Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Απολογισμός πρώτης ημέρας

του Γαλαξιάρχη

Χθες, πρώτη ημέρα της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας (με συγκρατημένους υπολογισμούς) άνω του μισού εκατομμυρίου πολιτών διαδήλωσαν στους δρόμους της χώρας. 
Ειδικά για την Αθήνα οι αριθμοί που αναφέρονται από διάφορες πηγές εμφανίζουν πολύ μεγάλες αποκλίσεις και κυμαίνονται από 70.000 έως και πάνω από 300.000.  
Ενδεικτικά στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας: 50.000 στη Θεσσαλονίκη, 20.000 στο Ηράκλειο, 10.000 στην Πάτρα και 5.000 στα Ιωάννινα.
Όλοι συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μία από τις πολυπληθέστερες λαϊκές κινητοποιήσεις των τελευταίων δεκαετιών...
Από νωρίς το πρωί διαφαινόταν η μαζικότητα των σημερινών κινητοποιήσεων και ειδικά της συγκέντρωσης στην πλατεία Συντάγματος, καθώς ήδη από τις 10:00 ομάδα 3.000 ατόμων του ΠΑΜΕ σχημάτισαν αλυσίδα έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στην απεργία, η ΓΣΕΕ δίνει τα ακόλουθα στοιχεία: διυλιστήρια, ναυπηγεία, μεταφορές και λιμάνια 100%, οικοδομή και χαλυβουργία 90%. Το 90% άγγιξε και η συμμετοχή των εμποροϋπαλλήλων και των εργαζόμενων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες. Εξίσου εντυπωσιακή και η συμμετοχή των εμπόρων, αφού, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΣΕΕ, άνω του 90% των εμπορικών καταστημάτων παρέμειναν κλειστά.

Έως και νωρίς το απόγευμα, κόσμος συνέρρεε συνεχώς στην πλατεία Συντάγματος, χωρίς να σημειωθούν εντάσεις εκτός ενός μικροεπεισόδιου με ακροδεξιούς έξω από το ξενοδοχείο King George στο Σύνταγμα (απομακρύνθηκαν από την περιφρούρηση του ΠΑΜΕ). Μετά τις 15.00 ομάδα ατόμων έσπασε το κιγκλίδωμα στην λεωφ. Βασ. Σοφίας, με αποτέλεσμα να προκληθούν τα πρώτα επεισόδια γύρω από τη Βουλή. Οι αψιμαχίες συνεχίστηκαν στο χώρο του Άγνωστου Στρατιώτη με αποτέλεσμα να καεί ένα φυλάκιο και να σημειωθούν μικροτραυματισμοί. Στις 16.00 δόθηκε η εντολή εκκένωσης του χώρου γύρω από τη Βουλή και στη συνέχεια οι δυνάμεις της αστυνομίας επιτέθηκαν και έδιωξαν τους συγκεντρωμένους από την πλατεία Συντάγματος έως και το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών. Ως και αυτήν την ώρα ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από την πλατεία με μπαράζ χημικών και βομβίδων κρότου-λάμψης και συνεχίζονται οι “οδομαχίες” στα γύρω στενά.
Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία έχουν πάει 20 άτομα ενώ οι τραυματιοφορείς και εθελοντές του σταθμού Α΄ Βοηθείων της πλατείας Συντάγματος, αναφέρουν ότι δεκάδες άτομα δέχθηκαν α’ βοήθειες με τραύματα από πέτρες σε κεφάλια, χέρια και πόδια αλλά δεν δέχτηκαν να τους πάνε σε νοσοκομείο. Επίσης δεκάδες άλλοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα. Η ανακοίνωση της αστυνομίας κάνει λόγο για τραυματισμό 25 αστυνομικών, ενώ έγιναν 28 προσαγωγές και 5 συλλήψεις. Επίσης υπάρχει δημόσια παραδοχή χτυπήματος άνδρα της ΕΛ.ΑΣ. από αγνώστους και αρπαγή του υπηρεσιακού του περίστροφου.
Οι κινητοποιήσεις θα επαναληφθούν αύριο το πρωί με στόχο των συγκεντρωμένων την κύκλωση της Βουλής και την αποτροπή ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, το οποίο χαρακτηρίζεται από την Κυβέρνηση ως προαπαιτούμενο για τη λήψη της 6ης δόσης του δανείου της Τρόικας (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ).
Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία έχουν πάει 20 άτομα ενώ οι τραυματιοφορείς και εθελοντές του σταθμού Α΄ Βοηθείων της πλατείας Συντάγματος, αναφέρουν ότι δεκάδες άτομα δέχθηκαν α’ βοήθειες με τραύματα από πέτρες σε κεφάλια, χέρια και πόδια αλλά δεν δέχτηκαν να τους πάνε σε νοσοκομείο. Επίσης δεκάδες άλλοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.
http://wp.me/s1pa1c-19ogr
http://parallhlografos.wordpress.com/2011/10/19/19ogr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: