Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

«Μια λεσβία με προκλητικά αντιδραστικές θέσεις για τους ομοφυλόφιλους»

«Μια λεσβία με προκλητικά αντιδραστικές θέσεις για τους ομοφυλόφιλους»

Λίγο μετά την πρόσφατη περιπέτεια του με τη δικαιοσύνη και λίγο πριν εκλεγεί πρόεδρος του πολιτικού κόμματος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, μιλάει για την εμπειρία του στα κρατητήρια, τη Λιάνα Κανέλλη, τη σχέση του με τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Κωνσταντίνο Πλεύρη, την πολιτική και τις "ακολασίες". 
Συνέντευξη στον Τάσο Θεοδωρόπουλο (terra_gelida@hotmail.com)
"Εκπρόσωπος ομοφυλοφίλων", δημοσιογράφος, σύμβουλος πολιτικών, δημιουργός ξέσαλων χορευτικών club, ιδρυτικό στέλεχος ΜΚΟ, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Από τα ρετιρέ της πολιτικής μέχρι τα υπόγεια ενός gay bar, από τις ολυμπιακές επιτροπές ως το...
σωματείο εκδιδομένων γυναικών κι από την "βομβιστική" αρθρογράφηση του σε πολιτικές εφημερίδες μέχρι το τηλέ παράθυρο της Τσιμτσιλή, τα κρατητήρια της ΓΑΔΑ και τον καινούργιο του ρόλο σαν πρόεδρος κόμματος.
Είσαι σίγουρος ότι ξέρεις τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο, και αν ναι, πού και σε τι από όλα τα παραπάνω τον συνάντησες;
(Το iefimerida.gr δημοσιεύει τις δηλώσεις του Γρηγόρη Βαλλιανάτου για την Λιάνα Κανέλλη επειδή είναι φανερό ότι αποτελούν πολιτικό σχόλιο. Αυτό δε σημαίνει ότι η δημοσίευση του πολιτικού σχολίου είναι και αποδοχή από το iefimerida.gr του περιεχομένου της. )
-Tης φυλακής τα σίδερα είναι για τους λεβέντες;
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΣ: Οχι! Αλλά οι λεβέντες ακόμα κι αν περάσουν απ τη φυλακή, διατηρούν καθαρή ματιά, και αγωνίζονται για το δίκιο τους!
-Εσύ γιατί βρέθηκες στα "σίδερα", πότε βρέθηκες, που σε πήγανε, τι σου κάνανε και γιατί σε αφήσανε;
Γ.Β.: Πριν 20 χρόνια, οι επαγγελματικές μου δραστηριότητες στη Μύκονο με πολύ γνωστό επιχειρηματία για το θρυλικό FACTORY, με υποχρέωσαν να ανοίξω ένα τραπεζικό λογαριασμό εκεί. Οποιαδήποτε πληροφορία για το λογαριασμό αυτό πήγαινε σε μιά διεύθυνση που δεν είχα πάντα τη δυνατότητα να ενημερώνομαι. Αποτέλεσμα, να υπάρξει πρόβλημα με δύο επιταγές που με το νόμο εκείνης της εποχής κατέληξαν αυτεπάγγελτα στη Διαιοσύνη αν και είχαν πληρωθεί στη διαδρομή, χωρίς να λάβω γνώση και χωρίς να παραστώ στο δικαστήριο, με αποτέλεσμα να καταδικαστώ ερήμην. Πριν από μερικές μέρες, όταν με αφορμή ένα τροχαίο έλεγχο ρουτίνας που διενεργούσε η Αστυνομία το βράδυ της Κυριακής 30 Οκτωβρίου, σε μια μηχανή που επέβαινα με ένα φίλο μου στην Πανεπιστημίου κοντά στην Ομόνοια, το πληροφορήθηκα, ζήτησα αναστολή εκτέλεσης της απόφασης για φυλάκιση και θα παρουσιάσω στο Εφετείο πλέον τις αποδείξεις αθωότητάς μου. Το ίδιο και για κάποια απόφαση που αφορούσε χρέος στην εφορία που αποπληρώθηκε στα μέσα του 2010.
Το θέμα δεν είναι τι κάνανε σε μένα στα κρατητήρια αλλά οι γενικότερες συνθήκες που επικρατούν στα κολαστήρια της Ομόνοιας και της ΓΑΔΑ. Συνθήκες που απασχολούν εδώ και πολλά χρόνια διάφορες ελληνικές αλλά και διεθνείς οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων οι οποίες έχουν καταγγείλει τους χώρους αυτούς για "βασανιστήρια".
-Τι απαντάς σε όσους υποστηρίζουν πως σε εποχές οικονομικής κρίσης είναι περιττή πολυτέλεια η διεκδίκηση του δικαιώματος στην ελεύθερη σεξουαλική έκφραση;
Γ.Β.:Η ελεύθερη σεξουαλική έκφραση είναι η ζωή μας! Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια σε περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης θα πρέπει να είναι στο κέντρο των συζητήσεων σε κοινωνίες δημοκρατικές και ελεύθερες. Τα ανθρώπινα δικαιώματα σε περίοδο κρίσης δεν κάνουν διακοπές!
-Καθημερινά μέσα από το facebook θέτεις «κρυπτικά» και εμπρηστικά ερωτήματα στον κόσμο που αντιδρά με διάφορους τρόπους και post. Ποια είναι η ανάγκη που σε ωθεί να το κάνεις;
Γ.Β:Το fb, είναι για μένα ένα βήμα καθημερινού διαλόγου με χιλιάδες φίλες και φίλους σε θέματα αισθητικής και πολιτικής. Με ενδιαφέρει η αμεσότητα και η σκληρότητα της αλήθειας που αποτυπώνεται σ ένα βήμα που δίνει τη δυνατότητα σε τόσο πολλούς ανθρώπους να κουβεντιάζουν και να προβληματίζονται τόσο γρήγορα και άμεσα. Στόχος μου, να τους προβοκάρω!
-Στη σελίδα του profile σου, βάλθηκες (κατονομάζοντάς την) έντονα κατά βουλευτίνας και δημοσιογράφου εξ' αιτίας της επιλογής της να κρύψει τη λεσβιακή της σεξουαλική ταυτότητα. Εγώ δε θα αναφέρω το όνομά της. Εσύ θες να μου πεις για ποια μιλάμε και γιατί σε ενοχλεί αυτή η επιλογή της;
Γ.Β.:Εχω γράψει με αφορμή συζητήσεις στη Βουλη για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού, πως η Λιάνα Κανέλλη, όχι μόνο δεν ανοίγει το στοματάκι της όταν συζητούνται θέματα όπως η τεχνητή γονιμοποίηση για λεσβίες ή το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ανδρών, αλλά σε κάθε σχετική ψηφοφορία στη Βουλή, ακολουθεί την προσβλητική πολιτική διακρίσεων στο θέμα αυτό, του αραχνιασμένου ΚΚΕ. Μου κάνει κατάπληξη πώς μιά λεσβία βουλευτής σε μιά Ευρωπαική χώρα μπορεί να είναι τόσο προκλητικά αντιδραστική σε θέματα σεξουαλικότητας όταν σε κάθε άλλο μέτωπο "όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει"!!
-Ένα από τα πρώτα πράγματα σε σχέση με το όνομά σου που σκανδάλισαν την ελληνική συντηρητική κοινωνία, ήταν η θέση σου ως συμβούλου υπουργού παιδείας την περίοδο που τη θέση του υπουργού κατείχε ο Γιώργος Παπανδρέου. Διατηρείς σήμερα φιλικές σχέσεις μαζί του;
Γ.Β.:Ο Γιώργος Παπανδρέου με γνώρισε ως υπάλληλο της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Στο Υπουργείο Παιδείας με πήρε αργότερα όταν για τις ανάγκες της υποψηφιότητας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 εκτίμησε τη δουλειά μου σε θέματα επικοινωνίας. Η σχέση μου με τον ΓΠ είναι φιλική, και κατα καιρούς επαγγελματική σε θέματα διαχείρισης της δημόσιας παρουσίας του. Είμαι πολιτικός επιστήμων και δημοσιογράφος και είναι γνωστό πως έχω ασχοληθεί με πολλά σημερινά κόμματα και πολιτικούς αλλά και επιχειρηματίες.Ο ΓΠ είναι ένας προοδευτικός ευρωπαίος πολιτικός, στέλεχος ενός κόμματος συντηρητικού, για το προφίλ και την πολιτική του οποίου έχει μεγάλη ευθύνη. Όμως οι σύγχρονες απόψεις του για τους ανθρώπους και την κοινωνία δεν έχουν απήχηση στο κόμμα του στην πράξη. Είναι επίσης γνωστή η τεράστια ευθύνη του ΠΑΣΟΚ για την σημερινή καταστροφή της χώρας. Όπως οι περισσότεροι απο μας στις σχέσεις μας με τους φίλους μας, έτσι κι εγώ διαφωνώ με τον ΓΠ σε αρκετά θέματα αλλά είχαμε άψογη συνεργασία
-Είσαι ο άνθρωπος που «έχτισε» το θρυλικό Factory στα dark room του οποίου ο κάθε ένας μπορούσε ελεύθερα να συναντήσει σε όποια στάση ήθελε τη σεξουαλική του επιθυμία. Τι απαντάς σε όσους σε θεωρούν σημαιοφόρο της ακολασίας;
Γ.Β.:Σημαιοφόρος της ακολασίας είναι ωραίος τίτλος όταν απονέμεται απο αγάμητους συντηρητικούς! Το FACTORY, ως αισθητική και φιλοσοφία ζωής και ελευθερίας είναι μιά πρόταση τολμηρή και απαιτητική. Προϋποθέτει αρχίδια και άποψη.
-Έχει περάσει προ πολλού η εποχή που όταν εμφανιζόσουν στα κανάλια, από κάτω έγραφε «πρόεδρος των ομοφυλόφιλων». Τελικά, ποια είναι η επαγγελματική σου ταυτότητα και αυτόν τον καιρό πως βγάζεις τα λεφτά σου;
Γ.Β.:Ο κόσμος με γνώρισε ως πρώτο εκπρόσωπο του Απελευθερωτικού Κινήματος Ομοφυλόφιλων Ελλάδος στις αρχές του 80, ως εκδότη τους περιοδικού "Αμφι", και αργότερα ως του ομοφυλόφιλου που βγήκε με το πρόσωπό του στην τηλεόραση σε καιρού κραξίματος και υποχρεωτικής σιωπής. Είμαι όμως πολιτικός επιστήμων με σπουδές σε καλά πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού που εργάστηκα σε διαφημηστικές εταιρείες αλλά και εταιρείες πολιτικής επικοινωνίας για επιχειρηματίες και πολιτικούς. Δουλεύω στον τομέα της διαχείρησης της δημόσιας εικόνας τους. Λόγω της καλής δουλειάς μου ασχολήθηκα με πολλούς πολιτικούς χώρους.
Παράλληλα γράφω και στέλνω ανταποκρίσεις για τηλεοράσεις του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, λόγω της κρίσης στη δουλειά μου, οργάνωσα με μια παρέα φίλων τόσο το πρώτο διαδικτυακό γκέι κανάλι, gitv.gr, μιά νέα επιχείρηση γκέι τουρισμού, το gaygreecego.com, αλλά και το all day cafe, Rooster, στο Μοναστηράκι. Σε λίγες εβδομάδες επίσης θα βγεί στα περίπτερα ένα καλό Αμερικάνικο γκέι περιοδικό, το μεγαλύτερο του είδους,το OUT, στο οποίο είμαι σύμβουλος έκδοσης.
-Α, τόσο λίγα πράγματα. Τίποτα άλλο;
Ναι, είναι καιρός πια να ασχοληθώ με την κλασσική πολιτική! Ο πολιτικός χώρος της ελευθερίας, όπως δεν τον γνώρισαν ποτέ οι νεοέλληνες, οργανώνεται σήμερα με γρήγορους ρυθμούς, για να είναι έτοιμος στις εκλογές που έρχονται. Θα είμαι υποψήφιος σε μιά νέα συνεργασία του ευρύτατου φιλελεύθερου και ευρωπαϊκού χώρου, και θα συμβάλω με τη γνώση και εμπειρία μου στα δύσκολα χρόνια που έρχονται. (***)
-Πώς είδες την πρόσφατη καταδίκη του Πλεύρη
Γ.Β.:Η καταδίκη του Κωνσταντίνου Πλεύρη για προσβολή και εξύβριση της Αντρεα Γκίλμπερτ, λεσβίας ακτιβίστριας στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, είναι μιά νίκη της ελευθερίας. Ο γνωστός ναζιστής υποστήριξε στο δικαστήριο πως μία λεσβία προσβάλλει τη γυναικεία αξιοπρέπεια και δεν μπορεί να είνα αξιόπιστη μάρτης σε δικαστήριο!! Γίνεται σαφές πως στη σημερινή Ελλάδα, τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν πλέον δυνατή φωνή και υπεράσπιση, και όσοι σκοπεύουν να τα παραβιάζουν θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ καλά, αλλά και να έχουν χρήματα για αγωγές στα δικαστήρια!!
(***) Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος εκλέχτηκε λίγο μετά τη συνέντευξη, πρόεδρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, ενός κόμματος που θα κατέβει στις επόμενες εκλογές, φιλοδοξώντας να καλύψει το «κενό ύπαρξης ενός κόμματος στην Ελλάδα ανάμεσα στη συντηρητική Νέα Δημοκρατία και το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ» (www.greekliberals.net)

Δεν υπάρχουν σχόλια: