Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

El País: «Η Ελλάδα είμαστε όλοι»


Η βραβευμένη δημοσιογράφος Margarita Rivière, επαναπροσδιορίζει την έννοια του πλούτου και κοιτάει με κριτική ματιά την ιστορία της γηραιάς ηπείρου, στη σημερινή El País.
«Αν το κοιτάξουμε με καθαρό μυαλό, η Ελλάδα είναι μία από τις πιο πλούσιες χώρες», ξεκινάει το άρθρο. 
«Τι θα κόστιζε σήμερα να κατασκευάσουμε την αρμονία του Παρθενώνα; Την ευχαρίστηση της κωμόπολης της Λίνδου; 
Την απίστευτη απλότητα της Πάτμου; 
Ούτε η τεχνολογία, ούτε ακόμα ο Walt Disney δε θα μπορούσε να καταφέρει κάτι τέτοιο»
Η βραβευμένη δημοσιογράφος εξηγεί τους λόγους που την οδήγησαν στο να εξηγεί το αυτονόητο:...
πρέπει να ορίσουμε ξανά την έννοια του πλούτου , σε αυστηρά ανθρωπιστικά πλαίσια. «Κάθε φορά που αναφέρεται το χρέος ή το έλλειμμα επιχειρείται να μας αποσπάσουν βίαια ένα κομμάτι της ψυχής μας και των ανθρώπινων ιδανικών της ευημερίας και της συνεργασίας». Ότι είχαμε κατακτήσει μετά από αιώνες πολέμου απειλείται σήμερα, τονίζει η δημοσιογράφος και αμέσως μετά επιχειρεί να δώσει μία ιστορική εξήγηση στο γιατί φτάσαμε στην σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, την οποία η ίδια θεωρεί σύμβολο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και σύμπτωμα της καπιταλιστικής παθογένειας ταυτόχρονα.
Πρώτη αναφορά στο τείχος του Βερολίνου: Τα όνειρα για την ελεύθερη αγορά που μετατράπηκαν γρήγορα στον εφιάλτη του ‘καπιταλισμού της ζούγκλας’. Γυρνάει το βλέμμα από την πτώση του τείχους και ακούει την κραυγή της Ευρώπης μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο: Ποτέ ξανά τόσος πόνος.
Κλείνοντας το κείμενο μεταβαίνει στο κοντινό χθες και στην ζωή που είχαν οι Ευρωπαίοι και μεταξύ αυτών οι Έλληνες και οι Ισπανοί πριν τις ‘τοξικές ελίτ’ και την ιδεολογική επιβολή της ‘θρησκείας του χρήματος’.
Υπάρχει ένα σύνθημα κοινό στο ισπανικά και στα ελληνικά «El pueblo unido jamas sera vencido», «Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος»
Με αυτήν την έννοια η Ισπανία είμαστε όλοι. Η Ευρώπη είμαστε όλοι όσοι αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα. Η υφήλιος είμαστε όλοι.
Με την ευχή αυτό να το αντιληφθούν και τα μεγαθήρια του ελληνικού τύπου, που την ώρα που η μεγαλύτερη ισπανική εφημερίδα δημοσιεύει ένα τέτοιο άρθρο, αυτοί συνεχίζουν να κάνουν φτηνή κυβερνητική προπαγάνδα.
Margarita Rivière για την El Pais
ΑΠΟΔΟΣΗ: Αλεξάνδρα Τριανταφύλλου
http://www.tsantiri.gr/blog/el-pais-i-ellada-imaste-oli.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: