Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Ο Δήμας “στρίμωξε” τους Γερμανούς

Στο χθεσινό δημόσιο debate στη Γερμανία, όπου ο Γκούιντο Βεστερβέλε ανέπτυξε το… νέο δόγμα του Βερολίνου, για το πώς φαντάζεται η οικονομική ατμομηχανή της Ευρωπαϊκής Ένωσης το μέλλον της ευρωζώνης, η Ελλάδα είχε… αντίλογο.
Ο Σταύρος Δήμας, αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Παπαδήμου, έδειξε πως μπορεί κανείς να στριμώξει τους Γερμανούς, και μάλιστα σε… απευθείας τηλεοπτική σύνδεση, αντί να παραδοθεί αμαχητί στις διαθέσεις τους.
Εκμεταλλευόμενος την πολυετή εμπειρία του, αλλά και τη θετική φήμη που τον συνοδεύει στις Βρυξέλλες, από την περίοδο κατά την οποία ήταν Επίτροπος Περιβάλλοντος της Κομισιόν, ο Σταύρος Δήμας υπερθεμάτισε της ανάγκης να υπάρξουν αλλαγές στις ευρωπαϊκές Συνθήκες.  
Κάτι, δηλαδή το οποίο μετ’ επιτάσεως επιδιώκει η Γερμανία.
Μόνο που ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, έδειξε την αναγκαιότητα οι αλλαγές αυτές να περιλαμβάνουν περισσότερη Ευρώπη. Να συνυπολογίζουν τις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες αλλά και τις προτεραιότητες των λαών και των κοινωνιών που απαρτίζουν σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Σταύρος Δήμας έδειξε με νόημα στον Γκούιντο Βεστερβέλε, ότι η Ευρώπη που ονειρεύεται η Γερμανία, είναι μια άλλη Ευρώπη από εκείνη την οποία οραματίζονται… όλοι οι υπόλοιποι. 
Και του θύμισε εμφαντικά ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ε.Ε. είναι η σύνθεση ετεροτήτων, αντί της ισοπεδωτικής ομοιομορφίας που προτείνουν οι Γερμανοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: