Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

ΒΟΜΒΑ Σημίτη: “Έχουν καθοριστεί οι νομικοί κανόνες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ”

Φωτιά στην κυβέρνηση ανάβει ο πρώην πρωθυπουργός που μιλά για εφησυχασμό και για τις δραματικές συνέπειες που θα έχει ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από το ευρώ.
Σήμα κινδύνου για την ελληνική οικονομία στέλνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε άρθρο του στην Καθημερινή, υποστηρίζοντας ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος αποπομπής της χώρας από την Ευρωζώνη και τονίζοντας  ότι μέσω των προβλέψεων του νέου Μηχανισμού Σταθερότητας, “οι νομικοί κανόνες για την έξοδό μας έχουν καθοριστεί”.
"Μόνο όσοι εθελοτυφλούν μπορούν να...
πιστεύουν ότι δεν διατρέχει κίνδυνο η Ελλάδα. Η πραγματικότητα της λειτουργίας της Ένωσης καθορίζει το πλαίσιο παραμονής ή εξόδου μίας χώρας" σημειώνει. 
"Όσες χώρες δεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, θα ενταχθούν σε μία διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Στόχος θα είναι να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα", λέει προσθέτοντας ότι αυτό είναι εκ των πραγμάτων μία οικειοθελής "αναστολή" της συμμετοχής στη χώρα στην Ευρωζώνη.
"Οι νομικοί κανόνες για την έξοδό μας έχουν ήδη ουσιαστικά καθοριστεί. Το αργότερο το 2014 θα κριθεί το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ο χρόνος που μας μένει να αποφύγουμε την έξωση είναι το πολύ τρία περίπου χρόνια, με την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβεί στο μεταξύ κάποιο ατύχημα.
Ας σημειωθεί εδώ ότι στην Ευρωζώνη ήδη άρχισαν να κυκλοφορούν σενάρια επιτάχυνσης των διαδικασιών. Επιδιώκεται να λειτουργήσει ο Μηχανισμός αντί για το δεύτερο εξάμηνο του 2013 ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2012.

1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Η Άννα Διαμαντοπούλου επέλεξε για τον εαυτό την τον ρόλο της… γενναίας, στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Και αφιέρωσε το πεντάλεπτο της παρέμβασής της, περίπου στο να… ξαναδιαβάσει τα κύρια σημεία του άρθρου του Κώστα Σημίτη, το οποίο δημοσίευσε η «Καθημερινή της Κυριακής».

Η Υπουργός Παιδείας δεν έκρυψε ποτέ ότι θεωρεί εαυτόν το πιο αυθεντικό «πολιτικό τέκνο» του Κώστα Σημίτη, διεκδικώντας να εκφράσει και να στηριχτεί από την εκσυγχρονιστική πτέρυγα, στις προσωπικές φιλοδοξίες της για έναν ηγετικό ρόλο στο αυριανό ΠΑΣΟΚ.

Το γεγονός ωστόσο ότι άνοιξε συζήτηση περί «ειλικρίνειας» των σημερινών υπουργών, προτρέποντάς τους να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Κώστα Σημίτη, και να μιλήσουν χωρίς περιστροφές στον ελληνικό λαό για την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία την οποία διέρχεται η Ελλάδα, δεν… ενθουσίασε ιδιαίτερα τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο Πρωθυπουργός δεν άφησε αναπάντητη, ούτε ασχολίαστη την παρέμβαση της Άννας Διαμαντοπούλου. Και με όσα είπε, κατέστησε σαφή και ξεκάθαρη τη δυσφορία του για όσα είπε ο προκάτοχός του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, περί του ενδεχομένου αποπομπής της Ελλάδας από την ευρωζώνη, μέχρι το 2014.

«Εμείς δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε παρόμοιους τόνους. Αν το κάνουμε, θα προκληθεί πανικός στους πολίτες», ήταν η απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου, που ουσιαστικά κατέταξε τον Κώστα Σημίτη στους «κινδυνολόγους», για τους οποίους έχει πολλές φορές μιλήσει με καταγγελτικό ύφος ο ίδιος, όπως και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η άμεση αντίδραση του Πρωθυπουργού δείχνει ότι το μέτωπο με τον Κώστα Σημίτη, το οποίο παραμένει ορθάνοιχτο τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά εσχάτως διευρύνεται.