Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Η τρόικα ζητά νέα μέτρα και μεταρρυθμίσεις - Κρίσιμες διαπραγματεύσεις και το Σαββατοκύριακο

- Θρίλερ ακόμα με την 6η δόση καθώς κανείς δεν ξέρει πότε κι αν θα δοθεί
- ΔΝΤ: Καθόλου ικανοποιημένοι από το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων
- Α. Μπόρχες: "Ανοίξτε κι άλλα κλειστά επαγγέλματα"
- "Άδειασμα" σε Βενιζέλο που χτες έβγαλε ανακοίνωση για συμφωνία με το ΔΝΤ

Παρά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις περί συμφωνίας για το Μνημόνιο με το ΔΝΤ και το γενικότερο κλίμα ότι ίσως υπάρχει τελικά φως στο τούνελ της ελληνικής κρίσης έστω και μέσω μεγαλύτερου κουρέματος του χρέους, το ΔΝΤ και οι ελεγκτές της τρόικας θολώνουν ακόμα περισσότερο το τοπίο για την έκτη δόση και τη γενικότερη πορεία τής χώρας.
Σε αυτό το νέο θολό τοπίο έρχεται να προστεθεί και η τηλεφωνική συνέντευξη στο Dow Jones Newswires του Αντόνιο Μπόρχες , αρμόδιου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ευρώπη, ο οποίος κοινώς είπε ότι με το υπάρχον πρόγραμμα η Ελλάδα δεν έχει ελπίδες να επιβιώσει.
..

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπόρχες ανέφερε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα μεγαλύτερο ποιοτικά διαφορετικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να καταστήσει την οικονομία της πιο ανταγωνιστική και να εξέλθει από την κρίση". Μάλιστα, τόνισε πως αυτό πρέπει να γίνει ανεξάρτητα με τις προσδοκίες όλων ακόμα και του ΔΝΤ, που ο ίδιος εκπροσωπεί. 


Κοινώς ο κ. Μπόρχες ζητά και νέα μέτρα, που να συμπληρώνουν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα του προϋπολογισμού, με ακόμα περισσότερες αποκρατικοποιήσεις και νέες απελευθερώσεις επαγγελμάτος, προκειμένου, όπως σημειώνει "να ξαναγίνει η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική. 


Μάλιστα, αποκάλυψε πως κανείς στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι ικανοποιήμενος με την πορεία της ελληνικής κυβέρνησης τουλάχιστον στο κομμάτι των αποκραιτκοποιήσεων.


Αυτές οι δηλώσεις ήρθαν να προστεθούν σε όσα είχε πει νωρίτερα ο επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τόμσεν όπως μετέδωσε το Reuters, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε πως υπάρχουν ακόμα θέματα ανοιχτά με την ελληνική κυβέρνηση, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχουν να κάνουν με το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.


Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το Reuters, ο κ. Τόμσεν εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η αξιολόγηση της τρόικας θα ολοκληρωθεί σύντομα και θα είναι και θετική, ενώ υπογραμμίζει πως δεν βρίσκονται ακόμα σε συμφωνία. Νωρίτερα πάλι στο πρακτορείο Reuters δήλωσε στέλεχος της τρόικας πως ''οι συζητήσεις συνεχίζονται γιατί πολύ απλά δεν έχει υπάρξει ακόμα συμφωνία με καμία πλευρά''.


ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ


Ολοκληρώθηκε, μετά από περίπου 2 ώρες, η νέα συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τους επικεφαλής της τρόικας, στο πλαίσιο των συζητήσεων, που άρχισαν από τα μέσα Αυγούστου, για την έγκριση της 6ης δόσης.


Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, κατά τη συνάντηση σημειώθηκε πρόοδος στις συζητήσεις και ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του μνημονίου για την οικονομική και χρηματοοικονομική πολιτική για τη διετία 2011- 2012. Οι συνομιλίες της κυβέρνησης με τους ελεγκτές θα συνεχιστούν και αύριο ("με τον ίδιο ρυθμό", σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών), ενώ γνώστες των συζητήσεων αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής της τρόικας μπορεί να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.


Μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για τα μέτρα της διετίας 2011- 2012, αναμένεται να αρχίσει νέος κύκλος διαβουλεύσεων, για τα μέτρα της διετίας 2013- 2014 και την αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα θα είναι πιθανότατα έτοιμη έως τις 24 Οκτωβρίου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: