Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Πτώχευση - Ένα κακό παραμύθι και με δράκους...


Παραμύθι  σίγουρα , γιατί πειτε μου ποιος λαός δεν θέλει να ευημερεί –η σχεδόν- ‘’πτωχευμένος’’, από το να δυστυχεί σωσμένος.
Ας μου επιτραπεί μία μικρή εισαγωγή για να καταλάβουμε λιγο καλύτερα τά χρηματοοικονομικά.

1} Το χρήμα, αυτό το διαχρονικό τοτέμ του πολιτισμού μας, όπως άλλωστε και οι θρησκείες είναι καθαρά ανθρώπινα κατασκευάσματα-μυθεύματα. Μάλιστα αν και στην περίπτωση των θρησκειών έχουμε και κάποια μικρά οφέλη...[δεν είναι του παρόντος κειμένου η αναφορά στις τρομακτικές ζημίες τους],όπως  το ότι είναι αποθήκες ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΥ, δηλ. γλώσσας κ.α, το χρήμα είναι ένα σημαίνον χωρίς σημαινόμενα, μάλιστα τελικα σκοτώνει όλα τά σημαινόμενα ,όπως την αγάπη την φιλία τον αλτρουισμό …τα πάντα.
Tι ακριβώς σημαίνει  κατασκευή, η οποία δεν πρέπει φυσικά να συγχεεται  με την αυτή καθ΄αυτην  την  επινόηση  του χρήματος ως μέσου αναφέρω τά εξής.
Αυτη την στιγμή το σύνολον του παγκόσμιου  χρήματος που εχει συνολικά κοπεί  είναι 360 τρις $. Γνωρίζετε ποσο πραγματικά διακινείται ? 980 τρις $!!. ,δηλ.εχουμε ένα εικονικό,ουδέποτε καν κομμένου ,αλλά ώ του θαύματος υπαρκτού  620 τρις$.
Αυτο  είναι αυτό που εχει προκύψει από τα επιτοκια  ετών,παράγωγα ,τοξικά η μη ομόλογα,
options,… και ολων των αλλων χρηματιστικών προιόντων που εχουν ποτέ εμφανισθεί.Μαλιστα αν λάβουμε υπόψιν μας ότι και για το,πραγματικά κομμένο δεν υφίσταται πιά ,ηδη από το1968.επι  προεδριας L. JONSHON,η αναφορά –αντιστοιχία σε χρυσό και αποθέματα χρυσού,δηλ νόμιμα η FED,η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, μπορεί να κόβει ΟΣΟ ΘΕΛΕΙ, και το κάνει.,κάτι που αρνείται  μέχρι τώρα-παρά τις διαφορετικές φωνές- να κάνει η ΕΚΤ .
Ας φανταστούμε λοιπόν ένα υποθετικό σενάριο κάποιας μεγάλης συμφοράς,π.χ ότι σβηνει από τον χάρτη το Λονδίνο,από τεράστιο σεισμό , η πολεμο, μετεωρίτη ..οτιδήποτε. Η αποτίμηση της καταστροφής σε πραγματικες τιμες  θα ηταν κάποια τρις $  και σε ανθρώπινο δυναμικό ανεκτίμητη. Σκεπτόμενοι λογικά και ηθολογικά θα λεγαμε ότι η χώρα δεν θα συνέλθει ποτέ η εστω σε 30-40 χρόνια,δεδομένου ότι για να ανοικοδομηθεί –εστω-θα επρεπε να δανεισθεί  πάνω από το 500% του ΑΕΠ της κλπ.Ε λοιπόν στην πραγματικότητα μετα από το adaptaτion shock ,η οικονομία της ,αλλά και οι αγορές θα κάνουν  πάρτυ,πράγμα που εγινε και μετά τον Β”ΠΠ στην Γερμανία των ερειπείων.
Αν αναρωτηθεί κανείς γιατί αυτό δεν εγινε στην ισοπεδωμένη ΑΙΤΗ,θα σας πω απλά ότι ¨αυτοί¨,οι Αιτινοί, δεν είναι¨ δικοί μας¨,δεν είναι πουθενά μέρος του παγκόσμιου χρηματοοικονομικου συστήματος,είναι σχεδόν σαν οι ¨αλλοι¨ του LOST.
3}Τι θα συμβεί ,λοιπόν ,στην πτωχευμένη- κουρεμένη  κατά 50-60% ΕΛΛΑΔΑ-
 το  χρέος θα παέι στο 85-100% του ΑΕΠ,οι καταθέσεις θα είναι εγγυημένες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Ικανότητας και τότε  και μονον τότε εχει νόημα το πρωτογενέ ς  πλεόνασμα, δηλ.εχω ΑΕΠ 230 δις Ε,δαπανώ 226 δις,αρα δεν χρειάζομαι  δάνεια.Τι νοημα εχει το πρωτογενές πλεόνασμα με χρέος 180% του ΑΕΠ  και με τέτοια ,πρωτοφανή, ηλίθια και  αντιαναπτυξιακή αφαίμαξη!
Μαλιστα  σύμφωνα με τα οσα ισχυρίζονται οι περισσότεροι  Αμερικανοί  και  Ευρωπαιοι  οικονομολόγοι τότε αν θέλεις να βγεις στι΄ς αγορές,για πραγματική ανάπτυξη,οι τράπεζες θα κάνουν ουρά για να σε δανείσουν με προνομιακά και μακροπρόθεσμα επιτόκια.
Συνεπώς οι δράκοι δεν είναι ουτε το ΔΝΤ  ουτε οι αγορές,αλλα οι Ελληνες πολιτικοι,κυρίως του Πανελληνίου Σοσιαλιστικου!! Κιν ηματος, αλλά και οι ολίγιστοι Ευρωπαιοι ηγέτες ,δεδομένου ότι το μόνον που εχουν καταφέρει  από το 1961 !! εως σήμερα για το οραμα της ενωμένης Ευρώπης είναι ένα κοινο και ισως θνησιγεννές νομισμα ,δηλ. μία νομισματική  ΧΩΡΙΣ οικονομική-συνταγματική-στρατιωτικη-πολιτική ΕΝΩΣΗ, -των χωρων-μελών.
Υ.Γ
Η Καλλιφόρνια εχει προ δεκαετίας κατταρεύσει οικονομικά,χωρίς καμμία απολύτως συνέπεια για τον μέσο Καλλιφορνέζο.
Από τον Κωνσταντίνο Νίνο
 DVM K.NINOS
ΦΙΛΟΘΕΗ
11-10-11
κουρδιστό πορτοκάλι

Δεν υπάρχουν σχόλια: