Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Spiegel: Δύο σενάρια πτώχευσης της Ελλάδας...


Ένα 24ωρο μετά από τη διάψευση δημοσιεύματος του Bloomberg για «σχέδιο Β» σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, το γερμανικό Spiegel αναφέρει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξετάζει τις πιθανές επιπτώσεις στην Ευρωζώνη σε περίπτωση που η Αθήνα δεν ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. 
«Με τις αμφιβολίες να αυξάνονται όσον αφορά στην ικανότητα της Ελλάδας να μειώσει τις δαπάνες και να ...εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, υπάρχουν ανησυχίες ότι η χρεοκοπία μπορεί να είναι αναπόφευκτη» γράφει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού, ενόψει της δημοσίευσης του πλήρες άρθρου στο τεύχος της Δευτέρας.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών φέρεται να εξετάζει δύο σενάρια, στα οποία παίζει κεντρικό ρόλο ο προσωρινός μηχανισμός ευρωστήριξης EFSF.

Στο πρώτο σενάριο πτώχευσης, η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη. Στο δεύτερο αποχωρεί και επιστρέφει στη δραχμή.

Σε κάθε περίπτωση, το EFSF θα μπορούσε να παράσχει οικονομική βοήθεια σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, εφόσον αδυνατούν να δανειστούν από την αγορά.

Οικονομική στήριξη ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ θα χρειάζονταν και οι τράπεζες, σε περίπτωση που χρειαστεί να ξεγράψουν τα ελληνικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους.

Το άρθρο του Spiegel φιλοξενεί επίσης δηλώσεις του Βόλκερ Μπούφιε, πρωθυπουργού του κρατιδίου της Έσσης, ο οποίος ζήτησε αλλαγή των κανόνων της ΕΕ ώστε να είναι δυνατή η έξοδος χωρών-μελών από την Ευρωζώνη.

«Αν δεν αποδειχθούν επιτυχείς οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση των δαπανών και τις μεταρρυθμίσεις, τότε θα χρειαστεί να θέσουμε το ερώτημα του εάν χρειαζόμαστε νέους κανόνες, ώστε να είναι δυνατό μια χώρα του ευρώ να αποχωρήσει από τη νομισματική ένωση» δηλώνει.

CSU: Εκτός Ευρωζώνης οι "αμαρτωλές" χώρες

Να απειλούνται με αποπομπή από την Ευρωζώνη οι υπερχρεωμένες χώρες ζητεί η Χριστιανοκοινωνική Ένωση της Γερμανίας (CSU), το βαυαρικό αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με έγγραφο για την πολιτική του κόμματος που έχει στη διάθεσή του το Reuters.

Το έγγραφο αυτό, το οποίο δεν έχει εγκριθεί ακόμα από τα μέλη του κόμματος, ενισχύει τη ρητορική κατά της Αθήνας, αλλά και την πίεση προς την Μέρκελ να υιοθετήσει αυστηρή στάση απέναντι σε χώρες όπως η Ελλάδα.

«Οι χώρες της Ευρωζώνης που δεν τηρούν τους κοινούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και συνεπώς φέρουν σε δυσχερή θέση τη Νομισματική Ένωση, πρέπει να περιμένουν ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν από τη Νομισματική Ένωση», αναφέρεται στο έγγραφο.

Το CSU τείνει να υιοθετεί μια πιο ευρωσκεπτικιστική γραμμή από τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ. Πάντως η Γερμανίδα καγκελάριος απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στο επικίνδυνο φαινόμενο του ντόμινο.

Ωστόσο, η δυσαρέσκεια όσον αφορά στην κρίση χρέους αυξάνεται στη Γερμανία. Ένδειξη των αυξανόμενων διαφωνιών στους κόλπους της κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού είναι η δήλωση του ηγέτη του CSU Χορστ Ζεεχόφερ αυτήν την εβδομάδα ότι "δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας".

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP), των έτερων κυβερνητικών εταίρων της Μέρκελ, ίσως ζητήσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τους μηχανισμούς ευρωστήριξης EFSF/ESM.


Από:   epikaira.gr
Προεδρική Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: