Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Μυστικός δείπνος τραπεζιτών για την ελληνική χρεοκοπία

Η ελληνική κρίση χρέους εξακολουθεί να προβληματίζει και να ανησυχεί τους τραπεζίτες όλου του κόσμου. 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη μυστικός δείπνος μεταξύ δέκα κορυφαίων τραπεζιτών των Ηνωμένων Πολιτειών και πέντε επικεφαλής κεντρικών τραπεζών από την Ευρώπη. Μεταξύ αυτών, ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Jens Weidmann, και ο διοικητής της τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King.
Στο συγκεκριμένο δείπνο, κυριάρχησε μεταξύ άλλων η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και κυρίως το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους της χώρας μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των τραπεζιτών πιστεύει από τη μια πλευρά πως δεν υπάρχει άλλη λύση, πέραν του δραστικού κουρέματος του συγκεκριμένου μεγέθους, και από την άλλη ότι αυτό θα είναι καταστροφικό για τους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων...

Ο ισχυρός άνδρας της Deutsche Bank, Josef Ackermann, τάχθηκε υπέρ μιας σταδιακής μείωσης του χρέους και όχι μιας εφάπαξ διαγραφής. Και πολλοί άλλοι συνάδελφοί του επιμένουν ότι “είναι πολύ σημαντικό να επιμείνουμε σε αυτή τη συμφωνία τώρα για να οικοδομήσουμε κλίμα εμπιστοσύνης”.


Ταυτόχρονα, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την Ιταλία και ότι οι φόβοι είναι υπερβολικοί, καθώς και ότι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν πάρει το δρόμο τους, μετά τη βοήθεια που έλαβαν. "Άλλο το πρόβλημα ρευστότητας (Πορτογαλία και Ιταλία) και άλλο βιωσιμότητας του χρέους (Ελλάδα)", υποστήριξε με νόημα ένας εκ των παρευρισκομένων.


Πάντως, οι τραπεζίτες έχουν να αντιμετωπίσουν και την άποψη των πολιτικών του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης, δηλαδή της Γερμανίας και των δορυφόρων της, που υποστηρίζουν ότι “περαιτέρω διαγραφές είναι αναπόφευκτες”.


Πέραν αυτού, την τραπεζική κοινότητα απασχολεί και η πορεία της Morgan Stanley και τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο ίδρυμα. “Δεν πρέπει να δούμε ξανά μια νέα Lehman Brothers”, δήλωσε ένας εκ των συνδαιτυμόνων.


Χαρακτηριστικό της ανησυχίας, που επικρατεί στα επιτελεία των μεγάλων οίκων, είναι το σχόλιο Αμερικανού τραπεζίτη, αμέσως μετά το δείπνο: “The only think I wanted to do afterwards, was to go and get drunk!” (το μόνο πράγμα που ήθελα να κάνω μετά, ήταν να πάω να μεθύσω!).


ΔΝΤ: "Αναθεωρούμε την απόφαση της 21ης Ιουλίου"! 


Ήρθαν και από το ΔΝΤ τα κακά μαντάτα που διαψεύδουν 100% την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με την μη αλλαγή της απόφασης της 21ης Ιουλίου: Την ανάγκη αναθεώρησης της απόφασης τονίζουν αξιωματούχοι του ΔΝΤ που βάζουν και αστερίσκους για τη συμμετοχή του ταμείου στο νέο πακέτο, λέγοντας πως αυτή θα γίνει μόνο εφόσον αποδειχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.


Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, Antonio Borges, σχολίασε πως, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει πριν τον Δεκέμβριο να αντιμετωπίσει την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων, δεν υπάρχει βιασύνη για τη λήψη αποφάσεων επί της 6ης δόσης!


Απλά θα σημειώσουμε ότι για μια ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε το defencenet.gr που από την αρχή είχαμε τονίσει ότι η αιτία της μη καταβολής της 6ης δόσης είναι ότι δεν έχουν λαμβάνειν οι πιστώτριες τράπεζες από αυτή την δόση. Οι πιστωτές μας αδιαφρούν πλήρως για την ελληνική οικονομία. Τα λεφτά των δόσεων πάνε κατ'ευθείαν στις τράπεζες που μας έχουν δανείσει. Αν δεν πρόκειται να χάσουν οι τράπεζές τους δεν δίνουν λεφτά. Άρα εδώ αποδεικνύεται πόσο τεράστιες ευκαιρίες πίεσης χάθηκαν όταν μπορούσαμε στις προηγούμενες πέντε δόσεις.


Τόνισε πως το ΔΝΤ θα μετάσχει στο 2ο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα εφόσον το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο, ενώ αναφερόμενος στη συζήτηση περί "κουρέματος" του ελληνικού χρέους σχολίασε πως αυτό από μόνο του δεν λύνει τα προβλήματα και πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να εξαρτάται απο τους εταίρους της. Οσον αφορά το πόσο... βαθύ θα είναι το "κούρεμα" πέταξε το μπαλάκι στην Ευρώπη λέγοντας πως αυτή είναι εκείνη που θα πρέπει να λάβει τις σχετικές αποφάσεις.


Αναφερόμενος στο 2ο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, ο Borges σημείωσε πως η αργή πορεία των μεταρρυθμίσεων και οι χειρότερες του αναμενομένου επιδόσεις της χώρας στην οικονομία οδηγούν στην ανάγκη αναθεώρησης του σχεδίου. Κάλεσε, τέλος, τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν στην εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, εκτιμώντας παράλληλα πως μπορεί να χρειαστούν 100 με 200 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των τραπεζών της ηπείρου με νέα κεφάλαια.


Τι σημαίνουν όλα αυτά: Δεν υπάρχει πρακτικά η απόφαση της 21ης Ιουλίου, όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν οι Βενιζέλος, Παπανδρέου κλπ για το αντίθετο. Πάμε σε "συντεταγμένη χρεοκοπία" με "κούρεμα", χωρίς την σύμφωνη γνώμη πολλών στην Ευρώπη και με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες και κυρίως στα ασφαλιστικά ταμεία που θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο κατάρρευσης.


Και η Α.Μέρκελ μιλάει πλέον για την ελληνική χρεοκοπία


«
Η διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους μιας χώρας όπως η Ελλάδα θα είχε νόημα μόνο όταν η χώρα εμφάνιζε πρωτογενές πλεόνασμα»! Η παραπάνω δήλωση ανήκει στην Α.Μέρκελ και υποτίθεται ότι έγινε για να καθησυχαστούν οι αγορές! Το ότι μπήκε στο λεξιλόγιο της Μέρκελ η φράση "ελληνική χρεοκοπία", βέβαια, μόνο καθυσυχαστικό δεν είναι.

Στην ελληνική κυβέρνηση, ως συνήθως αιφνιδιάστηκαν. "Μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει τεθεί στην ελληνική κυβέρνηση από την γερμανική πλευρά. Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Γερμανία να έχει αρχίσει να ζυμώνει ένα τέτοιο σενάριο. Τέλος, επισήμανε πως είτε έτσι, είτε αλλιώς, ο στόχος της Ελλάδας είναι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2012".

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίδας Καγκελαρίου με τον Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Η επικοινωνία έγινε ύστερα από πρωτοβουλία της Μέρκελ, στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης που θέλει να λαμβάνει για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.


Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη και έγινε μια αξιολόγηση των εργασιών του χθεσινού Eurogroup. Επίσης, έγινε αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

 Πηγή
Λόγιος Ερμης

Δεν υπάρχουν σχόλια: