Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Αρνητική εξέλιξη στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα σε παρατεταμένη αγωνία

Η καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί έκαναν μια επίδειξη ομοψυχίας το βράδυ της Κυριακής, οι διαφορές όμως ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία παραμένουν. 
Αν πάντως ως την Τετάρτη υπάρξει μια συμφωνία, αυτή θα συμπεριλαμβάνει και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, σε ποσοστό πάνω από 50%. 
Αυτό θα είναι μια αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα, όσες εγγυήσεις και αν δοθούν.
Η βάση για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής είναι η έκθεση της τρόικας και αυτή κρίνει το ελληνικό χρέος ως μη βιώσιμο
Είχαμε επισημάνει πριν από λίγες βδομάδες την παράδοξη χαλαρότητα της τρόικας, η οποία στον τελευταίο έλεγχο έδειξε διατεθειμένη να...
αποδεχτεί και τις ελληνικές φορομπηχτικές πολιτικές και την παγκόσμια πατέντα της εργασιακής εφεδρείας. Προφανώς, αυτό που είχε σημασία στον τελευταίο έλεγχο της τρόικας ήταν μόνο η βιωσιμότητα του χρέους.
Το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων ίσως και πάνω από το μισό της ονομαστικής τους αξίας βάζει την Ελλάδα σε μια αχαρτογράφητη πορεία, στο τέλος της οποίας ένα πιθανό σενάριο είναι να βρεθεί έξω από την Ευρωζώνη, όποιες εγγυήσεις και αν παρασχεθούν από τους δανειστές. Βεβαίως, αυτή δεν είναι η βούληση των δανειστών και της Γερμανίας.
Αυτό που θέλουν είναι την Ελλάδα εντός ευρωζώνης και υπό ασφυκτική εποπτεία, αυτό και όχι την έξωση μιας χώρας από την ΟΝΕ θέλει να πετύχει η κ. Μέρκελ με την περιορισμένη αλλαγή των συνθηκών. Οι επόμενες μέρες θα δείξουν αν μπορεί να γίνει κούρεμα πάνω από 50% σε εθελοντική βάση, όση πίεση και αν ασκήσουν οι χώρες της Ευρωζώνης στις τράπεζες και τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Σε αυτό το σημείο υπήρξε προσέγγιση ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τις τράπεζες, όχι όμως και συμφωνία στις Βρυξέλλες.

Το πρώτο πρόβλημα για την Ελλάδα είναι, ότι δεν υπάρχει πια επιστροφή στην 21η Ιουλίου. Οι επιλογές είναι ανάμεσα σε «εθελοντικό» κούρεμα της τάξης του 50% και ανεξέλεγκτη χρεοκοπία Το δεύτερο είναι, ότι η Ελλάδα έπαψε να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, κάτι που σημαίνει πολλά για την διαπραγματευτική της αδυναμία. Η ανησυχία των εταίρων εστιάζει στην Ιταλία, όχι στη χώρα μας.

Αν οι Γάλλοι και Γερμανοί καταλήξουν σε μια συμφωνία την Τετάρτη, αυτή θα παρουσιαστεί στη χώρα μας ως εκβιαστικό δίλλημα. Το παίρνεις ή χρεοκοπείς. Οι επιπτώσεις θα είναι μάλλον περιορισμένες. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κατά 100 δις ευρώ που συμφωνήθηκε στο Eurogroup αρκεί να καλύψει τις ευρωπαϊκές τραπεζικές απώλειες, αν πρόκειται μόνο για την Ελλάδα.

Μια τέτοια διλημματική προσφορά θα συνδέεται και με αυστηρούς όρους, που δεν είναι σαφές αν πολιτικά μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από τη χώρα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που φαίνεται πια είναι ότι οι όποιες αποφάσεις των Εταίρων δεν θα ανακουφίσουν την Ελλάδα. Το αντίθετο, η χώρα θα μπει σε μια περίοδο παρατεταμένης αγωνίας από την οποία πολύ δύσκολα θα βγει…  


Θέμης Δαγκλής


Δεν υπάρχουν σχόλια: