Στις κρίσιμες αυτές ώρες στις οποίες διακυβεύεται το αν θα εκταμιευτεί η 6η δόση του πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, δόθηκε στην δημοσιότητα μια νέα έκθεση που δείχνει, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα, παρά την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει, παραμένει μια από τις πιο ευημερούσες χώρες του κόσμου.
Η νέα έκθεση, ευρύτερα γνωστή ως Δείκτης Ευημερίας Λεγκάτουμ, κατατάσσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην 10η θέση από άποψη πλούτου και ποιότητας ζωής στον κόσμο, και την Ελλάδα στην 40η θέση μεταξύ των 110 χωρών που συγκρίθηκαν.
Η Νορβηγία, η Δανία και η Αυστραλία...
κρατούν τις τρείς πρώτες θέσεις στον κατάλογο ενώ η Κίνα κατάφερε για πρώτη φορά να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες από άποψη οικονομικής ανάπτυξης και να πάρει την 52η θέση μεταξύ των χωρών που απολαμβάνουν την μεγαλύτερη ευημερία.
Ο Δείκτης Λεγκάτουμ είναι ο μόνος στον κόσμο που καταμετρά την εθνική ευημερία κρατών με γνώμονα τόσο τον πλούτο που διαθέτουν όσο και το πόσο καλή είναι η ζωή των πολιτών τους.
Ο Δείκτης εκτιμά την κατάσταση των πραγμάτων σε 110 συνολικά χώρες, στις οποίες ζει πάνω από το 93 τοις εκατό του πληθυσμού της Γης και των οποίων το ακαθάριστο εθνικό προϊόν αντιστοιχεί συνολικά με το 97 τοις εκατό του παγκοσμίου.
Η μέτρηση γίνεται με γνώμονα την απόδοση της κάθε χώρες σε οκτώ διαφορετικούς τομείς, περιλαμβανομένων της Οικονομίας, της Διακυβέρνησης, της Προσωπικής Ελευθερίας και του Κοινωνικού Κεφαλαίου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην πρώτη θέση της κατηγορίας «Υγεία» και στην 5η θέση της κατηγορίας «Επιχειρηματικής Δραστηριότητας και Ευκαιριών». Αλλά για πρώτη φορά βρέθηκαν τώρα πίσω από την Κίνα η οποία πήρε την 10η θέση στην κατηγορία της Οικονομίας, στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες κατατάσσονται φέτος στην 18η θέση.
Όσον αφορά στην Ευρώπη, οι Σκανδιναβικές χώρες είχαν την καλύτερη απόδοση στον Δείκτη Ευημερίας και μαζί με αυτές στην πρώτη δεκάδα περιλαμβάνονται επίσης η Φινλανδία, η Ελβετία και η Ολλανδία. Η Βρετανία κατατάσσεται στην 13η θέση, λίγο πιο μπροστά από την Γερμανία, (15η θέση) και την Γαλλία (18η θέση). Η Ελλάδα που πέρσι βρίσκονταν στην 36η θέση έπεσε τέσσαρες θέσεις πιο κάτω αλλά κατάφερε να κρατηθεί στις πρώτες 40 χώρες. Επίσης και η Ιταλία έπεσε τέσσαρες χώρες πιο κάτω στον ίδιο κατάλογο.
Στο δωδεκάμηνο που πέρασε δημιουργήθηκε επίσης ένα χάσμα στην Ευρώπη στις κατηγορίες του Κοινωνικού Κεφαλαίου και της Διακυβέρνησης, που αποτελούν δύο σημαντικούς δείκτες μέτρησης της αντοχής μιας χώρας σε οικονομικούς κλυδωνισμούς και σε κοινωνικές διαταραχές.
Οι χώρες στην πάνω πλευρά του καταλόγου παρέμειναν σταθερές από την άποψη αυτή, ενώ στην Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία εκδηλώθηκαν επίπεδα διαφθοράς, χαμηλοί βαθμοί κοινωνικής εμπιστοσύνης, επίσης χαμηλοί βαθμοί τήρησης του νόμου και αναποτελεσματικότητα σε τομείς του δημοσίου, παράγοντες που υποδηλώνουν ότι τα θεμέλιά τους για οικονομική ανάκαμψη είναι πολύ ασθενέστερα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης.
Επίσης, για πρώτη φορά, ορισμένα από τα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, κυρίως η Σλοβενία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Πολωνία, είχαν καλύτερη απόδοση στους τομείς αυτούς από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Η Βρετανία από την άλλη κατάφερε και βελτίωσε την βαθμολογία της κατά 13 τοις εκατό στα τελευταία δύο χρόνια και βρίσκεται τώρα στην 4η θέση της σημαντικότατης κατηγορίας «Επιχειρηματικής Δραστηριότητας και Ευκαιριών». Γενικά η Βρετανία θεωρείται ως η πιο βελτιωμένη χώρα της Δυτικής Ευρώπης στην περίοδο 2009-2011.
Από την Voice of America