Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Σχέδιο επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων προβλέπει έγγραφο της ΕΕ σύμφωνα με το Bloomberg – Κρίσιμο Σαββατοκύριακο για την Ελλάδα

- Η διαδικασία επαναγοράς θα είναι ανοιχτή σε όλους τους επενδυτές
- Τι λένε τα ξένα ενημέρωσης και ποια σενάρια μεταδίδουν
- Στη Νέα Υόρκη ο Ευαγγελος Βενιζέλος – Δύσκολη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ

Την επαναγορά όλων ελληνικών ομολόγων ταυτόχρονα με το πρόγραμμα ανταλλαγής τους προβλέπεται από το δεύτερο σχέδιο διάσωσης προβλέπει έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Το έγγραφο αναφέρει πως η διαδικασία αυτή θα είναι... ανοιχτή σε όλους τους επενδυτές και θα συμπεριλαμβάνει όλα τα υφιστάμενα ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Επίσης προτείνεται να λάβει χώρα παράλληλα και με προϋπόθεση την ανταλλαγή τους ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος που θα έχουν στη διάθεσή τους οι οίκοι αξιολόγησης για να θεωρήσουν πως η Ελλάδα βρίσκεται σε “επιλεκτική χρεοκοπία”.

Η Ελλάδα θα μπορεί να επαναγοράσει τα ομόλογα μέσω δημοπρασίας χρησιμοποιώντας βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα με discount που θα εκδωθούν από το EFSF.
Στο έγγραφο, με ημερομηνία 19 Σεπτεμβρίου, αναφέρεται επίσης πως το EFSF θα είναι η μόνη πηγή χρηματοδότησης για την επαναγορά των ομολόγων.
“Εάν η προσφορά είναι μόνο για τα βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα του EFSF και όχι για μετρητά κάθε πλειοδότης θα αποφάσιζε από μόνος του για την αξία τους,” αναφέρει το έγγραφο.
Η επαναγορά, το ύψος της οποίας υπολογίζεται σε 20 δισ. ευρώ, εκτιμάται πως θα μειώσει το χρέος της Ελλάδας περισσότερο από την ανταλλαγή ομολόγων.
Επιπλέον, σύμφωνα πάλι με το Bloomberg, ξεχωριστό εσωτερικό έγγραφο της Ε.Ε., προβλέπει την επιτάχυνση της θέσεως σε εφαρμογή του μόνιμο μηχανισμού στήριξης (ESM).
Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι της Ε.Ε., θα εξετάσουν την επόμενη εβδομάδα τα πλεονεκτήματα που θα έχει για το κόστος, δημιουργίας του ESM τον Ιούλιο του 2012 αντί του 2013 με κεφάλαια ύψους 500 δισ. ευρώ.
Η ταχύτερη ενεργοποίησή του θα πρόσφερε μία περισσότερο αποτελεσματική δομή χρηματοδότησης η οποία θα μείωνε τη συνεισφορά των πιστωτών τουλάχιστον κατά 38,5 δισ. ευρώ και ειδικά της Γερμανίας κατά 11,5 δισ. ευρώ.
Ερωτηθείς γι’ αυτό το θέμα ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Olli Rehn, σημείωσε πως η Ε.Ε. εργάζεται με βάση τη διορία του 2013, τονίζοντας πως το σημαντικότερο ζήτημα είναι η πλήρης έγκριση της αλλαγής του EFSF από όλα τα κοινοβούλια έως το τέλος Οκτωβρίου.
Όταν αυτό ολοκληρωθεί τότε η Ε.Ε. θα μπορεί να επικεντρωθεί σε άλλα ζητήματα για την οικονομική διακυβέρνηση κα τη χρηματοδότηση της βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης κα της μόχλευσης των πόρων του EFSF, συμπλήρωσε ο Rehn.
Το CNN πάντως εξακολουθεί να αμφιβάλλει για το κατά πόσον οι Ευρωπαίοι μπορούν να δώσουν πειστικές απαντήσεις στις ανησυχίες των αγορών, ακόμα και μετά τη σεναριολογία των τελευταίων ωρών περί συνολικής «ρύθμισης» του ελληνικού χρέους με την παρέμβαση του EFSF και την έκδοση από αυτό βραχυπρόθεσμων τίτλων προς αντικατάσταση των «ελληνικών εκδόσεων».
Τέλος, το Reuters εστιάζει στην δήλωση – βόμβα του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε περί πιθανής αναθεώρησης των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα.
Λέει μεν πως αυτές οι δηλώσεις αρχικώς «θόλωσαν» το κλίμα, στη συνέχεια όμως συνδέουν τη δήλωση αυτή με τη «διαρροή» των πληροφοριών περί σχεδίου συνολικής επαναγοράς του ελληνικού χρέους για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως ενδεχομένως αυτή να είναι και η πλέον πρόσφορη λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας.
Και προς επίρρωση αυτών αναφέρεται στην έτερη δήλωση του κυρίου Σόιμπλε πως τα «ευρωπαϊκά κράτη στο σύνολό τους βρίσκονται στο σωστό δρόμο για τη μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: