Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Η τόλμη της Ουγγαρίας παράδειγμα για την Ελλάδα!


Ήταν 22 Ιουλίου 2010 όταν η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Ουγγαρίας ξάφνιαζε όλη την Ευρώπη, εγκρίνοντας έκτακτο φόρο 0.45% στα ακαθάριστα έσοδα των Τραπεζών, ρίχνοντας έτσι ένα ηχηρό χαστούκι στο πρόσωπο του ΔΝΤ και της Ε.Ε. 
Η απόφαση αυτή λήφθηκε στο πλαίσιο της απαίτησης του ΔΝΤ να μειωθεί το έλλειμμα της χώρας από το 4% στο 3.8% και 5 ημέρες αφού οι επιθεωρητές του ΔΝΤ και της Ε.Ε. είχαν απορρίψει το σχέδιο διάσωσης των 20 δισ. ευρώ που είχε καταθέσει η κυβέρνηση της χώρας. 
Διαβάστε εδώ αναλυτικά το θέμα σε παλαιότερη ανάρτηση του E.M.ΠΡΟ.Σ.).
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, δήλωνε τότε στο νομοθετικό σώμα ότι:
"Είναι απαράδεκτο, για την κοινή λογική, να σεβόμαστε τις Τράπεζες σαν να είναι ιερές αγελάδες σε μία περίοδο όπου μία παγκόσμια κρίση που ξεκίνησε από τις Τράπεζες, σαρώνει όλο τον κόσμο". 
Συνεχίζοντας, ο Όρμπαν πρόσθεσε ότι  
"Ο φόρος στις Τράπεζες είναι απαραίτητος, δίκαιος και αποτελεσματικός, διότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και του λαού σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση" 
Σήμερα, 15 μήνες μετά, αυτό που φαινόταν ως μία κίνηση-έκπληξη, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ουγγαρίας Pal Schmitt, ο οποίος στις 5 Οκτωβρίου σε μία εκδήλωση του Αμερικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου δήλωσε πως:  
"Χθες μόνο η Ουγγαρία είχε σκεφτεί ότι οι Τράπεζες πρέπει να κουβαλήσουν ένα αναλογικό μερίδιο του δημοσίου βάρους. Σήμερα όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση νιώθει το ίδιο"
Σχολιάζωντας ο κ. Schmitt, τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης του κόμματος Fidesz, είπε ότι η αβεβαιότητα που επικρατεί στον κόσμο καθώς και οι συνθήκες που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, ανάγκασαν την Ουγγαρία να εφαρμόσει όχι μόνο "ψυχρή λογική" αλλά και δημιουργικές λύσεις, εξαίρωντας ιδιαίτερα την Συνταγματική ρύθμιση που βάζει ταβάνι στο εξωτερικο χρέος της χώρας 
(Πηγή: http://realdeal.hu/20111005/europe-follows-hungarys-bank-tax-example-state-president-says/).
Εμείς πότε θα δούμε τους πολιτικούς μας να εφαρμόζουν "ψυχρή λογική" και δημιουργικές λύσεις για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα; 
Τα παραδείγματα είναι εκεί έξω...τι περιμένουν για να τα κάνουν πράξη; 
Μήπως τα στραβά μάτια που κάνει η ελληνική κυβέρνηση μπροστά στις λύσεις που εφαρμόζουν άλλες χώρες, αποτελεί άλλη μία ισχυρή ένδειξη ότι το πλάνο σωτηρίας της χώρας μας ήταν προδιαγεγραμμένο να ακολουθήσει αυτά τα αποτυχημένα βήματα;

Τάσος Συριανός για το
anti-ntp.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: