρτυρας υπερασπίσεως των βατραχανθρώπων της ΜΥΑ/ΛΣ.
Ο στρατηγός, με την γνωστή ευγλωττία και άνεση που τον διακρίνει, ανέπτυξε την επιχειρηματολογία του γύρω από την αξία των Ειδικών Δυνάμεων και τον αντίκτυπο που έχει η δράση τους σε κάθε περίπτωση, περνώντας το μήνυμα ότι σε αυτές βασίζονται οι ηγεσίες για την διαχείριση προβλημάτων και κρίσεων, σε ειρήνη και πόλεμο. Για τον λόγο αυτό, το προσωπικό των μονάδων αυτών πρέπει να διακρίνεται από υψηλό ηθικό κι ετοιμότητα.
Η πληθωρική κατάθεση του Επιτίμου Α/ΓΕΣ, άφησε εξαίρετες εντυπώσεις και είναι βέβαιο ότι επηρέασε την κρίση της έδρας. Για κάποιον παρατηρητή, το νόημα των λεγομένων του ήταν ότι αποτελεί ντροπή να υποβάλλεται το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων σε τέτοιες δοκιμασίες, έναντι κατηγοριών προσώπων και φορέων τους οποίους μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης κρίνει ύποπτα. 
Απεναντίας, το δικαστήριο δεν επέτρεψε στον βουλευτή Πάνο Καμμένο να καταθέσει, καθώς έκρινε ότι δεν είχε να προσφέρει κάτι ουσιαστικό στην διαδικασία.

*Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ
  newstrap.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: