Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Eurogroup και Ecofin παρουσία του αμερικανού υπουργού Οικονομικών

Τα μέτρα της κυβέρνησης θα βρεθούν στο στόχαστρο σήμερα και αύριο στο άτυπο Eurogroup και Ecofin. Τι σημαίνει όμως η παρουσία του αμερικανού υπουργού;

Τα πράγματα σίγουρα δεν θα είναι πολύ εύκολα για τον έλληνα υπουργό. 
Στο κόσκινο του Eurogroup θα βρεθούν τα μέτρα που ανακοίνωσε σταδιακά το προηγούμενο 10ήμερο η ελληνική κυβέρνηση, η οποία ελπίζει ότι θα διαλύσει τη δυσπιστία που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες.
Μετά την... τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Μέρκελ - Σαρκοζί το βράδυ της Τετάρτης και τις απαιτήσεις που εκφράστηκαν με πιεστικό τρόπο προς τον Πρωθυπουργό, στην Αθήνα κυριαρχεί η αίσθηση ότι κάθε συνάντηση του προσεχούς διαστήματος θα έχει χαρακτηριστικά ασφυκτικών ελέγχων, χωρίς περιθώρια διαπραγματεύσεων και παρεκκλίσεων. Αυτό αναμένεται να είναι το κλίμα στις συναντήσεις του διημέρου.
 
Υπ' αυτήν την έννοια, το κυβερνητικό επιτελείο αναμένει ότι Ευ. Βενιζέλος θα βρεθεί στο κέντρο ενός νέου κύκλου πιέσεων στο Eurogroup, καθώς η συζήτηση για την υλοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου είναι ξεκάθαρο ότι θα περάσει από την απόλυτη τήρηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας.
 
 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από την έκβαση του Eurogroup και του Ecofin της Παρασκευής και του Σαββάτου κρίνεται κατ' αρχάς η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, το κλίμα μέσα στο οποίο θα εξεταστούν τα νέα μέτρα, η αποδέσμευση της επόμενης δόσης χρηματοδότησης και εν τέλει η εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.
 
 
Οπως επισημαίνουν πάντως κυβερνητικές πηγές, στη συζήτηση που θα εξελιχθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες και πιθανώς στο προσεχές διάστημα, κυρίαρχο ζήτημα θα είναι οι εγγυήσεις που ζητεί η Φινλανδία. «Προϋπόθεση για όλα τα επόμενα βήματα είναι να λυθεί το ζήτημα αυτό», έλεγε το μεσημέρι της Πέμπτης κυβερνητική πηγή.
 
Στο Βρότσλαβ της Πολωνίας η Ελλάδα θα πρέπει να πείσει για μια ακόμη φορά όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να βάλουν το χέρι στην τσέπη, αλλά όχι μόνο τους Ευρωπαίους.
 
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχει προσκληθεί και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ αναμένεται να προτείνει στους υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών της ΕΕ σήμερα τη μόχλευση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ) ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερος στην προσπάθεια της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη αλλά ενδεχομένως να λειτουργήσει και ως ένας μηχανισμός ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών.


Η πληροφορία αυτή έρχεται στην δημοσιότητα μια ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε πως μαζί με άλλες κεντρικές τράπεζες και την FED, την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, προχωρεί σε μια συντονισμένη προσπάθεια εφοδιασμού των ευρωπαϊκών τραπεζών με αμερικανικά δολάρια ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ρευστότητας λόγω των κρίσεων χρέους. Στην πρωτοβουλία αυτή, διάρκειας τριών μηνών, συμμετέχουν η Βρετανία, η Ελβετία και η Ιαπωνία.

 Ο Γκάιτνερ αναμένεται να προτείνει ο ΕΜΧΣ, που δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2010, να χρησιμοποιηθεί ως εγγυητικός μηχανισμός με τρόπο ανάλογο με ένα έκτακτο ταμείο που είχαν δημιουργήσει το αμερικάνικο υπουργείο Οικονομικών και η FED το 2008 ώστε να συνεχίσουν οι τράπεζες να παρέχουν δάνεια.
    «Ο Γκάιτνερ πιθανώς θα επιμείνει στην σημασία της ενίσχυσης (του ΕΜΧΣ) ώστε να υπάρχουν περισσότερα κεφάλαια για να προστατευθούν οι μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία και η Ισπανία, και να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα», ανέφερε ένας αξιωματούχος της ΕΕ μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς εν όψει της συνόδου στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.
    Ο Γκάιτνερ αναμένεται να προτείνει τη χρήση του ΕΜΧΣ κατά τρόπο ανάλογο με το Term Asset-Backed Securities Loan Facility (TALF), που η Ουάσινγκτον είχε χρησιμοποιήσει για να διευκολυνθεί ο δανεισμός στις ΗΠΑ.
    Χθες η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η κοινή πρωτοβουλία για τον εφοδιασμό των τραπεζών με δολάρια είναι «ακριβώς αυτό που χρειάζεται», καθώς όπως είπε η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μια «επικίνδυνη νέα φάση» της κρίσης, κι επανέλαβε την έκκλησή της στις Ευρωπαϊκές χώρες να προχωρήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους.
    Ωστόσο μια δυσκολία όσον αφορά την ενίσχυση του ΕΜΧΣ θεωρείται το ότι θα αυξηθούν οι εγγυήσεις που θα παρέχουν από κοινού οι μεγάλες χώρες της ευρωζώνης, θέτοντας δυνητικά υπό πίεση την αξιολόγηση AAA για χώρες όπως είναι η Γαλλία. Η συζήτηση περί ενίσχυσης του ΕΜΧΣ γίνεται ενώ παράγοντες στις αγορές συνεχίζουν να αναμένουν την έκδοση ευρωομολόγων παρότι η Γερμανία επαναλαμβάνει ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί σύντομα.
    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ απέρριψε εκ νέου χθες την έκδοση ευρωομολόγου, λέγοντας ότι η «το να καταστούν τα χρέη συλλογικά» δεν θα επιλύσει το πρόβλημα. «Για να επιτύχουμε κοινά επιτόκια χρειαζόμαστε παρόμοια επίπεδα ανταγωνιστικότητας, παρόμοιες καταστάσεις όσον αφορά τους προϋπολογισμούς. Δεν επιτυγχάνονται με το να γίνουν συλλογικά τα χρέη», επέμεινε.

Πριν από τρεις μέρες ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “Η Ελλάδα είναι προφανώς το μεγαλύτερο άμεσο πρόβλημα” όμως το πραγματικό πρόβλημα είναι η Ιταλία και η Ισπανία.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στη γωνία σήμερα ο Βενιζέλος που θα βρεθεί στο Eurogroup για την συμπεριφορά του απέναντι στην τρόικα.

Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρώπης που θα αποφασίσουν για την εκταμίευση της 6ης δόσης είναι αποφασισμένοι να κόψουν τον … βήχα που ενοχλεί τον κ. Βενιζέλο και να του θυμίσουν ότι οι απεσταλμένοι της τρόικας είναι στη χώρα μας προκειμένου να βοηθήσουν.

Τέλος οι μπλόφες για τον κ. Βενιζέλο.

Όπως έστρωσε θα κοιμηθεί