Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν τι θέλουν! Αναθεώρηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου θέλει τώρα η Μέρκελ – Σήμερα στην Αθήνα ο Ρέσλερ με σχέδιο... χρεοκοπίας


*- Δηλώσεις στήριξης της Ελλάδας από την καγκελάριο της Γερμανίας, «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να σωθεί η Ελλάδα» είπε
*- Αναθεώρηση των αποφάσεων του Ιουλίου θέλει τώρα η καγκελάριος της Γερμανίας
*- Ανοιχτό το ενδεχόμενο επανακεφαλοποίησης των τραπεζών εάν χρειαστεί
*- Με το «σχέδιο Μάρσαλ» και συνοδεία επενδυτών στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας

Ανοιχτά υπέρ της ανάγκης αναθεώρησης των όσων αποφασίστηκαν στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου τάχθηκε η Άνγκελα Μέρκελ, αφήνοντας εν μια νυκτί πίσω της, τις δηλώσεις για πιστή υιοθέτηση των συγκεκριμένων αποφάσεων.
Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε επίθεση... αγάπης στην Ελλάδα, ζητώντας την παραμονή της στο ευρώ και μια ακόμη ευκαιρία να βελτιωθεί. Και αυτό τη στιγμή που σήμερα έρχεται στην Ελλάδα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, με Γερμανούς επενδυτές να τον συνοδεύουν για να μας πάρουν τον... αέρα και τον ήλιο κι ένα σχέδιο χρεοκοπίας ή ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ όπως έχει βαφτιστεί, στις αποσκευές του!


Η ευρωζώνη πρέπει ενδεχομένως να αναθεωρήσει τις παραδοχές πάνω στις οποίες βασίστηκε η συμφωνία για το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, έκρινε η Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή της, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, στις Βρυξέλλες.


Η Γερμανίδα καγκελάριος κρίνει τώρα ότι πρέπει να εξετασθεί εάν τα μεγέθη πάνω στα οποία ελήφθησαν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου ανταποκρίνονται ακόμη στην τρέχουσα πραγματικότητα στην Ελλάδα και ότι θα πρέπει εν ανάγκη να αναπροσαρμοστούν, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.


Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για την ανάγκη να αναθεωρηθεί η συμφωνία για το δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Είχαν προηγηθεί άλλωστε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.


Μέρκελ: «Η Ελλάδα στο ευρώ και ξανά στα... πόδια της»
Σε μια πρωτόγνωρη επίθεση... αγάπης προς τη χώρα μας, η Γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο» είπε και πρόσθεσε ότι ««η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης και να της δοθεί η ευκαιρία να βελτιώσει την κατάστασή της».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η εκταμίευση της 6ης δόσης του πρώτου δανείου θα κριθεί όταν η τρόικα ολοκληρώσει την έκθεσή της. Τότε και βάσει των όσων έχουν... δει οι ελεγκτές στην Αθήνα, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις των δανειστών μας.


Προκειμένου να δοθεί η δεύτερη ευκαιρία στην Ελλάδα, η Μέρκελ άσκησε πιέσεις στη Σλοβακία να επικυρώσει την ενίσχυση του EFSF, κρίνοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να εγκρίνουν όλα τα κοινοβούλια της ευρωζώνης την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


«Ελπίζω βεβαίως ότι όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα καταφέρουν να θέσουν σε ισχύ το EFSF. Νομίζω ότι θα είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές», τόνισε.


Σχέδιο ενίσχυσης των τραπεζών

Η Μέρκελ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εάν χρειαστεί. Το πανευρωπαϊκό σχέδιο για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης στις 18 Οκτωβρίου.

«Η Γερμανία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επανακεφαλαιοποίηση. Χρειαζόμαστε ενιαία κριτήρια. Πιεζόμαστε χρονικά και νομίζω ότι πρέπει να πάρουμε μία απόφαση γρήγορα», είπε.


Αρνήθηκε, πάντως, να δηλώσει την προτίμηση της για συγκεκριμένο σχέδιο, λέγοντας ότι το όλο ζήτημα είναι τεχνικό. Κάλεσε πάντως τις κυβερνήσεις να συντονίσουν τις προσπάθειες τους: «νομίζω ότι είναι σωστό να έχουμε μία κοινή προσέγγιση σε όλα αυτά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: