Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

«Υπουργικό Συμβούλιο» συγκάλεσε ο Γ. Παπανδρέου

«Υπουργικό Συμβούλιο» συγκάλεσε ο Γ. Παπανδρέου
Ο άνθρωπος στο Κόσμο του!

"Ο τέως πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου απαντώντας στη διπλή πίεση που προκύπτει από τη δημοσκοπική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και το κύμα στελεχών που συνεχίζουν να θέτουν θέμα ηγεσίας, φρόντισε χθες να δώσει ξεκάθαρο στίγμα πώς θα διαχειριστεί το χρόνο μπροστά του..."

Της Κατερίνας Γαλανού

Καμία ένδειξη ότι ο Γ. Παπανδρέου σκοπεύει να εμφανιστεί ως «επισπεύδων» των πρωτοβουλιών που του ζητούνται τώρα για την «επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ», δεν προκύπτει ούτε απ' όσα λέει ούτε απ' όσα κάνει ο πρώην πρωθυπουργός. Τουναντίον...

Απαντώντας στη διπλή πίεση που προκύπτει από τη δημοσκοπική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και το «κύμα» στελεχών που άλλοι αμέσως και άλλοι εμμέσως συνεχίζουν να θέτουν θέμα ηγεσίας, ο κ. Παπανδρέου φρόντισε χθες να δώσει ξεκάθαρο στίγμα πώς θα διαχειριστεί το χρόνο μπροστά του. Συγκάλεσε σύσκεψη «υπουργών και υφυπουργών» πριν από την έναρξη της διαδικασίας προγραμματικών δηλώσεων ενώ είχε και ένα γύρο «διεθνών» τηλεφωνικών επαφών αρχίζοντας από τον Ταγίπ Ερντογάν, το Νετανιάχου και το Χριστόφια έως το Μ. Μπαρόζο.
Στην υπουργική σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να ανοίξει θέμα εκλογικού νόμου προκαλώντας όμως έντονες αντιδράσεις .
Μιλώντας για τις μεγάλες αλλαγές που είχε προωθήσει και σχεδίαζε η κυβέρνηση, φέρεται να περιέλαβε την αλλαγή του εκλογικού νόμου λέγοντας: «καλό θα ήταν τώρα που είμαστε ενωμένα τα κόμματα, να το προχωρούσαμε». Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο νέος υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης γνωστοποίησε ότι παρέλαβε από τον προκάτοχό του Χάρη Καστανίδη έτοιμο σχέδιο εκλογικού νόμου και ρώτησε αν θα πρέπει να το περιλάβει στην ομιλία του στη Βουλή. Το ζήτημα έκλεισε μετά τις σφοδρές ενστάσεις υπουργών οι οποίοι σημείωσαν ότι θα υπονομευτεί η προσπάθεια της κυβέρνησης Παπαδήμου και θα δυναμιτιστεί το κλίμα και την αναγνώριση εκ μέρους του κ. Παπανδρέου ότι ενδεχομένως να μην είναι η σωστή ώρα. Κατά τα άλλα ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στη χθεσινή σύσκεψη υπουργών και υφυπουργών ζήτησε να στηριχθεί η νέα κυβέρνηση με κάθε τρόπο, προσθέτοντας ότι η επιτυχία της θα είναι και επιτυχία του ΠΑΣΟΚ το οποίο διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις για τη σωτηρία της χώρας.
Σύσκεψη
Στην ίδια σύσκεψη ο Δ. Ρέππας φέρεται να επισήμανε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι μια πλήρης κυβέρνηση και όχι μια κυβέρνηση «προθάλαμος» για ειδικούς σκοπούς, όπως θέλει να την παρουσιάζει ο κ. Σαμαράς. Η Αννα Διαμαντοπούλου υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί το καλό κλίμα και να μην υπάρχουν τριβές μεταξύ υπουργών, κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο Π. Κουτρουμάνης. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του εξήρε τη στάση του κ. Παπανδρέου να παραχωρήσει τη θέση του, μιλώντας για πράξη γενναιότητας και ευθύνης αλλά και την υποχώρηση του κ. Σαμαρά από τις θέσεις του. Εν τω μεταξύ στον «ιδιότυπο» εσωτερικό διάλογο που άνοιξε στο ΠΑΣΟΚ τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον κ. Παπανδρέου υπογραμμίζουν ότι το μείζον είναι η ανασυγκρότηση του κόμματος ενώ όσοι στέκονται απέναντι του ζητούν να κινήσει τουλάχιστον τις διαδικασίες για ένα συνέδριο που θα λάβει και απολογιστικό χαρακτήρα.
O Παύλος Γερουλάνος εκτίμησε ότι αν δεν γίνει συζήτηση «για το αύριο, τις πολιτικές και τις προτεραιότητες» το ΠΑΣΟΚ θα κοπεί σε κομμάτια ακόμη και αν ο Γιώργος Παπανδρέου μείνει αρχηγός ενώ ο Π. Μπεγλίτης αφού ανέφερε ότι δεν σκοπεύει να «πυροβολήσει» το Γ. Παπανδρέου σε αυτή τη δύσκολη στιγμή τόνισε ότι ενόψει των εκλογών το μείζον είναι η οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος. Συνέδριο πριν από τις εκλογές και... ό,τι ήθελε προκύψει ως προς το ζήτημα της ηγεσίας ζήτησε χθες και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καιλή. « Εάν σ' αυτό το συνέδριο πρέπει να κριθεί και ο πρόεδρος του κόμματος, είναι κάτι που δεν γνωρίζω αν θα τεθεί ως θέμα από τους συναδέλφους?» είπε η βουλευτής. Συθέμελη αλλαγή και ανασυγκρότηση και όχι μόνο τα πρόσωπα, είναι το ζητούμενο για την Εύη Χριστοφιλοπούλου η οποία είπε ότι «ή το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτή την πολύ μεγάλη πρόκληση ή δυστυχώς δεν θα είναι πολλές οι μέρες του».
Πρωτοβουλιες
Προς τον κ. Παπανδρέου για να λάβει πρωτοβουλίες υπέδειξε ο Κ. Καρτάλης επισημαίνοντας ότι πρωτεύον είναι το κόμμα να συζητήσει για τη νέα του ιδεολογική πορεία διατυπώνοντας ευθείες βολές όταν είπε «εγώ δεν θυμάμαι άλλη περίοδο που να έχουν αγνοηθεί τόσο συστηματικά τα καταστατικά προβλεπόμενα όργανα στη λήψη των αποφάσεων».
Απολογισμό από το Γ. Παπανδρέου ζητά και η Σούλα Μερεντίτη που δηλώνει ότι πρώτα πρέπει να μιλήσει ο ίδιος και «να αποφασίσει ο ίδιος να τρέξει τις εξελίξεις, τις όποιες διεργασίες μέσα στο κόμμα». «Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε» συμβούλευσε όσους μιλούν για την εκκίνηση διεργασιών στο ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας της Κ.Ο. Β. Εξαρχος συνδέοντας ευθέως το χρόνο εκδήλωσης της όποιας πρωτοβουλίας με την πορεία της χώρας και κυρίως το «κλείδωμα» της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. «Δεν μπορούμε να παίξουμε με το μέλλον και τις προοπτικές της χώρας, ούτε μπορούμε να παίξουμε με το μέλλον και τις προοπτικές της παράταξης. Έχουμε το χρόνο να το κάνουμε αυτό και νομίζω ότι αυτό θα γίνει με τον τρόπο που πρέπει και την ώρα που πρέπει», είπε ο κ. Εξαρχος και πρόσθεσε πως ούτως ή άλλως έχει προαναγγελθεί συνέδριο του κόμματος την Ανοιξη του 2012.
Είπαν
  • Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στη χθεσινή σύσκεψη ζήτησε να στηριχθεί η νέα κυβέρνηση με κάθε τρόπο, προσθέτοντας ότι η επιτυχία της θα είναι και επιτυχία του ΠΑΣΟΚ.
  • Στην ίδια σύσκεψη ο Δ. Ρέππας φέρεται να επισήμανε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι μια πλήρης κυβέρνηση και όχι μια κυβέρνηση «προθάλαμος».
  • Η Αννα Διαμαντοπούλου υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί το καλό κλίμα και να μην υπάρχουν τριβές μεταξύ υπουργών.
  • Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του εξήρε τη στάση του κ. Παπανδρέου να παραχωρήσει τη θέση του μιλώντας για πράξη γενναιότητας και ευθύνης.
  • O Παύλος Γερουλάνος εκτίμησε ότι αν δεν γίνει συζήτηση «για το αύριο, τις πολιτικές και τις προτεραιότητες» το ΠΑΣΟΚ θα κοπεί σε κομμάτια.
  • Ο Π. Μπεγλίτης ανέφερε ότι δεν σκοπεύει να πυροβολήσει το Γ. Παπανδρέου σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. 
  • Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: